COD RUTIER: Voi ştiţi ce drepturi aveţi în faţa agentului de la circulaţie?

Ştim foarte bine că şoferii au multe obligaţii în trafic însă aceştia au şi drepturi. Nu de puţine ori conducătorii auto sunt nemulţumiţi de sancţiunile poliţiştilor de la Rutieră şi încearcă prin orice mijloace să scape de amendă. Sunt numeroase zvonuri că şoferii ar avea mai multe drepturi şi că ar putea să îi "sperie” pe oamenii legii dacă le cer anumite documente atunci când sunt opriţi. Lucrurile nu stau chiar aşa.

26 sept. 2015, 05:11
COD RUTIER: Voi ştiţi ce drepturi aveţi în faţa agentului de la circulaţie?

COD RUTIER: Poliţistul are anumite obligaţii şi trebuie să respecte anumite proceduri, dar asta nu înseamnă că cel care a fost oprit în trafic va scăpa basma curată. În cazul în care se stabileşte că poliţistul a încălcat procedura el va fi sancţionat de către un superior.

Mulţi conducători auto aleg uneori să se urce la volan după ce au consumat alcool sau dacă nu au permis, ştiind că dacă merge regulamentar poliţia nu are dreptul să îl oprească. Este total greşit, deoarece oamenii legii pot opri maşini în trafic deşi şoferii nu au încălcat nicio regulă rutieră.

„Este o simplă recomandare de a nu se mai opri maşinile fără motiv, dar în niciun caz nu este interzis. Dacă o maşină este furată sau circulă cu numere false nu ai cum să afli decât dacă o verifici. Mai mult, dacă un şofer circulă fără permis şi pentru că merge regulamentar nimeni nu îl opreşte asta înseamnă că poate merge aşa la infinit? Acelaşi lucru este valabil şi pentru un şofer care se urcă la volan dacă este băut”, a declarat cms şef Constantin Bădângă, şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa (SPR), pentru Cuget Liber.

În momentul în care opreşte o maşină în trafic, poliţistul are obligaţia să se prezinte, în niciun caz să îşi arate legitimaţia şi restul documentelor, deoarece are insigna şi ecusonul cu numele în piept.

Mitul aparatelor radar

Mulţi şoferi atunci când sunt surprinşi de aparatul radar încearcă să scape şi solicită să vadă filmarea cu momentul în care este înregistrat că circulă cu o viteză mai mare decât cea legală. Acest lucru este interzis şi singura scăpare este să conteste în instanţă. Şoferii au găsit şi alte portiţe şi se agaţă de câteva mituri pentru a scăpa. Pe anumite site-uri conducătorii auto sunt încurajaţi să se împotrivească şi să-şi ceară „drepturile”, mai exact să îi tragă la răspundere pe oamenii legii: „Dacă vă opresc şi ştiţi că nu aţi comis-o prea rău, le cereţi ferm să vă arate: legitimaţia care atestă că au dreptul de a lucra pe maşina de radar (să aibă vizele la zi), copie după certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul şi seria aparatului, legitimaţia care atestă faptul că are dreptul de a conduce maşina Ministerului de Interne, dacă mai fac scandal, le cereţi să vă arate ordinul de serviciu. Acesta este un fel de foaie de parcurs în care scrie unde au voie să îşi desfăşoare activitatea respectivă. Aceste acte trebuie să fie întotdeauna asupra agentului de pe radar. Dar faptul că-l mai întrebi de ele, de cele mai multe ori duce la un simplu avertisment”.

„Potrivit normelor metodologice interne este interzis ca filmul aparatul radar să fie dat înapoi. Aparatele sunt verificate metrologic periodic, iar o copie se află în registrul aparatului radar. Nu am nicio obligaţie să îi arăt conducătorului auto aceste documente”, a mai declarat cms şef Bădângă. Nu este exclus ca cei sfătuiţi să se „certe” cu poliţistul nu vor face decât să îl enerveze şi să îl provoace pe acesta să acţioneze în măsură.

„Dacă ar fi aşa, nu ar mai avea niciun rost existenţa şefilor din poliţie, aceştia nu ar mai avea ce să facă, pentru că oricum poliţistul ar fi verificat şi controlat de toţi cetăţenii de pe stradă”, a scris un poliţist pe un site de specialitate.