CJ Covasna a aprobat referendumul pe tema înfiinţării unei regiuni formată din Harghita, Covasna, Mureş

Consiliul Judeţean Covasna a aprobat organizarea în 8 decembrie a referendumului local pe tema regionalizării, informează Agerpres. Proiectul de hotărâre a fost votat de cei 26 de consilieri judeţeni ai UDMR, PPMT şi PCM, în timp ce patru consilieri din partea USL au votat împotrivă.

14 nov. 2013, 13:56
CJ Covasna a aprobat referendumul pe tema înfiinţării unei regiuni formată din Harghita, Covasna, Mureş

Referendumul va avea loc în 8 decembrie, iar cetăţenii din Covasna vor fi consultaţi în legătură cu oportunitatea înfiinţării unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, cu centrul regiunii în Târgu Mureş.

Hotărârea a primit vot favorabil din partea celor 26 de consilieri ai UDMR, PCM şi PPMT, în schimb consilierii PSD şi PNL au votat împotrivă.

Conform hotărârii, la referendum cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „da” sau „nu” la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune de dezvoltare, cu centrul regiunii în municipiul Târgu Mureş?”.

Cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului se vor suporta din bugetul Consiliului Judeţean Covasna.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), unul dintre iniţiatorii acestui proiect, le-a cerut în şedinţă consilierilor USL să dea un vot favorabil şi a subliniat că formarea unei regiuni de dezvoltare din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu este o chestiune politică sau etnică, ci una care ţine de eficienţa unei regiuni.

Consilierul judeţean Bedo Zoltan (PPMT) a menţionat că un referendum ar fi trebuit să se organizeze pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc, dar cu toate acestea consilierii judeţeni ai PPMT au susţinut proiectul pentru a da un semnal de solidaritate.

Reprezentantul PSD în CJ Covasna, Sabin Calinic, a precizat, că, în opinia lui, în ultimii 24 de ani judeţul Covasna s-a „îngropat economic”, în această perioadă judeţul fiind condus şi administrat de o singură formaţiune politică (UDMR) fără opoziţie, beneficiind de sume importante faţă de alte zone ale României.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, în 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară, în 8 decembrie, pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare.

Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.

 

VEZI SI:

UDMR: Am strâns peste 20.000 de semnături pentru referendum privind înfiinţarea Ţinutului Secuiesc