Cioloș recunoaște că a fost sunat vineri de Iohannis. Ce spune liderul USR despre negocierile cu PNL-UDMR

Dacian Cioloș confirmă informațiile potrivit cărora s-a consultat într-o intervenție telefonică cu președintele Klaus Iohannis.

15 oct. 2021, 21:46
Cioloș recunoaște că a fost sunat vineri de Iohannis. Ce spune liderul USR despre negocierile cu PNL-UDMR

Cioloș recunoaște că a fost sunat vineri de Iohannis. Liderul USR că va mai discuția în următoarele zile cu președintele, în condițiile în care partidul pe care îl conduce a decis să meargă în Parlament cu un Guvern minoritar.

Cioloș recunoaște că a fost sunat vineri de Iohannis. Ce spune liderul USR despre negocierile cu PNL-UDMR

„Am primit acest mandat pentru că am fost singurul partid care a făcut o propunere fermă de premier, cu un program. E o situaţie dificilă unde e complicat de construit majorităţi, însă ţara are nevoie de un Guvern cât mai rapid. Mi-am asumat această responsabilitate.

Am încercat să construiesc această majoritate şi voi încerca până la capăt să argumentez de ce susţinerea unui astfel de Guvern poate să fie utilă în această perioadă. Fiecare poată să creadă ce vrea. În politică ne-am obişnuit prea mult să construim pe bază de jocuri, pe bază de înţelegeri de culise, de vorbe spuse pe jumătate, mai puţin pe asumarea directă a unor lucruri. Indiferent de cine ce a avut în minte, eu sunt în procedură parlamentară, o procedură constituțională”, a declarat Dacian Cioloş, la Digi24.

Dacian Cioloş: „Au fost situaţii când Guverne au funcţionat şi fără o majoritate”

„Am luat foarte în serios această desemnare. Au fost situaţii când Guverne au funcţionat şi fără o majoritate, dacă au avut un program convingător şi dacă contextul politic respectiv a permis funcţionarea unor astfel de Guverne. Cred că ne aflăm într-o astfel de situaţie, dincolo de nevoia de a construi o majoritate solidă. În momentul de faţă, cred că oamenii au nevoie să vadă o direcţie.

Oamenii au nevoie de o perspectivă şi asta încercăm să oferim. Discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis a început exact de la acest obiectiv de a face o propunere şi de premier şi de program. I-am spu preşedintelui Iohannis că în această situaţie în care ne aflăm noi credem că trebuie măsuri prioritare pe care să le ia un Guvern cu puteri depline atât pentru a controla pandemia, dar şi pentru a oferi soluţii care să ţină sub control preţurile la energie, cel puţin cu măsuri de termen scurt, apoi gândite măsuri pe termen mediu pentru că această criză din domeniul energiei nu e doar una conjuncturală, e una amplificată conjunctural”, a precizat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş a menţionat că la consultările de la Palatul Cotroceni preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că va lua foarte în serios propunerea sa de a forma un guvern.

„La sfârşitul discuţiei mi-a spus că va lua foarte în serios propunerea, pentru că a vrut să intrăm un pic în detalii legat de programul pe care îl avem în vedere, ce avem de gând să facem, i-am spus cum vedem şi situaţia preţurilor la energie, cam la ce măsuri ne gândim (…), am discutat de PNRR, cam ce avem de făcut acolo şi, după ce am terminat discuţiile, ne-a spus doar că se va gândi foarte serios la această propunere”, a menţionat premierul desemnat.

Citeşte şi: Dacian Cioloș depune luni la Parlament lista cu miniștri și programul de guvernare

Dacian Cioloş vrea să treacă Guvernul prin Parlament şi cu sprijinul PSD „Și parlamentarii care vor să ieșim din iarna aceasta sunt conștienți că nu putem avea acum alegeri anticipate. Noi oferim un guvern pe masă”

Liderul USR PLUS, Dacian Cioloș, arată că pentru propunerea unui Guvern monocolor care să primească votul în Parlament mizează și pe parlamentarii PSD, care s-au exprimat că vor alegeri anticipate.

„Şi PSD este de acord că aceste alegeri nu pot fi organizate imediat. Și noi suntem gata să ne asumăm ca în această perioadă în lunile care vor urma, să oferim guvernare. (…) Dacă nimeni n-a făcut nicio propunere de guvernare, noi avem una pe care o punem pe masă. De altfel, cu aceste două variante de colaborare am venit. Să refacem un guvern de coaliție cu UDMR și PNL, iar dacă nu se dorește, să cerem votul în Parlament pentru un guvern minoritar”, a mai precizat premierul desemnat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloş: „PNL a arătat clar că nu e interesat de a găsi o soluţie”

„PNL a arătat clar că nu e interesat de a găsi o soluţie. Nici n-a oferit o altă soluţie. Nici nu i-a interesat să lucreze pentru a găsi o soluţie împreună”, a afirmat Cioloş.

Întrebat dacă l-a mirat că PNL nu a vrut să intre într-o discuţie aprofundată după ce Klaus Iohannis l-a desemnat premier, Dacian Cioloş a afirmat că nu şi-a pus această problemă.

„Le-am spus şi colegilor de la PNL că mă bazez şi pe faptul că iau în serios o propunere pe care preşedintele a făcut-o, cu atât mai mult cât ei nu au făcut preşedintelui o propunere (de premier). În rest, fiecare partid politic îşi decide strategia. Nu am avut judecăţi de valoare despre cum îşi stabilesc strategia”.

Cât despre discuţiile cu PNL şi UDMR, Cioloş a menţionat că „e o motivaţie de avea discuţii serioase”.

„Deja a fost amânată această întâlnire. Le-am spus care sunt intenţiile noastre şi care sunt formele în care putem să colaborăm, fie într-o majoritate politică pentru a reface coaliţia şi asta ar fi situaţia ideală din punctul nostru de vedere, fie susţinând un Guvern pe care noi să-l propunem cu un program care să vizeze în primul rând perioada pe termen scurt şi mediu, perioada de ieşire din iarnă”, a mai spus Cioloş.

Se întoarce Dacian Cioloş la negocieri cu PNL dacă pică Guvernul său în Parlament?

Întrebat dacă este dispus că negocieze cu o variantă de premier liberal dacă Guvernul pe care a fost desemnat să-l formeze nu va obţine votul Parlamentului, Cioloş a afirmat că „deocamdată nu a fost făcută nicio propunere”.

„Deocamdată nu avem nicio propunere. Noi suntem singurii care am făcut această propunere şi vreau să insist pe asta. În loc să discutăm care sunt variantele pe masă, discutăm din nou despre variante ipotetice care puteau fi o realitate dacă PNL îşi asuma o propunere, luni, când au fost la Cotroceni.

În primul rând, trebuia să vedem oferta respectivă. Spunem de câteva săptămâni deja că suntem gata să ne aşezăm la masa discuţiilor dacă am fi avut o propunere de premier din partea PNL pe care să o putem lua în considerare, adică un premier capabil să conducă un Guvern de coaliţie, nu doar un Guvern al PNL şi să aibă în consecinţă un comportament integrator”, a afirmat Cioloş.

Citeşte şi: Un userist aruncă bomba: ‘Toată lumea știe că până la urmă Bode o să fie premier’