Cluj: Tinerii care organizau dezbateri au renunţat la acţiunea din clădirea centrală a UBB

Tinerii care organizau dezbateri despre problemele studenţilor în două amfiteatre din clădirea centrală a UBB din Cluj-Napoca au renunţat la acestea şi s-au mutat în săli ale altor facultăţi, însă cer oficial aprobare pentru organizarea de dezbateri săptămânale în amfiteatrul "Nicolae Iorga".

RomaniaTV.net
10 apr. 2013, 15:31
Cluj: Tinerii care organizau dezbateri au renunţat la acţiunea din clădirea centrală a UBB

Acţiunea a început în 26 martie cu ocuparea amfiteatrului „Nicolae Iorga”. Ca urmare a acestei acţiuni, au fost perturbate cursurile Facultăţii de Matematică şi Informatică, iar în urma unor negocieri purtate cu conducerea universităţii tinerii au primit, pe timpul zilei, o altă sală din clădirea centrală a UBB, amfiteatrul „Florian Ştefănescu Goangă”, iar după ora 20.00 puteau folosi amfiteatrul „Nicolae Iorga” pentru dezbateri.

Purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaş, a declarat, miercuri, că tinerii au decis, marţi, să părăsească amfiteatrul „Nicolae Iorga” şi au luat şi bannerele afişate pe geamul exterior al clădirii.

„Ei şi-au mutat dezbaterile în săli ale Facultăţii de Teatru şi Film şi ale Facultăţii de Sociologie. De asemenea, au adresat o cerere Senatului UBB prin care au solicitat aprobarea organizării unor dezbateri în sala «Nicolae Iorga» o dată pe săptămână, de la ora 20.00. Cererea va fi analizată. În urma acţiunii de ocupare au fost formulate mai multe revendicări adresate atât Ministerului Educaţiei, cât şi Senatului UBB”, a spus Fărcaş.

Potrivit acestuia, printre revendicările adresate Ministerului Educaţiei se numără introducerea calităţii vieţii studenţilor printre criteriile de ierarhizare ale universităţilor, alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, separarea funcţiei de profesor universitar de cea de demnitar.

De asemenea, printre revendicările înaintate Senatului UBB figurează anularea deciziei interne care restricţionează desfăşurarea de activităţi în universitate după ora 20.00 sau corelarea cuantumului bursei studenţeşti cu salariul minim pe economie.

În 26 martie, un grup de tineri, majoritatea studenţi sau absolvenţi ai UBB, au ocupat amfiteatrul „Nicolae Iorga”, cerând ca universitatea să fie un spaţiu liber de dezbateri. O parte dintre ei au dormit în fiecare noapte în sală, iar în cursul serilor au fost organizate dezbateri, sub titulatura de „plenare”, despre problemele studenţilor.

„Universitatea se transformă tot mai mult într-o instituţie supra-securizată. Spaţiul care ar trebui să încurajeze circulaţia liberă a ideilor şi să fie un forum de dezbatere a devenit cu fiecare an tot mai închis, încremenit în practici care nu mai reflectă adevăratele probleme şi nevoi studenţeşti. În loc să reprezinte o pregătire pentru viaţă, Universitatea ne face dependenţi de un sistem socio-economic disfuncţional. Cel mai grav este, însă, că studenţii nu sunt încurajaţi, printr-un sistem participativ, să îşi facă auzite vocile. Considerăm necesară revendicarea unui spaţiu autonom în interiorul Universităţii, în care vocile noastre se pot articula într-o dezbatere liberă, deschisă tuturor studenţilor”, se preciza într-un document distribuit de tineri.