Circa 30 de milioane de oameni trăiesc în sclavie în lume. Mai mult decât România şi Moldova la un loc

Aproape 30 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc în condiţii de sclavie, arată rezultatele unei prime anchete de acest fel, făcute publice joi, la Londra, de organizaţia Walk Free, transmite Agerpres. Aproximativ jumătate dintre acestea locuiesc în India.

17 oct. 2013, 06:54
Circa 30 de milioane de oameni trăiesc în sclavie în lume. Mai mult decât România şi Moldova la un loc

Trei sferturi dintre victime se află în Asia, însă ‘niciun continent nu este ferit’, precizează Walk Free, o nouă organizaţie cu sediul în Australia, susţinută de fostul secretar de stat american Hillary Clinton şi de co-fondatorul Microsoft şi filantropul Bill Gates.

Potrivit acestei anchete publicate în capitala britanică, India se află în frunte (14 milioane de persoane care trăiesc în condiţii de sclavie), urmată de China (2,9 milioane) şi Pakistan (peste două milioane). Urmează Nigeria, Etiopia, Rusia, Thailanda, Republica Democrată Congo (RDC), Birmania şi Bangladesh.

Numai în aceste zece ţări trăiesc 22 din cele 29,8 milioane de persoane aservite.

În India, ‘comunităţi întregi din sate din nord sunt reduse la sclavagie, forţate să fabrice cărămizi sau să lucreze în cariere. Copiii sunt constrânşi să se ocupe de ţesut pentru a produce covoarele care sunt vândute în magazinele noastre’, explică pentru AFP directorul general al Walk Free, Nick Grono.

Dacă se ia totuşi în considerare procentul populaţiei unei ţări care trăieşte în condiţii de sclavie, Mauritania se află în fruntea clasamentului, cu o cotă de 4%. ‘Există încă sclavi ereditari în Mauritania, copii născuţi sclavi’ şi constrânşi să efectueze munci domestice sau să lucreze pe câmp, spune Nick Grono.

Definiţia sclaviei moderne este puţin diferită de cea din secolul al XVIII-lea, din perioada traficului cu negri. ‘Sclavia modernă este o situaţie în care oamenii se află sub dominaţia violenţei. Ei sunt constrânşi să ia locuri de muncă sau să accepte situaţii unde sunt exploataţi economic. Nu sunt plătiţi sau primesc minimul pentru a supravieţui şi nu sunt liberi să plece’, potrivit lui Nick Grono.

Persoanele victime ale traficului de fiinţe umane, cele constrânse să se căsătorească, acei copii exploataţi în conflicte sunt de asemenea cuprinşi în definiţia Walk Free.

Paisprezece ţări africane se numără printre cele 20 de state cel mai prost clasate, dacă se ţine cont de procentul populaţiei reduse la sclavie. La coada clasamentului, acolo unde se află ţările cu cele mai puţine persoane care trăiesc în condiţii de sclavie, se află Islanda, precedată de Irlanda şi Marea Britanie, unde Walk Free estimează numărul celor aserviţi la circa 4.400.

 

VEZI SI:

Obama este descendentul primului sclav african din America