Clătite pufoase, ingredientul secret din reţeta lui chef Florin Dumitrescu. Nici Scărlătescu nu mai strâmbă din nas la acest desert!

Un ingredient secret face clătitele incredibil de delicioase și pufoase: iată ce folosesc bucătarii de top pentru ca acest desert banal să iasă delicios.

19 aug. 2022, 13:35

Clătite cu bere, rețeta lui chef Florin Dumitrescu. 

Un ingredient secret face clătitele incredibil de delicioase și pufoase.
Nu tuturor le plac clătitele subțiri. Majoritatea preferă clătitele pufoase și fragede.

Florin Dumitrescu a învățat din adolescență tainele gastronomiei, iar munca continuă și pasiunea pentru gătit l-au făcut unul dintre cei mai apreciați chefi din România. Astfel, rețetele sale sunt printre cele mai căutate. Printre altele, Florin Dumitrescu are o rețetă specială de clătite cu bere.

Reţeta de clătite pufoase a lui Chef Florin Dumitrescu pe care le mănâncă şi Cătălin Scărlătescu
Ingrediente: 200 gr făină, 1 ou, un praf de sare, aproximativ 350 ml lapte, 50 ml bere, ulei, 200 gr nuci, 50 ml miere, zahăr pudră.

Mod de preparare:

1. Pentru a savura cele mai delicioase și pufoase clătite, amestecați făina cu ouăle, zahărul, sarea și adăugați laptele treptat, până obțineți un amestec omogen.

2. La final, adăugați berea și câteva picături de ulei. Astfel, vor fi extrem de pufoase și deloc uscate.

3. Pentru umplutură, prajiți nucile în tigaie, fără ulei. Le lăsați la răcit, apoi amestecați cu mierea. Serviți clătitele îndoite, răsucite, suprapuse sau sub diferite forme… cum și cât vă permite imaginația. Poftă bună!

Clătite pufoase şi cu apă minerală

Este ușor să pregătiți un astfel de fel de mâncare dacă adăugați drojdie în aluat. În aceste condiții, timpul de preparare a clătitelor va fi mai mare, deoarece trebuie să așteptați ca drojdia să acționeze.

Pentru un rezultat mai rapid, drojdia trebuie exclusă. Clătitele vor fi reușite dacă veți adăuga în aluat lapte și apă minerală. Amestecați cele două ingrediente într-un raport de 1 la 1.

Gogoşi pufoase după reţeta bunicii. Ingredientul secret care îţi va aduce laude în weekend

 

Clătite marocane: un deliciu culinar, cu un parfum delicat de miere și unt

Baghrir sau clătitele marocane se prepară în unele țări din Africa de Nord (Maroc, Liban, Algeria). Nu arată ca și clătitele subțiri cu care suntem obișnuiți.

Clătitele marocane arată, mai degrabă, ca o pâine poroasă, deoarece la coacere se formează sute de găuri pe suprafața lor. Pentru această caracteristică sunt numite și ”clătitele cu 1000 de găuri”.

Ingredientele de care aveți nevoie:

280 grame de griș,

200 grame făină de grâu,

700 ml apă caldă,

5 g drojdie uscată,

1 lingură de zahăr,

1 linguriță praf de copt,

1 linguriță de sare.

Pentru sos:

50 grame de miere,

50 grame unt.

Modul de preparare

Turnați aproximativ jumătate din apa caldă într-un bol, adăugați zahărul și amestecați până când zahărul să dizolvă puțin. În apa îndulcită se pune și drojdia uscată, se amestecă și se lasă 10 minute ca să se activeze.

Într-un bol separat, amestecați bine toate ingredientele uscate: făina, grișul, praful de copt și sarea.  

Introduceți amestecul uscat în apa cu drojdie în mai multe etape și amestecați bine cu un tel, astfel încât să nu apară cocoloașe. Adăugați și restul apei în bol. Din nou amestecați aluatul pentru clătite marocane. Prin consistență, acesta trebuie să fie mai gros decât la clătitele subțiri.

Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați-l la cald 30 de minute. În acest timp, aluatul își va dubla volumul.

Încingem bine tigaia. Turnați puțin aluat în centru și așteptați să apară găuri la suprafață. Clătitele marocane se prăjesc doar pe o parte, la foc mediu. Clătita este gata dacă suprafața sa a devenit uniform gălbuie, fără pete albe.

Clătitele marocane sunt poroase, ca un burete, așa ca vor absorbi sosul pe care îl vei folosi. În mod tradițional, acestea sunt servite cu un sos cremos de miere și unt. Pentru a face acest lucru, untul topit se amestecă cu mierea lichidă în proporții egale. Clătitele marocane pot fi servite și în loc de pâine. Poftă bună!