Cine e escrocul imobiliar pe care Adrian Corduneanu și soția îl plăteau cu bani din cămătărie. Bărbatul vindea terenuri care nu erau ale lui unor dezvoltatori

Interlopul Adrian „Beleaua" Corduneanu și soția lui, Ramona, căreia i se mai spune și "Diamantul Roz", ar fi în spatele finanțării rețelei conduse de escrocul imobiliar Cătălin Sandu, care a vândut terenuri ce nu erau ale lui unor dezvoltatori imobiliari.

21 nov. 2022, 17:20
Cine e escrocul imobiliar pe care Adrian Corduneanu și soția îl plăteau cu bani din cămătărie. Bărbatul vindea terenuri care nu erau ale lui unor dezvoltatori

Adrian Corduneanu, interlop ieșean, a fost arestat preventiv, după ce ÎCCJ a admis cererea procurorilor DIICOT. El fusese inițial plasat sub control judiciar, la fel ca soția lui, Ramona. Judecătorii au menținut măsura controlului judiciar.

Soții Corduneanu l-ar fi finanțat pe Cătălin Sandu, procuratorul imobiliar care ar fi înșelat mai multe persoane vânzându-le terenuri pe care nu le avea, cu suma de 170.000 de euro.

Cu un an în urmă, procurorii cereau arestarea lui Cătălin Gheorghiță Sandu, a avocatului Alexandru Tudor Bernic şi a notarului Răzvan Ionuţ Costin, fiindcă se ocupau cu vânzarea de terenuri obținute ilegal . Judecătorii i-au plasat sub control judiciar.

Zilele trecute, oamenii legii au descins la domiciliile membrilor clanului Corduneanu într-un dosar de cămătărie. Sunt peste 50 de victime, printre ele fiind și persoane care ar deține imobile, persoane care ar avea diverse afaceri, persoane implicate în activități legate de jocurile de noroc sau alții care ar săvârși tot felul de infracțiuni.

Citește și Adrian Corduneanu „Beleaua”, arestat preventiv. Poliţia l-a prins pe interlop la Vaslui

„Pe timpul controlului judiciar, impune inculpaţilor să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească teritoriul României; b) să nu comunice în mod direct sau indirect, pe nicio cale, cu Sandu Cătălin Gheorghiță, Bernic Alexandru Tudor, Costin Răzvan Ionuț, Curcă Alin Eugen, Roată Constantin Florin, Puşcaşu Mihaela Monica, Moraru Mihai, Alexe Marius Marian, Toma Călin Florin, Mihai Ionel, Chiriac Valentin, Cozma Mihai, Cojocaru Adrian, Zapodeanu Ion, Floria Lucian, Vieru Lucian, Grigorovschi Adrian, Profir Constantin, Zarojanu Horia, Palfey Maria, Blându Ioan, Gabor Florentin, Filipescu Maria, Savin Gheorghe”, se arată în decizia Curții de Apel Iași prin care Adrian Beleaua Corduneanu și soția sa au fost plasați sub control judiciar, potrivit newsweek.

Cum au reușit să ia proprietăți de milioane folosind acte false

Cătălin Sandu se folosea de cunoștințele și sursele din domeniul imobiliar ca să identifice persoane în vârstă ale căror cereri de retrocedare a unor terenuri fuseseră aprobate de comisiile de fond funciar sau de instanță sau moștenitori cărora nu le fusese emis certificatul de moștenitor ori persoane care aveau titlu de proprietate pentru un teren a cărui situaţie juridică devenise ulterior incertă.

Apoi, Sandu îl contacta pe notarul Costin, care avea acces la diverse baze de date. Costin verifica situația juridică a terenurilor și obținea copii după numite acte. În cazul în care era nevoie de informații în plus, ele erau obținute ori de Sandu, ori de Iulian Ilincariu, un alt membru al grupului, de la funcţionari ai Oficiului de Cadastru (OJCPI) sau ai Primăriei. Procurorii au identificat patru funcţionari, fără a fi clar dacă aceştia erau conştienţi că se fac părtaşi la o viitoare escrocherie.

Cătălin Sandu a reușit să-și ducă planurile la capăt cu ajutorul unui referent al OJCPI, care furniza copii după schiţe cadastrale, cărţi funciare, hotărâri judecătoreşti ori titluri de proprietate. Serviciile furnizate de funcționari erau gratuite, iar ei erau recompensați periodic cu sume care variau în funcție de valoarea ponturilor furnizate.

După ce era întocmit dosarul, Sandu îi căuta de proprietari sau moștenitori și le spunea că sunt persoane interesate să le achiziționeze terenurile. Apoi aveau loc întâlniri cu victimele, în cadrul cărora erau convinse să încheie un contract special de mandat sau o împuternicire notarială pe numele lui Sandu, prin care acesta era împuternicit să tranzacţioneze terenul în numele proprietarului. Terenul era apoi vândut, însă banii nu mai ajungeau la proprietar, ci în buzunarele membrilor grupului.

Citește și Adrian Corduneanu, mesaj profund după ce a fost eliberat din închisoare: „Nu renunța la prietenii care te-au vândut, angajează-i ca vânzători”