Cod rutier 2022. Se introduc noi limite de viteză pentru drumurile publice

Legea care prevede majorarea de la 100 de kilometri la oră la 120 de kilometri la oră a limitei maxime de viteză în afara localităţilor pe drumurile expres a fost promulgată joi de către președintele Klaus Iohannis.

27 mai 2022, 12:56
Cod rutier 2022. Se introduc noi limite de viteză pentru drumurile publice

Cod rutier 2022. În această săptămână a fost promulgată, prin decret prezidenţial, propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede anumite completări ale articolelor din capitolul V care reglementează regulile de circulaţie.

Propunerea legislativă numărul B481/2021, depusă la Senat joi, 14 octombrie 2021, prevede completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat în data de 07 februarie 2022, adoptată de Camera Deputaţilor în data de 12 aprilie 2022 şi promulgată de şeful statului în această săptămânp, devenind Legea 134/2022.

COD RUTIER 2022. Lovitură pentru sute de mii de şoferi. Amenzi de 2000 de lei de miercuri
Cod rutier 2022. Astfel, în legislaţie va apărea noţiunea de drum expres, definit ca drum naţional rapid, semnalizat special, rezervat exclusiv circulaţiei autovehiculelor, cu sau fără remorci, care nu serveşte proprietăţii riverane, prevăzut cu două căi unidirecţionale, separat printr-o zonă mediană sau, în mod excepţional, prin alte modalităţi, cu excepţia unor locuri speciale sau cu caracter temporar, având cel puţin două benzi de circulaţie şi acostament pe sens, accesibil numai prin noduri sau intersecţii reglementate şi pe care oprirea şi staţionarea pe partea carosabilă sunt interzise.”

După introducerea acestor noi schimbări, Codul va avea următoarele limite maxime de viteză în afara localităţilor:
a) pe autostrăzi – 130 km/h;

b) pe drumurile expres — 120 km/h;

c) pe drumurile naţionale europene (E) – 100 km/h;

d) pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h. ”

„Astfel, pe lângă lucrările la o serie de loturi de autostradă aflate în derulare, se află, în diferite etape de proiectare sau executare, drumuri expres, ce vor asigura o circulaţie rutieră rapidă între diverse localităţi din România”, conform expunerii de motive la prezenta lege.

Ca această propunere legislativă să intre în vigoare trebuie publicată în Monitorul Oficial.

COD RUTIER 2022. Şoferii rămân fără permis dacă întârzie plata amenzilor!
Cod rutier 2022. ”Comportamentul agresiv” din trafic duce la suspendarea permisului 

Începând cu luna ianuarie au intrat în vigoare noi reguli de circulație pentru șoferi.

Iată ce amenzi și sancțiuni pot primi șoferii care nu respectă regulile de circulație:

“Un șofer care folosește în mod abuziv claxonul sau flash-urile pentru a elibera calea de rulare, frânarea bruscă cu scopul de a-l incomoda sau intimida pe șoferul din spate vor fi sancționate. Până în prezent, sancțiunile contravenționale erau aplicate pentru cauze generatoare ale accidentelor rutiere, dar acum trebuie să incriminăm și acest comportament abuziv pentru că șoferii pot conduce preventiv. Sancțiunea pentru acest comportament agresiv este prevăzută cu o amendă între 580 lei și 725 lei, iar permisul de conducere va fi reținut pentru o perioadă de 30 zile, dar dacă acel comportament agresiv are ca urmare și un accident în care s-au produs pagube materiale, sancțiunea contravențională crește până la 1 160 lei, iar permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

„În ceea ce privește circulația pe banda de urgență a străzii, această faptă va fi prevăzută cu suspendarea permisului de conducere. Bineînțeles, cresc și alte sancțiuni contravenționale și aici mă refer la consumul băuturilor alcoolice, conducerea cu peste 70 de km la oră pe drumurile publice, față de limita legală.”