Claudiu Năsui: „Creșterile de preţuri ne impactează pe toți. Creșteri de prețuri și inflație avem şi-n alte țări. Este un efect post pandemie”

Românii se pregătesc de cea mai dură iarnă după liberalizarea preţurilor la energie, iar reprezentanţii guvernului spun că aşa este post-pandemie. Premierul Cîţu promite compensări pentru oamenii cu venituri mici.

26 aug. 2021, 21:51
Claudiu Năsui: „Creșterile de preţuri ne impactează pe toți. Creșteri de prețuri și inflație avem şi-n alte țări. Este un efect post pandemie”

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, susține că știe de unde vin prețurile foarte mari la facturi, însă precizează că nu este rolul său să spună acest lucru. Rolul său este să găsească soluții, a ținut să puncteze Claudiu Năsui. De asemenea, oficialul îi îndeamnă pe români să suporte creșterea prețurilor.

„Creșterile ne impactează pe toți. Mai ales energia, care e prezentă în tot procesul de producție. Este un element care are impact și îl vedem asupra consumatorului, în bunurile de consum și o să-l vedem pe parcurs. Ce putem face și lucrul pe care ne putem concentra  este capacitatea noastră de a suporta aceste creșteri de prețuri. În sensul acesta trebuie să promovăm politici care cresc și veniturile românilor.

Noi trebuie să facem și să realizăm că putem crește veniturile românilor.  Creșteri de prețuri și inflație avem și-n alte țări. Este un efect post pandemie la politicile post pandemie luate pe parcurs.

Ședințele de guvern sunt în baza unor ordine de zi. Trebuie să întrebați persoanele care participă la ședințele de coaliție. Nu trebuie doar să discutăm că vin problemele, ci și ce soluții avem.

Știu de ce a crescut facturile la curent și gaz.  Mai important ce să vedem care e soluția. Ce pot să fac eu din Ministerul Finanțelor e să vin cu soluții.

Ne prind din urmă unele acțiuni care au fost făcute anterior. Statul român are o povară fiscală foarte mare. Dacă ne uităm cum e împărțită povara pe salariile mici e foarte mare. Politic orice afectează cetățeanul român afectează guvernarea. Cred că avem și soluții”, a spus Claudiu Năsui, la Digi24.

Cîţu: Aceste preţuri s-ar putea să aibă un impact mare la iarnă pentru mai multe gospodării şi ne uităm acum la o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie

Premierul Florin Cîţu a afirmat că autorităţile iau în calcul o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie pentru mai multe gospodării din România, urmând a se stabili dacă această compensare se va referi la nivelul de venit sau la consumul mediu pe factură. El a menţionat că această decizie va fi luată pentru că preţurile la energie ar putea avea un impact mare la iarnă pentru populaţie.

Cresc facturile la gaze. Românii au început să primească notificări de majorare a preţurilor

Florin Cîţu a fost întrebat, joi seara, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, dacă va avea o întâlnire cu ANRE pe tema preţurilor crescute la energie.  „Am avut o întâlnire, vom avea încă una săptămâna viitoare, nu doar cu ANRE, am avut cu ANRE, cu ANCOM, cu Transelectrica şi Consiliul Concurenţei. Avem deja două soluţii pe care le-am prezentat. În sesiunea precendentă am aprobat prin Guvern proiectul de lege pentru legea consumatorului vulnerabil.Legea consumatorului vulnerabil, aşa cum este acum în Parlament la Camera Deputaţilor, intra în vigoare în octombrie 2022. Am să trimit un amendament la începutul sesiunii, deja l-am notificat pe domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, că vom trimite amendamente la acest proiect de lege prin care vom aduce mai devreme data de intrare în vigoare, la 1 ianuarie 2022. Deci, pentru consumatorul vulnerabil o rezolvăm aşa”, a afirmat Florin Cîţu.

El a menţionat că autorităţile iau în calcul şi o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie pentru mai multe gospodării.

„Dar e adevărat că aceste preţuri s-ar putea să aibă un impact mare la iarnă pentru mai multe gospodării şi ne uităm acum la o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie pentru mai multe gospodării din România, în acest moment ne uităm până unde mergem cu această compensare, până la cel nivel de venit sau consum mediu pe factură. Acum ne uităm la cele două variante”, a transmis premierul.

„România va avea probleme cu apa, ca resursă”, avertizează ministrul Agriculturii. Care vor fi cele mai afectate zone

Florin Cîţu a precizat că preţurile la energie sunt date de piaţă, iar acestea au crescut peste tot în Europa. „Preţurile la energie sunt date de piaţă. România este importator net de energie, din păcate, şi asta arată clar că avem nevoie de o capacitate mai mare de producţie a energiei. Avem deja un contract pentru două reactoare noi la Cernavodă, 3 şi 4, dar asta îmi arată mie că politica noastră sau de a trece la energie verde care înseamnă va trebui să reducem sursele de energie poluantă, va avea o viteză mai mică decât o cer alţii. Este important să ne păstrăm capacitatea de producţie altfel vom importa din ce în ce mai multă energie. Anul acesta preţul la energie vine şi din afară, el a crescut peste tot în Europa”, a explicat primul ministru.