CNCD, prima reacție după discursul controversat al lui Viktor Orban. Explicație pentru Alexandru Muraru

CNCD sare în apărarea lui Viktor Orban, Președintele Consiliului, Csaba Azstalos, fost membru UDMR, a comentat pe marginea scandalului provocat de premierul maghiar în urma vizitei la Băile Tușnad.

30 iul. 2022, 08:42
CNCD, prima reacție după discursul controversat al lui Viktor Orban. Explicație pentru Alexandru Muraru
Viktor Orban, premierul Ungariei, și selecționerul maghiarilor, Marco Rossi, în tribune la Sepsi - Olimpija Ljubljana

După ce Alexandru Muraru a făcut o propunere de „Cascadorii Râsului”, solicitarea CNCD-ului de ancheta un lider politic străin și asta mai ales în contextul în care liderul instituției este un apropiat al lui Orban, Consiliul a încercat să pună punctul pe „i”.

Csaba Azstalos a explicat că nu intră în competența Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării să sancționeze oficialii altor state.

„Domnul Muraru a declarat în comunicatul dânsului că depune și o plângere. Nu avem, practic există o imunitate de jurisdicție în cazul șefilor de stat, prim-miniștri, miniștri care se află în alte state. Au o imunitate de jurisdicție, ca atare nu pot fi chemați și nu răspund în fața instanțelor de judecată sau a altor organe administrativ-jurisdicționale”, a punctat Asztalos, pentru B1 TV.

„Ca atare, nici CNCD și nici alte instituții din România nu ar putea să citeze un șef de stat străin pentru a analiza o posibilă răspundere juridică într-un sens sau altul, nici măcar în acest caz. Desigur, am putea să vorbim de o posibilă răspundere juridică contravențională, dar ne raportăm la CNCD. O astfel de plângere ar fi inadmisibilă și o posibilă autosesizare a instituției din punct de vedere juridic, din nou, nu are niciun sens”, a adăugat el.

 

Explicația lui Csaba Asztalos, după discursul controversat al lui Viktor Orban

 

Oficialul de la CNCD a explicat cum a ajuns Viktor Orban să fie subiectul unui mare scandal.

„O persoană care se află într-o funcție de înaltă demnitate publică trebuie să fie extrem de precisă în declarații și să facă declarații care nu pot fi interpretate. Premierul Orban, la Viena, a spus că mai face câteodată și declarații interpretabile.

Cunosc declarația, pe fond, bineînțeles că nu sunt discuții, dar aș vrea să subliniez pozițiile în acest caz, care implică relații internaționale și politică externă, conform Constituției, pozițiile oficiale le fac Administrația Prezidențială, primul-ministru, respectiv Ministerul de Externe, iar acolo cred că pozițiile au fost extrem de clare”, a transmis Asztalos, potrivit sursei citate.