Claudiu Manda: În 2007, Kovesi a trimis o adresă către Coldea pentru modificarea unui protocol din 2005

Claudiu Manda, preşedintele Comisiei SRI, a detaliat, miercuri, geneza protocolului din 2009 între SRI şi Parchetul General. În 2007, actuala şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a solicitat, printr-o adresă, fostului adjunct al SRI, Florian Coldea, să modifice un protocol mai vechi, din 2005.
Romania TV
18 apr. 2018, 14:15
Claudiu Manda: În 2007, Kovesi a trimis o adresă către Coldea pentru modificarea unui protocol din 2005

Preşedintele Comisiei SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat miercuri că, în cadrul vizitei de control efectuate la Direcţia juridică din cadrul SRI, a înţeles că Parchetul General a cerut în 2007 şi 2008 Serviciului să modifice protocolul din 2005, iar în 2009 a fost semnată forma sa finală.

„Unul dintre lucrurile care ne-a interesat a fost geneza protocolului. Au fost întrebaţi şi domnul Maior şi domnul Coldea cum s-a ajuns la acest protocol din 2009. Ne-am uitat pe documentele de acolo şi am înţeles că în 2007, la iniţiativa Parchetului a fost o adresă către SRI de a se modifica un protocol mai vechi, un protocol din 2005, pe care îl avem la Comisie şi pe care, cred că în anul 2007, comisia de control al SRI l-a analizat şi l-a văzut. După care a existat o comisie, o echipă de lucru, formată din procurori şi ofiţeri SRI. Am înţeles că în anul 2008 a mai fost un schimb de adrese între Serviciu şi Parchet pe diferite modificări. S-a agreat o formă finală şi în anul 2009 s-a semnat acest protocol. Nu. Am înţeles că adresa sau solicitarea care a existat de la Parchet către SRI a fost de la doamna Laura Codruţa Kovesi către Florian Coldea. Am înţeles că a existat o echipă formată din ofiţeri ai SRI şi există lista de ofiţeri ai SRI. Nu ne-am uitat peste ea pentru că erau nişte nume, dar oricând am putea să detaliem şi o serie de procurori care au lucrat efectiv la acest protocol. A existat o variantă la nivelul anului 2007 şi pe parcursul anului 2008 a existat schimb de adrese între SRI şi Parchet privind diferite articole de protocol pe care să le propună spre modificare. Am şi văzut o parte dintre acestea. E clar că le-am solicitat să le avem la o comisie spre o analiză în linişte în Comisie şi a existat acea variantă finală”, a declarat Manda, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă, la vizita Comisiei de control al SRI efectuată marţi la direcţia juridică a Serviciului Român de Informaţii, membrii forului legislativ au cerut date despre conţinutul protocoalelor de dinante de anul 2009, Claudiu Manda a răspuns: „Nu am intrat să analizăm ce s-a întâmplat în 2004 sau 2005. Cred că acel protocol cu DNA, PNA în avem la Comisiei, este printre cele 65. NU pot să răspund în acest moment. Noi am fost foarte interesaţi să vedem cum funcţiona acest protocol din 2009, cel denunţat. Cred că suntem destul de lămuriţi noi. Au fost discuţii tehnice şi de aici încolo oricând vom mai avea întrebări, solicitări, oricând vom putea să mergem în control, atât la direcţia juridică şi în alte structuri ale SRI. Pot să spun că au fost lucruri pe care şi le-am apreciat în cazul Comisiei, o deschidere totală a celor de la direcţia juridică. Orice întrebare pusă şi orice document solicitat ne-a fost pus la dispoziţie sau ne-a fost explicate lucrurile. Despre cel din 2004 su 2005 sau dacă a existat un protocol cu DNA sunt totuşi alte subiecte pe care nu le-am abordat în acel moment. Sunt sigur că dacă am dori să le abordăm le vom aborda. De exemplu, despre cel din 2005, dacă avem nişte concluzii ale comisiei din 2007, nu ştiu ce am putea să mai analizăm noi.”

Manda a mai spus că există un protocol în vigoare între PICCJ, ICCJ şi SRI, dar este bazat pe transferul de date tehnice.

Senatorul a precizat că a solicitat informaţii dacă persoana de la conducerea direcţiei juridice a fost în ultimul an şi jumătate în instanţă pentru a vedea “cum se implică ofiţerii” în procese, iar răspunsul a fost negativ.

“Am întrebat dacă persoana care este de un an şi jumătate la conducerea direcţiei juridice a mers vreodată în instanţă, sub motivul de a vedea ofiţerii cum se implică, de a vedea poate alte lucruri. Răspunsul a fost niciodată nu a fost în instanţă, există nişte norme interne care evaluează ofiţerii care merg în instanţă”, a continuat el.

Claudiu Manda a explicat că niciuna dintre notele care au plecat către Agenţia Naţională de Integritate de la Serviciu nu a trecut pe la direcţia juridică, ci doar către unităţile de Parhet.

“Am întrebat şi am înţeles că majoritatea documentelor pleacă de la SRI către unităţile de Parchet, către beneficiari, ajung şi la direcţia juridică pentru un punct de vedere. Ce ne-a stârnit oarecum curiozitatea este că niciuna dintre notele care au plecat de la SRI către ANI nu a trecut pe la direcţia juridică niciodată”, a explicat Manda.

De asemenea, există un protocol între PICCJ, ICCJ şi SRI, dar este pe procedură de transfer a informaţiilor tehnice.

“Mai există un protocol pe care l-am văzut între PICCJ, ICCJ şi SRI, ne-am uitat cu atenţie pe acest protocol care este încă în vigoare, nu are niciun fel de procedură legată de infracţiuni, ci are mai degrabă chestiunea de transfer de informaţii tehnice, securizate, atunci când se vorbea despre solicitarea de mandat de securitate pe un sistem informatizat”, a conchis preşedintele comisiei SRI.

Claudiu Manda: Vom solicita avizul CSAT pentru a vedea o serie de hotărâri privind SRI

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda, a anunţat că va fi solicitat avizul CSAT, în vederea obţinerii unor hotărâri care au vizat sarcini sau decizii pentru Serviciul Român de Informaţii.

„Am hotărât să trimitem o adresă către CSAT, pentru că noi am solicitat SRI o serie de hotărâri ale CSAT care vizează sarcini pentru SRI sau o serie de decizii pe care Serviciul Român de Informaţii ar fi trebuit să le respecte. Pe toate pe care le-am solicitat la Direcţia Juridică le-am văzut, dar atunci când am solicitat să ne fie trimise la comisie, fie şi în copie, au spus că ar fi nevoie de avizul CSAT. Nu cred că CSAT se va împotrivi, dar am hotărât să trimitem o adresă către CSAT, în care să fie de acord ca documentele care ne sunt necesare în activitatea noastră de control şi care vizează activitatea SRI, să existe acest acord al CSAT, ca documentele să ne parvină de la SRI sau de la CSAT, dacă le putem solicita de la ei”, a precizat el, într-o declaraţie acordată presei la Palatul Parlamentului.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…