Claudiu Manda: Renunţăm la serviciile SRI de a ne face şi secretiza stenogramele. Maior şi Dumbravă citeau stenogramele noastre

Publicat: Marţi, 05 Februarie 2019 17:35 // Actualizat: Marţi, 05 Februarie 2019 17:35 // Sursa: romaniatv.net

Şeful Comisiei de control a SRI, Claudiu Manda, a declarat că va propune președinților Camerei Deputaților și Senatului o OUG prin care Comisia de control al SRI să aibă dreptul de a-și secretiza și desecretiza propriile stenograme, renunțând astfel la serviciile SRI de a face și secretiza stenogramele forului legislativ.

Foto: RomaniaTV.net

„Un alt lucru pe care trebuia să îl facă această Comisie de mult timp este să renunțăm la serviciile SRI de a ne face și secretiza stenogramele, dar aici este nevoie de o măsură legislativă. În acest sens astăzi am decis să parcurgem această nevoie a Comisiei în doi pași. Este vorba despre Legea 182/2002 (privind protecția informațiilor clasificate - n.r.), art. 19 care spune care sunt instituțiile care pot să secretizeze și să desecretizeze propriile documente. Printre instituțiile sau persoanele care pot face acest lucru sunt și președinții celor două Camere ale Parlamentului și secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului.


Majoritatea colegilor din Comisie au considerat că este important să modificăm legea în așa fel încât comisiile de control sau comisiile speciale atunci când parcurg un document cu caracter secret sau poartă discuții cu caracter secret și vor să își facă propriile stenograme să poată să își secretizeze și să își desecretizeze propriile stenograme, lucruri care în acest moment, în opinia mea și nu numai a mea, nu este posibil”, a declarat Claudiu Manda, la finalul ședinței de marți a Comisiei SRI.

Acesta a adăugat că a decis să trimită o adresă către președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, pentru a cere un punct de vedere asupra oportunității propunerii forului legislativ. Manda a precizat că pentru a fi făcute în scurt timp modificarea Legii 182/2002 privind informațiile clasificate ar fi oportună o ordonanță de urgență a Guvernului.

„Am decis să trimitem o adresă către fiecare din cei doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului și să cerem un punct de vedere, dacă pe baza acestei legi pe care o avem astăzi fiecare dintre cei doi președinți ar putea să secretizeze și să desecretizeze stenogramele proprii ale Comisiei. În măsura în care acest lucru nu se poate și interpretarea legii nu permite, atunci va trebui să avem de a face cu o modificare a legii și să introducem la art 19 și comisiile de specialitate.

Modificarea legii se poate prin două căi, fie prin inițiativă legislativă, care ar putea să dureze și un an de zile și atunci o să stăm în continuare cu situația pe care o știți. Sau ar putea să fie mult mai scurtă, și anume o OUG, doar cu introducerea unei litere în plus și anume «comisiile de specialitate din Parlament», în măsura în care și Guvernul este de acord, dar după ce vom primi răspunsul celor doi președinți că nu se poate, în contextul în care ar fi să nu se poată, atunci am hotărât să trimite o adresă către Guvern pentru a lua în calcul o astfel de măsură legislativă. Urgența este dată și de faptul că avem nevoie de acest lucru și abia astăzi avem sălile așa cum trebuie”, a mai explicat preșdintele Comisiei SRI.

Întrebat dacă au existat scurgeri de informații din cadrul Comisiei, Claud Manda a răspuns: „Suntem obligați de lege să oferim tot cadrul formal pentru a nu exista scurgeri de informații. Am spus și am considerat la nivelul Comisiei că nu este normal ca SRI să facă sternograme și să secretizeze sternogramele comisiei, pentru că sunt documentele comisiei, dar legea și sala nu ne permiteau să facem noi propriile sternograme, abia acum putem face. Avem cel puțin doi membrii ai SRI care au spus că citeau sternogramele noastre, este vorba despre domnul Maior și domnul Dumbravă. Aceste lucruri nu ar trebui să mai existe pe viitor. Sternogramele noastre sunt ale noastre”.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Claudiu Manda comisia de control SRI SRI
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 feb 21:35
Răspunde | Votează email 0 email
S-o ros...
Instabilitatea politica din Romania e bine cunoscuta. Si, se pare, permanenta. Ne-am obisnuit sa iesim in strada. Este o perceptie cu care se incheie studiul Capital Research Center – dar si cu intrebarea daca nu cumva Soros si organizatiile lui din Romania au contribuit la destabilizarea politica a tarii:
„Many western analysts and journalists criticize Romania for ‘instability’ because it has gone through a dozen prime ministers since the fall of communism. But international philantropists like Soros contributed to that instability because the youth they funded grew intoxicated with power when they realized that prolonged street demonstrations can force governments to resign”. („Multi comentatori si jurnalisti critica Romania pentru ‘instabilitatea’ ei pentru ca a avut o duzina de prim ministri dupa caderea comunismului. Dar filantropisti internationali de tipul lui Soros au contribuit la aceasta instabilitate, pentru ca tinerii pe care i-au educat s-au intoxicat cu putere dindu-si seama ca demonstratii publice prelungite pot constringe guvernul sa demisioneze”.)
Are CRC dovezi in sensul acesta? Probabil ca da; cert e ca in 2013 organizatiile lui Soros au finantat un proiect de radicalizare a tinerilor din Romania care a costat $105.000. Scopul acestei donatii a fost „socializarea a 3.000 de studenti si tineri” pentru a elimina „apatia” politica in rindul tinerilor!
La o zi dupa demiterea lui Ponta, Presedintele Iohanis a solicitat consultari cu societatea civila intr-o conferinta de tip „town hall”. 5.520 de persoane au trimis solicitari de participare Presedintelui prin email, dintre care doar 20 au fost selectate. Conform unei analize facute de Evenimentul Zilei, mai mult de jumatate dintre invitati erau conectati cu organizatiile lui Soros din Romania. Sa fi fost asta doar o coincidenta? Ne indoim.
Ambasadorul Klemm si reteaua Soros din Romania
Actiunile lui Soros in Europa de Est au fost catalizate de o intelegere
1
EUR
4.7216
RON
24 Aug
noapte 21 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H