COD RUTIER 2020: Se schimbă regulile pentru şoferi! Cât poţi să conduci fără să faci pauză

Conform unui regulament european, din 20 august 2020 se vor modifica condiţiile în care se iau perioadele de repaus de către şoferii transportatorilor rutieri. Această reglementare se va aplica în toate statele membre ale Uniunii Europene. 

RomaniaTV.net
08 aug. 2020, 04:27
COD RUTIER 2020: Se schimbă regulile pentru şoferi! Cât poţi să conduci fără să faci pauză

Spre deosebire de directive, regulamentele europene se aplică în mod direct în toate statele membre UE, fără să fie necesară o transpunere a acestora prin lege sau ordonanță, de exemplu. Astfel, noile reguli se aplică inclusiv transportatorilor rutieri activi în România, potrivit avocatnet.ro

Este vorba de Regulamentul european 1.054/2020, care a apărut vineri în Jurnalul Oficial al UE și care va intra în vigoare pe 20 august 2020, aducând modificări la activitatea transportatorilor rutieri de mărfuri și călători.

Cele mai importante chestiuni despre care trebuie să știe companiile sunt: 

Citeşte şi: Regulile de protecţie pentru campania electorală şi votul de la alegerile locale, cerute de Ludovic Orban. Răspunsul lui Nelu Tătaru

1. Se vor putea lua două perioade consecutive reduse de repaus săptămânal, în cazul șoferilor de transport internațional de mărfuri.

Mai precis, se va stabili o excepție de la regula generală. Un șofer va putea, în afara statului membru de stabilire, să efectueze două perioade de repaus săptămânal reduse consecutive, cu condiția ca, în oricare patru săptămâni consecutive, acel conducător auto să efectueze cel puțin patru perioade de repaus săptămânal dintre care cel puțin două perioade de repaus săptămânal să fie perioade de repaus săptămânal normale.

Regula este că, în două săptămâni consecutive, un șofer trebuie să efectueze cel puțin două perioade de repaus săptămânal normale sau o perioadă de repaus săptămânal normală și o perioadă de repaus săptămânal redusă de minimum 24 de ore. Totuși, orice reducere a repausului săptămânal se va compensa ulterior.

Citeşte şi: Gest şocant al unui bărbat din Neamţ: Şi-a omorât fiul, i-a tranşat corpul şi l-a aruncat în Siret

2. Repausul săptămânal normal, efectuat în alt loc decât în vehicul.

Altă schimbare este că perioadele normale de repaus săptămânal și orice perioadă de repaus săptămânal de peste 45 de ore, luată în compensație pentru perioadele reduse anterioare, vor fi efectuate într-un spațiu de cazare corespunzător (cu spații de dormit și instalații sanitare). Costurile de cazare vor fi suportate de angajator.

În plus, angajatorul va trebui să organizeze activitatea astfel încât șoferii să se întoarcă, în fiecare perioadă de patru săptămâni consecutive, fie la centrul operațional al angajatorului, fie la reședința lor.

Citeşte şi: În ce condiţii s-ar putea redeschide restaurantele. Explicaţia medicului Emilian Imbri de la Spitalul „Victor Babeş”

3. Depășirea duratei de conducere pentru a ajunge la centrul operațional al angajatorului sau la reședință.

Mai precis, în circumstanțe excepționale, șoferii vor putea să depășească durata zilnică și săptămânală de conducere cu până la o oră pentru a ajunge ori la centrul operațional al angajatorului, ori la reședința proprie, pentru a efectua repausul săptămânal.

Depășirea va putea fi și de până la două ore, însă numai dacă se face pauză 30 de minute înainte de acest timp suplimentar de conducere. Durata zilnică de conducere este de maximum nouă ore, iar durata săptămânală de conducere este de 56 de ore.