Ciuma bubonică revine: Un stat insular, ameninţat de „Moartea neagră” VIDEO&FOTO

Statul insular Madagascar se confruntă cu mai multe cazuri de ciumă bubonică şi ciumă pneumonică, boli care au potenţialul de a ucide o persoană în 24 de ore, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
12 dec. 2013, 12:07
Ciuma bubonică revine: Un stat insular, ameninţat de „Moartea neagră” VIDEO&FOTO

După ce Crucea Roşie şi Institutul Pasteur din Madagascar au avertizat asupra posibilităţii declanşării unei epidemii de ciumă bubonică, în octombrie, autorităţile anunţă cel puţin două cazuri de ciumă pneumonică, mai periculoasă şi mai virulentă, relatează bbc.co.uk. Această formă se transmite pe calea aerului, între persoane, fără să mai implice animale sau purici.

Ciuma bubonică a atins săptămâna trecută un sat din apropierea oraşului Mandritsara, în nord-vestul ţării, provocând moartea a cel puţin 20 de persoane. Institutul Pasteur din Madagascar a confirmat că probele prelevate de la unele dintre cadavre atestă faptul că, cel mai probabil, ciuma a fost cauza morţii, dar a evitat să estimeze numărul persoanelor afectate.

Citeşte şi Istoria sinistră a costumului împotriva ciumei. Ochi roşii şi cioc lung – FOTO

Ciuma pneumonică este cauzată de aceeaşi bacterie care provoacă şi ciuma bubonică. Ceea ce le diferenţiază însă, este că, în timp ce varianta bubonică se transmite prin purici şi poate fi tratată cu antibiotice, ciuma pneumonică este mult mai uşor de contractat şi are o rată de mortalitate mult mai mare. Herlyne Ramihantaniarivo, un oficial din Ministerul Sănătăţii din Madagascar, a confirmat pentru BBC existenţa a cel puţin două cazuri de ciumă pneumonică.

 Anul trecut, în Madagascar s-au înregistrat 60 de morţi provocate de ciuma bubonică, cele mai multe la nivel mondial. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii averiza, în octombrie, în legătură cu posibilitatea declanşării unei epidemii. Cei mai predispuşi la îmbolnăvire sunt prizonierii de pe insulă, care trăiesc în condiţii igienice precare. Totodată, numărul mare de şobolani din închisori facilitează răspândirea bolii.

 „Moartea neagră” a fost una dintre cele mai devastatoare pandemii din istoria omenirii. Având apogeul în secolul al XIV-lea, se estimează că a ucis între 75 şi 200 de milioane de oameni şi cel puţin o treime din populaţia Europei. Boala a apărut prima oară în Asia, de unde bacteria responsabilă pentru îmbolnăviri, yersinia pestis, a avansat pe Drumul Mătăsii, până în Crimeea şi, de acolo, purtată de şobolanii care populau vasele comerciale, s-a răspândit în toată zona mediteraneeană şi în principalele porturi europene.

Ciuma bubonică a ucis între 30 şi 60 la sută din populaţie, în funcţie de zona geografică. „În patru ani, în jur de 45-50% din populaţia Europei a murit”, spune istoricul Philip Daileader. „În zonele mediteraneene, Italia, Spania, sudul Franţei, procentul e mult mai mare, în jur de 75-80% din populaţie a decedat atunci. În Germania sau Anglia, care au fost mai puţin afectate, probabil că procentul este undeva la 20%”, continuă el. Cei care locuiau în aşezări mici, izolate, au avut mai puţin de suferit, în timp ce oraşele mari au fost afectate puternic. Ciuma bubonică a ucis în jur de jumătate din populaţia de 100.000 de locuitori a Parisului, 70% din populaţia Florenţei şi 60% din locuitorii din Hamburg şi Bremen.