CNSAS reverifică dacă Mihai Şora a colaborat cu Securitatea. Munca lui sub conducerea Anei Pauker, luată la bani mărunţi

CNSAS a demarat procedura de reverificare a lui Mihai Șora, urmând să studieze mai atent activitatea acestuia în perioada în care a lucrat pentru ministerul Afacerilor Externe condus de Ana Pauker.

RomaniaTV.net
14 nov. 2019, 12:55
CNSAS reverifică dacă Mihai Şora a colaborat cu Securitatea. Munca lui sub conducerea Anei Pauker, luată la bani mărunţi

La scurt timp de la apariția într-o reclamă a eMAG, unde a promovat tema libertății obținute de poporul român, în urmă cu 30 de ani, la Revoluția din 1989, Mihai Șora a fost subiectul principal al unor mari controverse. În spațiul public s-a arătat că Șora a fost membru al Partidului Comunist Francez și apoi, revenind în România, a lucrat în Ministerul de Externe al României, condus de Ana Pauker.

În replică, fiul cunoscutului filosof, Tom Șora, a susținut că Mihai Șora ar fi făcut, de fapt, parte din comuniștii din Rezistența Franceză, nu din rândul celor educați la Moscova. Mai mult, el a precizat că tatăl său ar fi fost „obligat” să lucreze în ministerul condus de Ana Pauker.

În acest context, Bugetul.ro a făcut o solicitare pentru CNSAS pentru a afla dacă filosoful a colaborat sau nu co Securitatea. „Cu referire la solicitarea conținută, vă informăm că instituția noastră a reluat procedura de verificare în ceea ce privește persoana domnului Mihai Șora – membru de onoare al Academiei Române, în conformitate cu prevederile art. 3, lit. r din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, aprobată cu modificările și completările ulterioare„, a fost răspunsul CNSAS, pentru Bugetul.ro.