Cine sunt românii care primesc cele mai mari salarii. Topul celor mai bănoase meserii din România

Cine crede că cele mai mari salarii din România sunt la stat se înșală amarnic. De câțiva ani buni cele mai mari salarii sunt în domeniul IT, care a condus și în 2022 clasamentul celor mai bănoase meserii din țara noastră.

14 ian. 2023, 22:46
Cine sunt românii care primesc cele mai mari salarii. Topul celor mai bănoase meserii din România

Cine sunt românii care primesc cele mai mari salarii. Un angajat din IT câștiga în luna noiembrie 2022 peste 10.300 de lei, în creștere cu 14% față de aceiași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Citește și Salariile de nababi de la Parlament: peste 5000 de lei pentru angajatul care apasă butonul la lift

Cine sunt românii care primesc cele mai mari salarii

Dacă în fruntea clasamentului celor mai bănoase meserii din România se află de câțiva ani domeniul IT, la coada acestuia se află domeniul HoReCa.

Un angajat din domeniul HoReCa câștiga în luna noiembrie 2022 aproximativ 2.260 de lei, în creştere cu 20% faţă de aceiași perioadă a anului anterior

„Într-adevăr, salariile în IT au cunoscut o creştere spectaculoasă în ultimii ani, anul acesta estimăm că ritmul de creştere va fi încetinit în mare parte din cauza anunţurilor făcute de marile companii din industrie prin care se estimează restructurări şi, deşi ele sunt făcute la nivel global, este posibil că piaţa din România să resimtă şi ea un recul al acestor planuri globale. Totuşi cererea în piaţa locală pentru specialişti IT este ridicată, România rămânând în continuare o sursă de know-how pentru  serviciile de IT. Pe acesta bază, ne aşteptăm că şi în ţara noastră ritmul de creştere a salariilor din industria IT să încetinească”, a declarat Sorina Donisa, CEO-ul companiei de recrutare în regim temporar APT Prohuman, pentru ZF.

Conform INS, în noiembrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna octombrie 2022, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe sau realizări deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Salarii mai mari cu peste 50% în Silvicultură

S-au înregistrat creştere cu 56,6% în silvicultură şi exploatare forestieră, între 10,5% şi 14,5% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, între 7,0% şi 10,0% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de
asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea echipamentelor electrice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie 2022 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (cu 10,5%) şi în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de editare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (între 4,0% şi 7,5%).

În sectorul bugetar, în luna noiembrie 2022 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+2,3%, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+1,5%). În sănătate şi asistenţă socială, câştigului salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,2%).

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,6%. Câştigul salarial mediu net a fost 4141 lei, în creştere cu 133 lei (+3,3%) faţă de luna octombrie 2022.

Citește și Creşterea salariilor în 2023. Ce trebuie să ştie românii, avertisment de la Banca Europeană