COD RUTIER 2022. Care sunt amenzile pentru depăşirea vitezei legale în 2022. Poate fi fentat radarul?

În România, viteza legală este de 50 km/h în localități, iar în afară localităților de 90 km/h pe drumuri naționale, 100 km /h drumuri național-europene, 130 km/h pe autostradă.

19 aug. 2022, 20:39
COD RUTIER 2022. Care sunt amenzile pentru depăşirea vitezei legale în 2022. Poate fi fentat radarul?

Cod rutier 2022. Depășirea vitezei legale se pedepsește în România cu o amendă de până la 600 de euro. Dacă primiți această amendă maximă rămâneți și fără permis.

Odată cu primirea unor amenzi pentru depășirea vitezei legale obțineți și puncte. La atingerea pragului de 15 puncte în 6 luni vi se va reține permisul pentru 30 de zile. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-ați primit.

COD RUTIER 2022. Veşti proaste pentru şoferi, amenzile pentru lipsa rovinietei se măresc din 20 august

Cod rutier 2022, depășirea: Conform Codului rutier, șoferii vor fi amendați cu sume cuprinse între 290 și 2.900 de lei pentru depășirea vitezei. Sunt și cazuri în care permisul de conducere poate fi suspendat.

Amenzi rutiere 2022 – sancțiuni viteză

Teoretic, pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h ar trebui să luați un avertisment depășire viteză.

  • Dacă depășesc cu 10-20 km/h viteza maximă admisă șoferii vor primi 2-3 puncte-amendă (290 de lei sau 435 lei) + 2 puncte de penalizare.
  • Pentru 21-30 km/h peste viteza maximă admisă șoferii vor primi 4-5 puncte-amendă (580 sau 725 lei) + 3 puncte de penalizare.
  • Pentru 31-40 km/h peste viteza maximă admisă șoferii vor primi 6-8 puncte-amendă (870 sau 1.160 lei) + 4 puncte de penalizare.
  • Cei care depășesc cu 41-50 km/h viteza maximă admisă vor primi 9-20 de puncte-amendă (1.305 sau 2.900 lei)+ 6 puncte de penalizare.
  • Depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h / depășirea vitezei legale cu peste 60 km/h are ca urmări primirea a 9-20 de puncte-amendă (1.305 sau 2.900 lei) + suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile. Așadar, depășirea vitezei legale vă poate lăsa fără permis auto.

Din 2018, valoarea punctului de amendă a fost menținută la 145 de lei – punct amendă 2022.

De asemenea, șoferii pot fi amendați și dacă circulă nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h mai mică decât limita minimă impusă de lege. În acest caz, amenda este de 2-3 puncte-amendă, adică 290 sau 435 de lei.

Noul cod rutier limita de viteză: În România, viteza legală este de 50 km/h în localități, iar în afară localităților de 90 km/h pe drumuri naționale, 100 km /h drumuri național-europene, 130 km/h pe autostradă.

ProMotor întreabă, Poliția Română răspunde: radarul funcționează pe timp de noapte sau pe vreme rea?

Echipa ProMotor a avut o discuție cu un oficial al Poliției Române pentru a afla cum funcționează aparatura radar, de la ce distanță te ”prinde”, dacă pot fi șterse înregistrările, dar și alte informații privind modul cum sunt sancționați șoferii care încalcă regulamentul rutier.

Autospecialele sunt exceptate de la controale cu radarul?

În primul rând, am vrut să aflăm dacă mașinile de poliție sunt exceptate de controlul cu aparatele radar. Singura excepție în care mașinile Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării Naționale sau a Serviciului Român de Informații este momentul când se află în misiuni cu caracter de urgență. Acest lucru înseamnă că semnalele acustice și luminoase trebuie să se afle în funcțiune.

Citeşte şi COD RUTIER 2022. Noul semn rutier care îi va încurca pe şoferii din Bucureşti. Se dau amenzi uriaşe celor care nu respectă noile reguli

De la ce distanță înregistrează viteza pistolul radar?

Distanța optimă de înregistrare a vitezei este cea în care mașina intră în cadru și poate fi identificată ușor cu ajutorul numerelor de înmatriculare. Astfel, distanța poate varia de la 2-3 kilometri sau mai aproape. Totul depinde de locul unde a fost amplasată aparatura. Există șoferi care consideră că pe timp de noapte sau pe vreme rea radarele nu funcționează. Acest lucru este eronat. Aparatura radar funcționează atât pe timp de noapte, cât și pe timp de ploaie.

Poți fi detectat de radarul montat pe mașina de poliție aflată în mers?

Răspunsul este că da. Există setări speciale pentru acest lucru.

Poți păcăli radarul?

Există tot felul de mituri urbane referitoare la păcălirea aparatelor radar. Ca exemplu putem lua CD-urile atârnate la oglindă. În zilele noastre se folosește tehnologia laser, deci radarele nu mai pot fi păcălite.

Se pot șterge înregistrările?

Înregistrările captate de radar nu se pot șterge. Acestea sunt stocate pe un hard disk. Dacă cineva încearcă să intervină asupra lor, ele se distorsionează.

Amenda se dă doar pe loc sau vine și prin poștă?

De cele mai multe ori, conducătorii auto sunt sancționați în mod direct. În caz că nu se poate opri autovehiculul, din diverse motive, se va face o comunicare către proprietarul mașinii prin poștă.

După cât timp poți conduce mașina, după ce ai băut o bere?

Răspunsul la această întrebare este că nu există un termen definit. Consumul de alcool este total interzis în timpul condusului.