Cine este Fabian Gyula, propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului

UDMR ar urma să propună Avocatul Poporului în cazul în care Renate Weber va fi revocată. Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un acord în acest sens, după cum au precizat surse politice, citate de News.ro.

16 iun. 2021, 11:20
Cine este Fabian Gyula, propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului

Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, este propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului.

Încă de la jumătatea lunii mai, UDMR a avansat în negocierile cu partenerii de guvernare numele lui Fabian Gyula pentru postul de Avocat al Poporului.

Potrivit News.ro, Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor au dorit o variantă neutră pentru această funcţie.

Cine este Fabian Gyula, propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului

Fábián Gyula este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi predă în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii. El a fost şi procuror la Parchetul Curţii de Apel Cluj.

În schimb, PNL l-ar susţine pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din București, care a fost secretar de stat în Ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000), conform Hotnews.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Marcel Ciolacu anunță că zilele lui Florin Cîțu sunt numărate: Începe să se strângă lațul!

Renate Weber ar putea fi revocată din postul de Avocat al Poporului

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, a anunţat miercuri că a fost convocat plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru a se dezbate revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

Citeşte şi: Revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, în dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor. Orban anunţă instalarea noului avocat până la final de iunie

Legea de organizare şi funcţionare a instituţiei, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019.

Citeşte şi: Creşterea alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022, decisă de Camera Deputaţilor. Nici trei euro în plus pentru copii


loading...