Codin Maticiuc, despre experienţele pe care le-a trăit cu copiii bolnavi de cancer din Spitalul Fundeni: „Există momente în care Îl pui la îndoială pe Dumnezeu, și momente în care bagi mâna în foc de existența Lui”

Codin Maticiuc a fost mult timp perceput drept "Craiul de Dorobanţi". Ţinea prima pagină a ziarelor de scandal şi era celebru pentru cuceririle amoroase. În ultimii ani, a reuşit, însă, să lase în urmă imaginea de "crai" şi s-a dedicat activităţilor caritabile.

09 mart. 2021, 01:43
Codin Maticiuc, despre experienţele pe care le-a trăit cu copiii bolnavi de cancer din Spitalul Fundeni: „Există momente în care Îl pui la îndoială pe Dumnezeu, și momente în care bagi mâna în foc de existența Lui”
Codin Maticiuc. FOTO: Facebook Codin Maticiuc

Codin Maticiuc este producător de filme şi actor, ba chiar are la activ şi o carte. Totuşi, este mai puţin asociat cu aceste activităţi, şi mai mult cu aceea de binefăcător al copiilor bolnavi de cancer. În ultimii ani, a reuşit să renoveze mai multe saloane din Spitalul Fundeni, unde sunt trataţi copiii bolnavi de cancer.

„Sunt acelaşi care eram cu 20 de ani în urmă”

Într-un interviu pentru stiripesurse.ro, Codin Maticiuc a mărturisit că, deşi acum nu se mai dedică distracţiilor, ci cauzelor nobile, este acelaşi om de acum 20 de ani. Fostul „Crai de Dorobanţi” crede că doar părerea oamenilor despre el s-a schimbat, şi asta datorită dezvoltării comunicării prin social media.

Mă consider același om care eram și acum 20 de ani, când aveam 21, chiar acum 20 de ani, părinții mei au pus bazele unui orfelinat pe care îl administrăm și îl întreținem din toate punctele de vedere. Eu am susținut, prin muncă și diferite alte acțiuni acest orfelinat. Deci, cumva, sunt același, sunt în cauze caritabile, nu mă simt că am făcut o chestie diferită, este strict vorba despre percepția oamenilor.

Trebuie să recunosc că există o schimbare în, să zicem, bine. O mică evoluție absolut normală între băiatul de 20 și cel de 25, între cel de 25 și cel de 30 și tot așa până la 41. E normal, cred că în afară de anumite excepții, care involuează, majoritatea dintre noi evoluăm, dar puțin, nu este o schimbare de 180 de grade. Schimbarea asta, de 180 de grade, este doar datorită percepției pentru că acum 20 de ani, când eu aveam 21 de ani, nu exista social media. Și pentru că nu exista social media, despre mine se vorbea într-o singură voce, iar aceea era vocea presei care, cumva, era unită. Erau vreo 2-3 trusturi, le era frică să se contrazică unul pe altul, și atunci vocea era unitară.

Când a apărut social-media, eu am căpătat voce, iar vocea mea a început să fie, pe alocuri, chiar mai puternică decât cea a presei, astfel încât lumea și-a putut contura o părere mai apropiată de adevăr despre mine. Iar apoi, ușor, ușor, presa, culmea!, s-a aliniat. Au început să zică și ei da, e ok, nu mai puteau contesta„, spune Codin.

De când a devenit părinte, a devenit mai empatic faţă de părinţi

Fetiţa lui, Smaranda, s-a născut în aprilie 2019 şi l-a făcut să-şi schimbe complet optica asupra vieţii şi să devină mai empatic, mai cu seamă vizavi de părinţii copiilor internaţi la Fundeni. Experienţele pe care le trăieşte în secţia de oncologie pediatrică a Spitalului Fundeni îi zdruncină credinţă în Dumnezeu şi i-o întăreşte deopotrivă.

De când am devenit părinte, am descoperit un lucru pe care nu-l știam: empatia față de părinți, empatia față de părinții celui care suferă. Eu eram mereu implicat în diverse cazuri și empatizam cu pacientul. Acum empatizez teribil, teribil și cu părinții pacientului. Cei pe care i-am întâlnit acolo m-au surprins prin forța lor, prin puterea lor de a zâmbi. Ei forța asta o au ca să transmită mai departe copiilor lor, pacienților.

De câte ori am văzut un părinte mai supărat, cu o lacrimă în ochi făcându-mi semn că nu poate să îmi spună că analizele copilului lui au ieșit prost, m-a rupt în două. Dacă toate astea le raportăm la Dumnezeu, sentimentele amestecate sunt cu atât mai puternice, eu crezând în Dumnezeu. Dar acolo există momente și în care Îl pui la îndoială, și în care bagi mâna în foc de existența Lui„, povesteşte Codin Maticiuc pentru sursa citată.

Cum explică Maticiuc faptul că Dumnezeu permite ca micuţii să sufere de cancer

Întrebat de ce crede că Dumnezeu permite ca nişte copii atât de mici să ducă o povară atât de grea cum este cancerul, Codin a recunoscut că nu are un răspuns.

Cred că nu are nimeni răspunsul total la această întrebare. Există o teorie legată de reîncarnări și de faptul că îți alegi propriul destin și că sufletul, ca să evolueze, alege să treacă prin aceste mizerii.

Este îngrozitor de greu de înțeles de ce se întâmplă lucrul ăsta, dacă Dumnezeu există și nu este totul la întâmplare. De ce să se întâmple toate astea unor copii nevinovați? Rămâne un mister și e bine să nu ne gândim prea mult pentru ca să rămânem și sănătoși la minte și întorși, totuși, cu fața către divinitate„, este de părere Maticiuc.

El recunoaşte că, deşi crede în Dumnezeu, nu are o relaţie strânsă cu biserica şi că se gândeşte la Dumnezeu doar atunci când se află la necaz. Maticiuc este de părere că există destul de mulţi preoţi lipsiţi de har, care îi îndepărtează pe oameni de Dumnezeu.

Mă gândesc des la El când avionul are turbulențe sau când am un necaz în viață. Atunci chiar mă rog și țin minte că, în afară de Paște, pe care îl petrec la biserică, într-o zi am decis să merg la biserică. E o biserică dragă mie și un părinte care predică mai frumos și îmi e mie mai aproape, și am decis să mă duc într-o duminică, acum vreo 7 ani. Special nu am ieșit în club sâmbătă seara, ca să nu mă duc terminat. Țin minte și acum, m-am dus la biserică, am stat la slujbă și nu mare mi-a fost mirarea să aud, și nimic nu e întâmplător, că eu am nimerit la slujba din Duminica Tomii. Eu am fost la biserică atunci când vorbeau despre Toma necredinciosul.

Citeste si Codin Maticiuc, reacţie uluitoare în scandalul de la Lupeni. Ce a putut să spună despre Diana Şoşoacă

Preoții sunt ca avocații sau ca doctorii. Sunt unii buni, unii extraordinar de buni, și cu har, și alții care nu ar trebui să poarte această meserie. Când este vorba despre biserică, este vorba, efectiv, nu înțeleg liderii bisericii și mi-aș dori, dacă m-ar primi pe mine, să lucrez pro-bono ca marketer și PR. Cred că au nevoie de un PR ca de apă. Parcă fac totul, tot ce le stă în putință, să ne îndepărteze pe noi de Biserică”, este de părere Codin.

Catedrala Mântuirii Neamului nu ar trebui să primească fonduri de la stat

Codin Maticiuc crede că, într-o țară în care nu se construiesc și nu se renovează spitale, statul nu ar trebui să investească în cosntruirea de catedrale.

Nu cred că ar trebui să investim nici măcar un singur cent în această rețea puternică de distribuție numită Biserica Ortodoxă Română. Nu cred că ar trebui să investim noi ca stat, atenție! Vreau să subliniez asta. Statul nu ar trebui să dea nici măcar un leu la Catedrala Mântuirii Neamului.

Că preoții ar trebuie să facă tot ce le stă în putință, și BOR, și Patriarhul, ca să strângă bani, donații private, să managerieze fondurile pe care le au ei astfel încât să construiască biserici, da, sunt de acord. Mi-ar plăcea să se construiască 5 biserici pe minut în România din banii BOR și din donații private„, adaugă Maticiuc.

El spune că, dacă i-ar sta în putere să schimbe ceva la BOR, ar schimba modul de comunicare. Maticiuc crede că biserica ar trebui să fie mai deschisă şi mai adaptată noilor vremuri.

Primul lucru pe care l-aș schimba, în calitatea de PR voluntar, ar fi abordarea față de oameni, asta cu ”bă, dacă e ceva, veniți la biserică”. Ei se îndepărtează de învățăturile din Noul Testament, se îndepărtează de oameni. În loc să fie din ce în ce mai deschiși, să vină spre noi și să iasă din biserici, ei spun nu, doar aici vă rugați, doar aici vă puteți căsători, interzicem căsătoriile în natură. Totul este să interzicem și să ne întoarcem pe vechiul rit, când lumea e din ce în ce mai deschisă. I-aș pune să fie un pic mai deschiși și mai transparenți”, este de parere Codin Maticiuc, potrivit stiripesurse.ro.