Victor Ciutacu, reacție în ședința CNA: „Răspunde legal sau moral angajatorul pentru nenorocirea asta? / Nimeni nu a spus că Iulia Marin nu ar fi trebuit să muncească!” (VIDEO)

Şedinţă de urgență marţi la Consiliul Național al Audiovizualului, după ce Dacian Cioloş şi alte persoane au reclamat România TV în cazul "Iulia Marin". În tot acest timp, procurorii continuă ancheta în dosarul de moarte suspectă al Iuliei Marin.

25 apr. 2023, 16:10
Victor Ciutacu, reacție în ședința CNA: „Răspunde legal sau moral angajatorul pentru nenorocirea asta? / Nimeni nu a spus că Iulia Marin nu ar fi trebuit să muncească!” (VIDEO)

Ședința CNA, LIVE. Poziția România TV & Victor Ciutacu, în cazul „Iulia Marin”

 

UPDATE: A început şedinţa CNA pentru cazul „Iulia Marin”. Romaniatv.net transmite live şedinţa. Directorul de programe al România TV, Roxana Niculescu, solicită membrilor CNA explicaţia pentru „celeritatea” analizării acestui caz. „Nu cumva există interese de partid, nu vă puneţi problema aşa? Postul România TV este supus unui adevărat linşaj! Adolescentului meu de acasă eu ce-i spun?”.

UPDATE: CNA a întrerupt şedinţa

UPDATE: Avocata lui Victor Ciutacu, Oana Anghel, aduce argumente cu privire la interesul public al subiectului emisiunilor aflate în analiza CNA: „Nu este de criticat afirmația că stiloul, pixul, instrumentul de scris poate produce consecințe nefaste, aflat în mâna jurnalistului care face anchete de asemenea amploare. Clientul meu nu s-a întrebat dacă poate fi salvată, ci dacă putea fi ajutată. Nu vorbim doar despre un subiect care se afla în curtea unui trust concurent, ci de un subiect de interes public”, a spus avocata, afirmând că Victor Ciutacu „a acționat cu bună credință”.

UPDATE: Oficialii CNA susţin că NU este legal să se ridice licenţa unui post TV pe o asemenea speţă, după ce Roxana Niculescu a vorbit de solicitările din spaţiul public.

UPDATE: Cristina Pocora, membră CNA, a afirmat că televiziunile pot trata orice subiect doresc, Consiliul verificând numai modul în care acesta a fost tratat.
UPDATE: Victor Ciutacu a cerut recuzarea lui Mircea Toma şi a Dorinei Lazăr de la vot deoarece s-au antepronunţat în acest caz. În plus, realizatorul România TV atrage atenţia că Mircea Toma a fost propus în CNA de USR şi este membru fondator al Active Watch, organizaţii care au semnat,prin reprezentanţi, petiţia iniţiată de Libertatea împotriva România TV.

„Nu sunteți într-o instanță de judecată, domnule Ciutacu”, i-a răspuns Monica Gubernat. „O autosesizare a unui membru CNA înseamnă o autosesizare a întregului for”, a adăugat aceasta.

UPDATE: Victor Ciutacu a ajuns în faţa CNA: „N-am nicio emoţie, eu sunt  punctul culminant al anchetei, ca să zic aşa, în mod normal domnul Mircea Toma şi doamna Lazăr ar trebui să se recuze porcedural, o să rog să se consemneze asta. E problema lor, dar e antidemocratică”

UPDATE: România TV depune plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele unui membru CNA pentru blocarea anchetei jurnalistice a lui Victor Ciutacu.

UPDATE, Roxana Niculescu, director de programe România TV – Vreau să ştiu de unde celeritatea discutării acestui subiect. E prima dată cand o dezbatere de televiziune ajunge pe masa CNA la nici sapte zile de la momentul producerii ei, fara a avea influente negative în societatea românească.

Joi, la o zi dupa emisiunea lui Ciutacu a existat şedinţă CNA la care ati participat si dumneavoastră. Emisiunea avusese loc cu o zi înainte şi niciun membru nu a semnalat ca ar fi existat acel derapaj (…).

Dupa o zi de linsaj apare pe retelele de socializare apelul pentru inchiderea Romania TV pentru discursul urii, manipulari, cu niste propozitii scoase din context.

Vi se pare că 20 de reclamaţii pe acest subiect reprezintă atât de mult ca să discutăm cu celeritate acest subiect? Dacă da, înseamnă că reţelele sociale ne conduc pe toţi. Nu credeţi că există interese de partid?

UPDATE, Roxana Niculescu, director de programe România TV – Nicio clipă, în emisiunile vizionate sau pe care urmează să le monitorizați – față de care există reclamații, nu s-a pus competența profesională a Iuliei Marin. Mai mult, nu s-a spus niciodată că astfel de oameni, cu astfel de tulburări, nu trebuie să lucreze. Noi am lecturat blocul ei, am dat pe post, dar nu a intrat în monitorizarea dvs – medicul curant i-a spus că trebuie să se pensioneze, dar nu se poate pensiona din motive oblictive – deci nu avea cum să se susțină dpdv medical. Semanatul petiției i-a recomandat că trebuie să se pensioneze. Noi am spus că probabil nu ar fi trebuit să lucreze într-un departament de investigații (…) Știți care este atmosfera în redacție, atmosfera atunci câdn mergi pe teren, când trebuie să predai un material într-un timp anume.

Suntem mulți în depresie, inclusiv colega noastră. Asta nu înseamnă că oamenii care suferă de depresie nu au dreptul de a munci.

Întrebăril pe care le-am pus vizează strict legislația muncii.

A început să se vorbească despre ceea ce se vorbește de mult timp în occident, despre nevoia de psihoterapie.

UPDATE, 16:32: Victor Ciutacu – Nu am spus nimic peiorativ. Nimeni nu și-a pus problema că fata aia nu ar fi trebuit să muncească. Eu am spus că nu trebuie să-i periclitezi locul de muncă și existența, Doamne ferește! Citez relativ din mine, dacă mă ajută memoria.

(…) Colegul meu, Dragoș Bistriceanu, l-a sunat pe domnul Tolontan, care i-a răspuns că refuză. Am încercat pe toate căile să discutăm cu domnul Tolontan.

Întrebările noastre (n.r. – cele 10 întrebări în cazul Marin) i-au fost transmise domnului Tolontan înainte de emisiune, dar a refuzat să ne răspundă.

Domnul Tolontan este manager la o instituție de presă, are responsabilități legale (n.r. – față de cazurile exreme – suicid).

Strict geografic, redacția noastră se află pe aceeași stradă cu cea a ziarului Libertatea. Dacă voiam să fac linșajul de care mă acuză domnul Tolontan, o echipă de reporteri de-a noastră ar fi stat la ușa trustului Ringier. Nu a fost nici măcar un om, i-am rugat frumos pe colegi să nu se facă vreo presiune.

Trustul Ringier a refuzat să ne răspundă la cele 10 întrebări.

Fiindcă s-a întâmplat tragedia asta, putem dezbate în spațiul public răspunderea angajatorului, oricare ar fi el, Ringier, România TV, CNN Pipera, cine vreți dvs, dacă răspunde moral, dacă răspunde legal pentru nenorocirea care se întâmplă în curtea sa?

(…) O cameră nu este o armă, dar este un instrument în lupta pentru a înregistra societatea pentru ceea ce este – Index of Censorship, organizație non-profit care militează și apără libertatea de exprimare în întreaga lume.

 

Cazul „Iulia Marin”, tranșat la CNA

 

Referirile făcute în două emisiuni difuzate de postul România TV la ziarista Iulia Marin și, în general, la persoane cu probleme de sănătate mintală, au fost subiectul unor ample reacții publice. CNA va analiza toate sesizările, individuale și colective, primite dinspre public și din partea membrilor Consiliului. Ambele emisiuni vor fi introduse în agenda ședinței de marți, 25 aprilie, a precizat CNA într-un comunicat.

EXCLUSIV| Dana Budeanu demască diversiunea pusă la cale de Cătălin Tolontan și gașca lui: ”Boala este cel mai bine vândută din univers”

Victor Ciutacu, mesaj înaintea şedinţei CNA:

Dacian Cioloş implică politicul în scandalul „Iulia Marin”

În timp ce instituţiile statului îşi pasează responsabilitatea anchetelor în cazul morţii premature a unui jurnalist, Opoziţia a prins subiectul pentru a reveni în prim plan. Europarlamentarul Dacian Cioloş, preşedinte REPER, a cerut, în câteva postări pe Facebook, retragerea licenţei România TV, post despre care afirmă că este ”un instrument de intimidare şi propagandă, construit de politicieni interesaţi să influenţeze jocul politic”. El cere tuturor politicienilor din Opoziţie să se alăture demersului de a solicita CNA retragerea licenţei.

Dacian Cioloş implică politicul! Cere închiderea România TV și acuză că PSD și AUR sunt în spatele televiziunii, iar la final se contrazice. ”Nu retrag eu licenţe TV, nu vreau eu să pedepsesc pe cineva, că nu e rolul meu. Politicienii nu au dreptul să facă asta şi nu ar trebui să aibă această putere vreodată într-o democraţie. Dar am dreptul la opinie avizată şi să atrag atenţia atunci când derapajele continuă la nesfârşit şi nu mai există nicio limită, iar cetăţenii sunt manipulaţi şi dezinformaţi. Opinia mea fără echivoc azi este că România TV ar fi trebuit să rămână de mult timp fără licenţă, dacă instituţiile independente de reglementare ar fi funcţionat şi ar fi respectat legea. Iar dacă la România TV mai există jurnalişti pe bune, le cer să nu plece capul şi să iasă din mocirlă”, a adăugat Dacian Cioloş.

Între timp, ancheta în cazul morții Iuliei Marin continuă. Catalin Tolontan, seful jurnalistei a dat primele răspunsuri despre modul in care jurnalista muncea pentru Libertatea dar si ce care era situatia ei din punctul de vedere al sanatatii la angajare. Răspunsurile sunt năucitoare și contrazic ceea ce Iulia Marin a scris ani la rând. Totodată apar și noi declarații ale terapeutei care a tratat-o pe Iulia.

Libertatea, primele răspunsuri în cazul morţii jurnalistei Iulia Marin: „Știam că are o suferință psihică, am ales să lucrăm împreună și am alege la fel”

CE ASCUND RĂSPUNSURILE LUI TOLONTAN:

– Iulia era aptă de muncă
– Nu există nicio recomandare medicală contrară.
– În 2022 a avut concediu medical de 41 de zile lucrătoare, echivalentul a 57 de zile calendaristice, maximul de concediu medical anual în anual în perioada în care a lucrat la Libertatea.
– Niciunul dintre aceste diagnostice nu înseamnă lipsa discernământului.
– Nu vom dezvălui diagnosticele, iar documentele de certificat de concediu medical, emise de spital și în care boala este codificată, se află exclusiv în posesia departamentului HR, nu a redacției. Niciunul dintre aceste diagnostice nu înseamnă lipsa discernământului.

Ce spune fosta terapeută a Iuliei Marin

„Nu mai sunt terapeuta Iuliei- Iulia Marin- de aproape doi ani și nu am încurajat pe nimeni vreodată să își ia viața. Nu mai eram terapeuta Iuliei de aproape doi ani. După ce ne-am încheiat relația terapeutică de comun acord, pe mine și pe Iulia ne-a legat o apropiere și o relație profesională pe care le prețuiesc și le voi prețui pentru totdeauna. În meseria pe care o practic nu am încurajat pe nimeni vreodată să-și ia viața. Dimpotrivă, lupt zi de zi pentru ca cei care ajung în fața mea să lase în urmă astfel de gânduri. Regret faptul că am lăsat chiar și cel mai mic spațiu pentru interpretări greșite în postarea mea trecută. În acest caz, mă protejează conștiința curată pe care o am în primul rând în fața Iuliei, pe care în mai multe rânduri am susținut-o în momente de cumpănă și episoade dificile, în care viața ei atârna de un fir de ață. Nu de puține ori, Iulia îmi spunea că terapia realizată în cabinetul meu i-a adus o recuperare neașteptată, că a făcut-o să găsească sens și puterea de a continua să trăiască. Mai spunea și că a fost primul proces terapeutic care a convins-o de valoarea terapiei și care a făcut-o să apeleze, în continuare, la ajutor specializat. Din aceeași convingere, Iulia a început să scrie despre stările dificile prin care trecea, ca formă de terapie. Iulia vorbea fățiș, în spațiul public, despre boala ei psihică. Hotărâse să își expună afecțiunea fără rezerve, în speranța că astfel ar putea să-i ajute și pe alții. Zeci, poate sute de oameni s-au regăsit în textele de pe blogul sau de pe Facebook-ul ei și au simțit că sunt mai puțin singuri. Sunt doar un om care la rândul lui își procesează suferința în acest moment, iar textul meu inițial a fost pentru mine o încercare de a mă împăca cu ceea ce s-a întâmplat. Am iubit-o enorm pe Iulia și încă învăț și eu să trăiesc cu durerea provocată de pierderea ei”