Ciorba de lobodă, deliciul sănătos al primăverii. Secretul lui Radu Anton Roman pentru acest preparat plin de sănătate

Ciorba de lobodă, preparatul sănătos, ieftin și gustos care nu trebuie să lipsească din meniu încel mai mare post al anului. Există şi varianta de dulce, la fel de delicioasă.

09 apr. 2022, 09:40
Ciorba de lobodă, deliciul sănătos al primăverii. Secretul lui Radu Anton Roman pentru acest preparat plin de sănătate

Ciorba de lobodă este un preparat gustos, ieftin şi sănătos este nelipsit de pe mesele românilor primăvara. Reţeta delicioasei ciorbe de lobodă o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Loboda este o plantă foarte apreciată, cu foarte multe beneficii pentru organism. Loboda conține multe vitamine și săruri minerale și este folosită în rețete precum ciorbe, salate și plăcinte. Iată 10 dintre cele mai apreciate feluri de mâncare cu lobodă.

De asemenea, loboda conţine vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, carotenoizi, proteine, zinc, seleniu, triptofan şi fibre alimentare, toate acestea fiind benefice sănătăţii.

Postul Paştelui 2022. Reţetă fabuloasă de ciorbă de perişoare din ciuperci! Gospodinele trebuie să o încerce imediat
Iată ce nota autorul despre acest fel de mâncare:

„Toată România, din martie până prin mai, lasă deoparte orice tradiţie şi experienţă rafinat-regională pentru a se îneca în ciorba de lobodă (sau ştevie, măcriş, urzici, păpădie, podbal, untişor) un fluviu naţional. Simbol al primăverii, aceste buruieni au fost înzestrate de credinţa populară, pe bună dreptate, cu puteri magice.

Ingrediente:
1 kg lobodă
1 litru borş
200 ml iaurt
1 ou
1 ceapă
1 morcov
piper, sare (după gust)
verdeaţă: leuştean 1 linguriţă hrean ras 1 căpăţână mică usturoi (asta-i contribuţie oltenească!) .

Ciorba de lobodă, Mod de preparare:
Se spală bine loboda, se taie în tăieţei laţi. Se toacă ceapa, se rade pastă morcovul. Se pun toate astea la fiert cu piperul în 2 litri apă clocotită.

După 30 de minute se acreşte cu borş, se adaugă usturoi pastă, sare – încă 1-2 minute de clocote.

Rețetă de ciorbă ardelenească cu pui. Ingredientul secret care dă cel mai bun gust!
Se bate oul cu iaurt şi puţină zeamă de ciorbă. Se toacă leuşteanul.

Se trage de pe foc, se drege cu iaurtul bătut şi hrean, se presară leuşteanul.“

Alte 4 rețete de ciorba de lobodă perfecte pentru post

Pentru ca meniul tău să fie cât mai diversificat pe toată perioada postului, ți-am pregătit cele mai gustoase rețete de ciorbe de post cu lobodă.

Iată mai multe feluri de ciorbă cu lobodă, pe care să le prepari în Postul Paștelui!

Ciorba de lobodă roșie

Ingrediente:

5-6 legături de lobodă roşie

două legături de ceapă verde

două legături de usturoi verde

un morcov sucul de

o lămâie (sau după gust)

o legătură de leuștean

Mod de preparare:

Mai întâi se spală bine loboda, în câteva ape, apoi se taie subțire şi se pune deoparte. Între timp, ceapa verde şi usturoiul verde se taie rondele, un morcov se rade sau se taie. Ceapa se căleşte foarte puţin, în 4 linguri de ulei, se adaugă usturoiul, morcovul, după care se toarnă apa.

Apoi, legumele se fierb şi după ce sunt făcute, atunci se adaugă loboda şi se lasă să dea doar în câteva clocote. Se pune zeama de la o lămâie, iar la final se adaugă leuştean tăiat.

Borș de lobodă

Ingrediente:

7-8 legături lobodă roşie

1 legătura ceapă verde

2-3 cartofi de mărime potrivită

2 morcovi

1 legătura leuştean

1 legătura pătrunjel

sare

piper

2 lingurite ulei de măsline

3-5 linguri smântână  500 ml borş

Mod de preparare:

Începeți prin a spăla  bine loboda și puneți în aproximativ 2 litri de apă clocotită cu o linguriţă de sare. Apoi, se lasă să dea în câteva clocote şi se scoate din oala în care a fiert, apoi se pune la scurs în sită. Se spală ceapa, morcovii şi cartofii, se taie cubuleţe potrivite şi se pun să fiarbă în zeama de lobodă.

După ce s-au fiert legumele, se toacă loboda şi se pune peste legumele fierte. Se condimentează cu sare şi puţin piper şi se lasă să clocotească. Separat, se pune borșul la fiert și se auaugă în oala cu ciorba de lobodă. Se adaugă leuştean şi pătrunjel din abundenţă şi se serveşte cu smântână.

Ciorbă de lobodă cu orez

Ingrediente:

5 legături lobodă verzi și roșii

500 ml borș sau zeamă de varză acră

1 ceapă

1 legătură usturoi verde

1 lingură orez

1 gălbenuș

100 ml smântâna

1 legătură mărar verde sare piper

Mod de preparare:

Mai întâi, puneți la fiert în 2 litri de apă orezul împreună cu ceapa curăţată şi tocată mărunt. Adăugaţi sare şi, când orezul e fiert de jumătate, puneţi frunzele de lobodă, spălate şi tăiate în fâşii mai mari. După ce ingredientele s-au înmuiat, adăugaţi borşul sau zeama de varză şi, înainte de servire, după ce aţi luat oala de pe foc, puneţi treptat în ciorbă amestecul de gălbenuş cu smântână. Presăraţi mărar verde tocat.

Ciorba de lobodă cu zdrențe de ou

Ingrediente:

2-3 legături lobodă roșie

1 legătura mărar

1 legătura pătrunjel

1 legătură ceapă verde

1-2 cartofi

1 morcov

1-2 ouă

Mod de preparare:

Tocați legumele pentru a le pune la fiert în apă cu un praf de sare. Loboda roșie se spală bine și se taie în fâșii late. Apoi, separat, se pune la fiert borșul. Se amestecă toate și se mai lasă la fiert câteva minute. Separat, se bat ouăle. Se toarnă ouăle puțin câte puțin în borș, amesstecând cu furculița.

Astfel, vor rezulta zdrențe de ou, ca niște tăiței mai mici. Ciorba de lobodă se poate servi cu smântână sau mămăliguță.

Supă cremă de lobodă

Ingrediente:

1 kg lobodă verde

2 legături ceapă verde

1 legătură pătrunjel

2 legături mărar

sare

1 praf piper alb

2 lingurițe făină

2 lingurițe ulei

Mod de preparare:

Se spală bine loboda și se pune la fiert în apă cu sare. Trebuie să fiarbă câteva minute, iar după ce s-a înmuiat, se lasă să se scurgă într-o sită. Se spală ceapa verde şi verdeaţa şi se toacă fin. Într-o altă oală se pune uleiul, verdeaţa tocată, se înăbuşe şi se adaugă făina, amestecându-se continuu.

Citeste si: Maioneză de post: O reţetă ingenioasă pentru această perioadă a anului

După care, loboda fiartă se pasează cu blenderul şi se amestecă cu verdeaţa şi zeama în care a fiert loboda. Se condimentează cu sare şi un praf de piper alb. Supa cremă de lobodă se ornează cu pătrunjel verde şi mărar şi se serveşte caldă cu crutoane.