Cod portocaliu în 17 judeţe. ANM anunţă fenomene extreme, va fi potop în următoarele 24 de ore

Județele vizate, total sau parțial, sunt Suceava, Botoșani, Harghita, Neamț, Iași, Covasna, Bacău, Vaslui, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Călărași și Ialomița.

30 aug. 2023, 10:16
Cod portocaliu în 17 judeţe. ANM anunţă fenomene extreme, va fi potop în următoarele 24 de ore

ANM anunță Cod Portocaliu de vijelii, grindină şi ploi torențiale în 17 județe. Alerta meteo este valabilă până miercuri noapte. De altfel, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică-

De miercuri ora 10.00 până joi la ora 2.00, un Cod galben anunță, în cea mai mare parte a țării, perioade cu instabilitate atmosferică.

Cupola de foc este înlocuită de un ciclon polar. Inversiunea termică aduce vijelii, grindină şi furtuni electrice
Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h) și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat peste 40 l/mp, anunţă ANM.

Cod Portocaliu în 17 județe
De asemenea, la ora 12.00 intră în vigoare şi o avertizare meteo de Cod portocaliu, valabilă până la ora 23.00. În nordul și estul Munteniei, estul Transilvaniei și în Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp.

ANM-Avertizare-generala-T0-230830100013

Județele vizate, total sau parțial, sunt Suceava, Botoșani, Harghita, Neamț, Iași, Covasna, Bacău, Vaslui, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Călărași și Ialomița.

Prognoza meteo – Un ciclon polar lovește Europa. Când ajunge în România și ce efecte va avea asupra temperaturilor

ANM, prognoză pentru septembrie. Sunt anunţate temperaturi mai mari decât cele normale

Săptămâna 28 august – 4 septembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-estice.Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nord-vestice şi local în cele vestice, centrale, sudice şi estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 4 – 11 septembrie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile sudice şi sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 11 – 18 septembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile estice şi sud-estice. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui specific pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 18 – 25 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile estice şi sud-estice. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor.