CNS: Autorităţile bagatelizează marşul secuilor, au comunicat doar 15.000 de participanţi

Vicepreşedintele CNS, Ferencz Csaba, susţine că autorităţile statului "bagatelizează" marşul secuilor, deoarece au comunicat că la el au participat doar 15.000 de persoane, potrivit Mediafax. Potrivit Consiliului Secuilor, la manifestare au participat 120.000 de persoane.

27 oct. 2013, 14:30
CNS: Autorităţile bagatelizează marşul secuilor, au comunicat doar 15.000 de participanţi

Conform unui comunicat comun transmis, duminică, de Prefectura, Poliţia, Jandarmeria şi ISU Covasna, aproximativ 15.000 de persoane au participat, în judeţ, la „Marele marş al secuilor„, care s-a desfăşurat între localităţile Chichiş şi Breţcu.

În comunicatul autorităţilor se arată că nu a fost înregistrat niciun eveniment major pe linia ordinii şi siguranţei publice, manifestarea derulându-se în mod paşnic.

Potrivit comunicatului, două persoane au necesitat îngrijiri medicale ca urmare a unor probleme de sănătate.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, a declarat că cifrele finale arată că circa 120.000 de persoane au participat la „Marele marş al secuilor”, formând un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între Chichiş şi Breţcu.

„Este foarte trist că autorităţile statului român bagatelizează un astfel de eveniment important. 120.000 de oameni au participat la marş, pe o distanţă de 54 de kilometri. Dacă am fi fost doar 15.000, atunci un singur om trebuia să ocupe trei metri. Probabil că braţele secuilor sunt mai lungi. Dacă domnul prefect ar fi mers, spre exemplu doar la Chichiş, ar fi văzut într-un singur loc peste 20.000 de oameni”, a spus vicepreşedintele CNS.

Participanţii la „Marele marş al secuilor” au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău, iar la intersecţia Reci preşedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamaţie.

Potrivit acesteia, maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc şi îşi „reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău şi solicită în mod ferm ca acestea să fie definitivate prin referendum de către comunităţile locale în cauză”.

Participanţii au avut asupra lor pancarte în limbile română şi engleză, cu inscripţii precum „Vrem autonomie, nu independenţă”, „Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României”, „România este şi ţara noastră”, „Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă”.

VEZI SI:

„Marele marş al secuilor” s-a încheiat. Peste 100.000 de naghiari au format un lanţ viu pe 54 de kilometri