Ciorba rădăuţeană, în topul celor mai bune supe din lume. Cine este gospodina care a inventat reţeta originală

Ciorba rădăuțeană, inventată de o bucătăreasă din Rădăuți acum 41 de ani, a ajuns pe locul 2 topul celor mai bune supe de pui din lume, fiind devansată doar de de "Tom kha gai", un preparat din Thailanda.

07 sept. 2023, 14:23
Ciorba rădăuţeană, în topul celor mai bune supe din lume. Cine este gospodina care a inventat reţeta originală
Ciorba rădăuţeană, în topul celor mai bune supe din lume. Cine este gospodina care a inventat reţeta originală

Ciorba rădăuţeană, în topul celor mai bune supe din lume. Preparatul s-a clasat pe locul 2 în topul celor mai bune supe de pui din lume, surclasând preparate internaționale importante. Mai mult, ciorba românească rădăuțeană se situează, potrivit clasamentului Taste Atlas, pe locul 7 în cadrul clasamentului „Top 100 cele mai bune supe din lume”.

„Ciorba Rădăuțeană este o supă tradițională romanească. Este făcută dintr-o combinație de pui, ceapă, ardei roșu dulce, țelină, morcovi, suc de lămâie, usturoi, pătrunjel și smântână. Ingredientele se fierb la foc mediu până când carnea și legumele devin fragede. Supa este destul de acră datorită adaosului de suc de lămâie. În România, ciorba Rădăuțeană este apreciata în special pentru că este un remediu pentru mahmureală și are proprietăți de vindecare – este adesea folosită ca remediu pentru simptomele răcelii comune”, au transmis cei care au făcut topul despre ciorba rădăuțeană.

Citeşte şi: Rețeta de supă cremă de roșii, împărtășită de Simona Gherghe: „E populară în perioada asta. Ai mei o adoră!”. Este foarte simplu de făcut

Elementul de bază al acestei ciorbe este carne de pui sau de curcan, care este fiartă împreună cu legume precum morcovi, țelină, cartofi și ceapă. Un alt ingredient esențial este smântâna, care adaugă o textură cremoasă și un gust bogat ciorbei. De asemenea, se adaugă mărar proaspăt tocat și piper negru pentru a evidenția aromele.

Citeşte şi: Rețeta de orez cu lapte care îți dă peste cap papilele gustative. Florin Dumitrescu surprinde cu varianta cu caramel

Ciorba rădăuțeană a apărut acum 41 de ani, când Cornelia Dumitrescu, acum în vârstă de 77 de ani a gătit-o pentru prima dată. Soțul ei își dorise o supă de curcan care să aducă, dar să nu fie ciorba de burtă. „Locuind la curte creșteam păsări și având carne la dispoziție am făcut tot felul de preparate, inclusiv cârnați de curcan. Ciorba de burtă nu-i plăcea nici unuia dintre noi, iar într-o zi soțul, Serafim, m-a întrebat dacă aș putea face din pieptul de curcan o ciorbă ceva mai deosebită… La final de săptămână am făcut ciorba rădăuțeană, am chemat și copiii și le-a plăcut tuturor. El mi-a spus să introduc acest fel de mâncare la restaurant, că o să le placă oamenilor. Și așa am pornit cu ciorba rădăuțeană”, a declarat Cornelia Dumitrescu pentru historia.ro.