CODUL RUTIER. Şoferii indisciplinaţi ar putea fi amendaţi pe baza clipurilor video făcute de alţi participanţi la trafic – proiect

Şoferii care încalcă legea pe șosele din România ar putea fi amedaţi dacă alţi participanţi la trafic îi înregistrază şi sesizează Poliţia, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de un deputat USR, scrie Hotnews.ro. Poliția ar putea sancționa șoferii vinovați în lipsa acestora, însă condiția este ca filmările realizate de utilizator să conțină elemente de identificare a mașinii, a datei, orei și locului, precum și o sesizare din partea persoanei care a realizat filmarea, mai precizează sursa citată.

RomaniaTV.net
08 nov. 2018, 12:23
CODUL RUTIER. Şoferii indisciplinaţi ar putea fi amendaţi pe baza clipurilor video făcute de alţi participanţi la trafic – proiect

Proiectul de lege permite ca probă filmările de pe dispozitive neomologate, atâta timp cât există o sesizare scrisă făcută de autor, iar clipul video permite „stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârşirea contravenției, precum şi a datei, orei şi locului săvârşirii contravenţiei, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției.

În expunerea de motive, deputatul USR Mihai Botez arată că „în anul 2017, România a fost statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele: 98 de decese la un milion de locuitori, cu 1% mai mare faţă de 2016″.

COD RUTIER 2018: şoferii care filmează în timp ce conduc vor risca să fie amendaţi şi să li se ia permisul auto

 

Potrivit acestuia, „starea drumurilor, aglomeraţia din trafic, dar mai ales nerespectarea regulilor de circulaţie, deopotrivă de către participanţii la trafic cât şi de pietoni, reprezintă principalele cauze ale producerii accidentelor grave. Nu puţine sunt cazurile în care încălcarea cu intenţie sau din culpă a acestor reguli a rămas nesancţionată ori a produs accidente în cazul cărora stabilirea persoanei vinovate a fost foarte dificil de stabilit, în lipsa constatării directe a poliţistului rutier sau a prezenţei unor martori la locul şi în momentul producerii accidentului”.

Astfel, deputatul susține că se impune actualizarea şi modificarea Codului Rutier, „în sensul în care, constatarea contravenţiilor să se poată face şi cu ajutorul înregistrărilor de pe mijloacele tehnice video aparţinând participanţilor la trafic, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate, cu condiţia ca proba video sa fie însoţită de declaraţia participantului la trafic care o furnizează, că înregistrarea video este reală şi autentică”.