Coaliţia de guvernare a semnat un nou acord după demiterea lui Vlad Voiculescu. DOCUMENT

Liderii coaliţiei de guvernare au stat cinci ore pentru a soluţiona blocajul apărut după revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii. Negocierile s-au finalizat prin semnarea unui nou acord.

20 apr. 2021, 21:28
Coaliţia de guvernare a semnat un nou acord după demiterea lui Vlad Voiculescu. DOCUMENT

UPDATE.

S-a semnat un nou document. Conform acestui acord, premierul va informa şi se va consulta cu liderii coaliţiei înainte de a lua o decizie.

„Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, participarea la decizia tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formațiunilor din coaliție. În aplicarea principiilor de mai sus, premierul și membrii Guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor Guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.

Dat fiind că primul-ministru este învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a primului ministru privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă  a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare subiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție”, se arată în acord.

UPDATE. Ioana Mihăilă, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, nu mai are şanse de a fi nominalizată pentru postul de ministru. Totodată, nici Vlad Voiculescu nu va mai lucra în minister, deși se vehicula ideea că ar putea fi consilier personal al viitorului ministru. A apărut şi o nouă problemă. Pentru a rămâne la guvernare cu Florin Cîțu premier, cei din USR PLUS solicită ca liberalii să-și asume susținerea unor „reforme” care nu sunt prevăzute în programul de guvernare, spun sursele citate. Aici nu s-a ajuns la un acord și s-a luat o pauză în negocieri pentru ca fiecare partid să mai organizeze o rundă suplimentară de consultări interne înainte de reluarea discuțiilor din coaliție.

UPDATE. Şedinţa la care participă reprezentanţii coaliţiei de guvernare s-a întrerupt şi va fi reluată la ora 19,30. Liderii USR-PLUS au cerut o pauză să bea și să mănânce, după numai 3 ore de discuții.  Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR – printre care Ludovic Orban, Dan Barna, Kelemen Hunor – s-au reunit, marţi, la ora 16,00, la Palatul Parlamentului, într-o nouă întâlnire a coaliţiei de guvernare, după criza provocată de demiterea fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

”Nu ne-am înțeles la reforme. Luăm o pauză, reluăm discuțiile la ora 19:30”, a declarat Dan Barna în momentul când a ieșit din sala de negocieri.

Liderii coaliţiei de guvernare reiau negocierile pentru a soluţiona criza apărută după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii. Întâlnirea va începe de la ora 16.00.

Premierul Florin Cîţu a anunţat luni că portofoliul de la ministerul Săntăţii rămâne la USR PLUS.

„Discutăm, toate partidele şi-au pus proiectele pe masă, prin discuţii am rezolvat şi până acum. Partidele şi-au spus opinia. E nevoie ca România să fie guvernată, cea mai bună soluţie pentru România e această coaliţie. Portofoliul este al USR PLUS. Sper să se rezolve cât mai repede. Ministerul Sănătăţii e în vârful luptei cu pandemia, iar această problemă trebuie rezolvată cât mai repede. Am zis că îi voi evolua pe miniştrii în funcţie de ceea ce fac”, a declarat Florin Cîţu.

„Eu am tot spus, miniştrii sunt evaluaţi. Eu nu am luat o decizie peste noapte. Am tot amânat şi am analizat. Noi trebuie să ne concentrăm pe mesaje despre buna guvernare. Nu intrăm în jocurile USR PLUS. Nu poţi să faci asemenea declaraţii şi apoi să vii la şedinţa de guvern. Vă asigur că, data viitoare când un ministru va ataca un alt ministru sau prim-ministru, va pleca acasă. Nu poţi să fii şi la putere şi în opoziţie şi să îţi ataci premierul. Ei trăiesc din conflicte.

Am vorbit cu Barna şi am spus că e o problemă pentru Guvern în ceea ce vorbeşte performanţa lui. Eu şi Orban spuneam că Voiculescu prezintă o vulnerabilitate. Deja era o decizie a Biroului Permanent USR PLUS care spunea că îl susţin orice ar fi pe Vlad Voiculescu. Am încheiat discuţia în sensul în care au înţeles. Eu ca premier am şi responsabilităţi. Miercuri, atunci, am luat o decizie, având în vedere mai multe probleme. Am un drept constituţional, dar sunt dispus la discuţii să îmbunătăţim ce trebuie. Eu spun că sunt ok cu orice, a avea discuii, protocoale, atât timp cât eu îmi păstrez atributul constituţional. Nu avem cum să negociem constituţia. Nimeni nu poate spune în România că putem negocia constituţia”, a mai spus Cîţu.

În schimb, USR PLUS nu renunţă. Copreşedintele Alianţei Dan Barna a anunţat discuţiile în coaliţie vor continua şi marţi, începând cu ora 16:00, precizând că nu renunţă la cererea de înlăturare a premierului Florin Cîţu din fruntea Guvernului PNL – USR PLUS – UDMR.

Şi liderul UDMR Kelemen Hunor a spus că discuţia de luni a fost una „constructivă”.

„Am avut o discuţie constructivă în coalitie după remanierea domnului Voiculescu. Continuam maine discutia, trebuie sa vedem cum putem ieşi din acest impas. Din punctul meu de vedere nu exista o alternativa la aceasta coalitie. Trebuie să continuăm împreunuă. Ne-am asumat la un program de guvernare şi suntem oameni responsabili, maturi şi vom susţine în continuare aceasta coalitie. Mâine vom gasi solutia buna pentru fiecare parte din aceasta coalitie. După patru luni nu ne putem permite o criză politică. A fost o discutie constructivă şi coerentă”, a precizat Kelemen Hunor.

Citeşte şi Vlad Voiculescu nu se lasă: „Nu exclud întoarcerea mea la Ministerul Sănătății. Dacă aș avea ce să-mi reproșez, nu aș avea acest curaj”