Cod rutier 2024. Se schimbă regulile, permisul auto se va obţine mai uşor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, un proiect care prevede că examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere poate să fie dat oriunde în ţară, nu numai în localitatea de domiciliu.

13 feb. 2024, 13:23
Cod rutier 2024. Se schimbă regulile, permisul auto se va obţine mai uşor

Cod rutier 2024. Se schimbă regulile de obţinere a permisului auto, proba teoretică se poate da oriunde în ţară. Propunerea legislativă modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Actul normativ vizează reducerea timpilor de aşteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obţinere a permisului de conducere şi oferirea posibilităţii candidaţilor la obţinerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice oriunde în ţară, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Cod rutier 2024. Un şofer care are permisul suspendat într-un stat UE nu va mai putea conduce în niciun stat membru

„Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate şi că a fost declarat „admis” de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, prevede actul normativ.

Această modificare va permite candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia să depună dosarul complet la autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa, se arată în raportul comisiei de specialitate.

De asemenea, proiectul mai stabileşte că „pregătirea teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere va fi organizată pe module şi va fi recunoscută reciproc de unităţile autorizate cu atribuţii în domeniu”. Conform motivării comisiei, această modificare va permite unităţilor autorizate cu atribuţii în domeniu organizarea mai bună a activităţii de pregătire a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere.

Cod rutier 2024. S-a mărit amenda pentru brăduleţul parfumat şi cruciuliţele cu Arsenie Boca din maşină

„Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii. Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, mai prevede actul normativ.

„Prin această modificare se va permite ca examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere să fie dat oriunde în ţară şi astfel se vor reduce timpii de aşteptare a candidaţilor de a deveni conducători auto”, se mai motivează în raportul comisiei de specialitate.

Examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere va rămâne să fie dat în condiţiile actuale, deoarece acum autorităţile competente din domeniu nu au posibilităţi tehnice să poată să fie dat oriunde în ţară, se mai menţionează în raport. Camera Deputaţilor este for decizional.

Acte necesare pentru școala de șoferi și examenul auto în 2024

Atunci când vine vorba despre actele de care ai nevoie la școala de șoferi, acestea sunt, pe de-o parte, cele necesare pentru a te înscrie la cursurile practice și teoretice pe care le pune la dispoziție respectiva unitate, iar pe de altă parte sunt documentele pe care trebuie să le prezinți în vederea susținerii examenului.  Pentru înscrierea la o școală de șoferi autorizată de pe teritoriul României trebuie să urmezi procesul de înscriere specific fiecarei unități în parte.

De îndată ce te-ai hotărât care este școala de șoferi ale cărei cursuri dorești să le urmezi îți revine sarcina de a-ți completa dosarul cu documentele obligatorii. De asemenea, înscrierea la o școală de șoferi este condiționată de plata unor taxe, care diferă de la o școală la alta.

În continuare îți spunem ce documente trebuie să conțină dosarul de înscriere la școala de șoferi categoria B și de unde poți să le obții:

  • Cartea de identitate, în original și în copie;
    Cazierul judiciar – îl obții de la orice secție de poliție din orașul unde locuiești, însă va trebui să conțină mențiunea „Examen auto”;
    Adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea “Apt pentru scoala de soferi”;
    Avizul psihologic – îl obții în urma unui consult la orice cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;
    Fișa medicală permis auto – ți se eliberează, în urma unui consult, de către orice unitate medicală acreditată pentru eliberarea acestui tip de fișă pentru permisul auto, care este autorizată de Direcția de Sănătate Publică.
    În situația nedorită în care pierzi unul dintre actele necesare pentru înscrierea la școala de șoferi, va trebui să faci o solicitare la școala de șoferi unde ai făcut orele pentru a-ți elibera un duplicat.

Cod rutier 2024. Ce acte ai nevoie pentru susținerea examenului auto

După terminarea orelor de pregătire teoretică și practică pe care le-ai efectuat împreună cu un instructor auto la școala de șoferi va trebui să te prezinți la poliție pentru depunerea dosarului în vederea susținerii examenului auto.

Pentru asta vei avea nevoie de următoarele documente:

  • Fișa de școlarizare – se eliberează de către școala de șoferi unde ai terminat orele, semnată fiind de directorul unității, de secretar, de profesorul de legislație, precum și de instructorul auto cu care ai făcut pregătirea. Pe spatele fișei va trebui să apară avizul unității medicale care ți-a eliberat fișa medicală pentru înscrierea la școala de șoferi;
    Cererea de examinare – de obicei, aceasta ți se eliberează la școala de șoferi împreună cu fișa de școlarizare, însă o poți descărca și AICI;
    Cazierul judiciar – este valabil cazierul judiciar pe care l-ai prezentat la înscrierea la școala de șoferi;
    Dovada achitării taxei permis auto, în valoare de 89 de lei – poate fi achitată fie cash la orice unitate BCR, CEC Bank, la Trezoreria Statului, la automatele SelfPey, fie prin virament bancar, mandat poştal sau prin mijloace de plată online folosind una dintre platformele de Internet Banking sau pe ghiseul.ro (în 2022 nu mai este valabilă și taxa examen auto, care era în valoare de 6 lei);
    Cartea de identitate în original și în copie;
    Permisul de conducere – pentru persoanele care doresc să obțină o nouă categorie sau subcategorie.

Cod rutier 2024: Ce vârstă trebuie să ai ca să poți face școala de șoferi

  • Una dintre primele condiții impus de Codul Rutier o reprezintă vârsta minimă legală la care poți să te înscrii la o școală de șoferi. Pentru a putea urma cursurile de pregătire teoretică și practică organizate de o unitate autorizată și în prezența și supravegherea unui instructor auto trebuie să ai cel puțin 17 ani și 9 luni împliniți. Această limită de vârstă este valabilă pentru categoria de permis „B”. Altfel spus, poți să începi școala de șoferi cu trei luni înainte să împlinești vârsta majoratului. Pentru a susține examenul la aceeași categorie este obligatoriu să ai cel puțin 18 ani.
  • Excepție fac persoanele care conduc mopede/scutere (categorie permis – AM), motociclete ușoare (categorie A1) și cvdricicluri (categorie B1), în acest caz vârsta minimă pentru a obţine permisul fiind de 16 ani împliniți.

Pentru toate aceste trei categorii de permis, se poate începe școala de șoferi de la vârsta de 15 ani și 9 luni.