Colegiul Medicilor: Ancheta făcută la Buzău în cazul copiilor legaţi de paturi este superficială

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România susţin că ancheta făcută de Spitalul Judeţean Buzău în cazul copiilor legaţi de paturi este "superficială şi încearcă să acopere deficienţele organizatorice din sistemul de sănătate", fără să propună "măsuri eficiente" de a evita astfel de situaţii.
Romania TV
31 ian. 2013, 20:31
Colegiul Medicilor: Ancheta făcută la Buzău în cazul copiilor legaţi de paturi este superficială

Colegiul Medicilor din România solicită, joi, într-un comunicat de presă, „o analiză complexă, amănunţită şi profesionistă” în cazul copiilor instituţionalizaţi legaţi de paturi în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău.

„Colegiul Medicilor din România consideră că ancheta desfăşurată de către Spitalul Judeţean Buzău, prin care singurii vinovaţi au fost medicul şi asistenta medicală este o anchetă superficială, părtinitoare şi care încearcă să acopere deficienţele organizatorice din sistemul de sănătate, să dea satisfacţie opiniei publice, fără a propune măsuri realiste şi eficiente de a evita situaţii de acest gen. CMR solicită o analiză complexă, amănunţită şi profesionistă a cauzelor unor astfel de incidente şi măsuri de prevenţie”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, Colegiul Medicilor precizează că în toate spitalele din Uniunea Europeană contenţia este acceptată în cazul pacienţilor cu tulburări psihice ce le pun în pericol integritatea fizică sau viaţa prin autoagresiune sau accidente, însă cu respectarea unei anumite proceduri.

„În toată Uniunea Europeană şi, implicit în România, pentru tulburări psihice ce pun în pericol integritatea fizică sau viaţa unui pacient prin autoagresiune sau accidente este acceptată (n.r. – contenţia) cu respectarea unei anumite proceduri. (…) Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România, analizând modalitatea în care s-a desfăşurat ancheta administrativă la Spitalul Judeţean Buzău, privind situaţia copiilor aflaţi în contenţie în Secţia de Pediatrie şi, mai ales măsurile anunţate de conducerea spitalului, respinge cu fermitate încercarea de a se transfera întreaga responsabilitate asupra corpului medical”, se arată în comunicatul remis de Colegiul Medicilor din România.

De asemenea, în comunicat se menţionează că măsura de a-i imobiliza la pat pe pacienţi poate fi fizică sau chimică, iar legea permite contenţia pacienţilor, inclusiv minori.

Potrivit sursei citate, managerii Spitalului Judeţean Buzău aveau obligaţia de a institui procedurile necesare pentru ca măsura contenţionării să poată fi făcută conform legii.

„Conducerea spitalelor avea obligaţia de a institui o procedură care trebuia comunicată întregului personal. Din datele de până în prezent nu există niciun element din care să rezulte faptul că o asemenea procedură a fost redactată şi comunicată personalului Spitalului Judeţean Buzău”, se mai arată în comunicat.

În plus, reprezentanţii Colegiului Medicilor apreciază că un număr mai mare de angajaţi la secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău nu implică o supraveghere continuă a pacienţilor.

„Ordinul ministrului Sănătăţii 1224/2010 specifică faptul că un medic pediatru trebuie să aibă în îngrijire 5-15 pacienţi (normatic pe pat). În anul 2012, în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, care are 70 de paturi din care 15 de terapie intensivă, au funcţionat şase medici, care au acordat asistenţă la 2.677 de copii, din care 1.619 au avut nevoie de îngrijire în Compartimentul Terapie Intensivă. În Secţiile de Pediatrie se internează frecvent copii care au şi afecţiuni psihice sau au manifestări psihice în cadrul afecţiunii de bază. O analizaăraţională arată că în aceste condiţii este imposibil să se asigure o supraveghere continuă din partea personalului medical”, se precizează în acelaşi comunicat.

Totodată, Colegiul Medicilor atrage atenţia că difuzarea de imagini cu minori filmaţi fără acordul autorităţii tutelare constituie o gravă încălcare a legislaţiei privind protecţia copiilor.

Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău au fost difuzate, luni, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani.

Preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, şi Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii şi adolescenţi din Buzău şi membru al Colegiului Medicilor, au susţinut, marţi, că în acest caz a fost aplicată legea, care prevede că pacienţii cu probleme severe de sănătate mintală pot fi contenţionaţi pe durata intervenţiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrării tratamentului. Medicul psihiatru Nicolae Enache a susţinut că legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală este în favoarea lor, pentru că îşi pot face rău.

Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău susţine că primele concluzii ale anchetei declanşate la Spitalul Judeţean Buzău arată că micuţii care provin din centre de plasament beneficiau de îngrijire medicală corespunzătoare.

Reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Buzău, care au luat în discuţie, miercuri, cazul copiilor legaţi de paturi, au anunţat că în prezent sunt vizate de sancţiuni şeful Secţiei de pediatrie şi asistentul şef, acestea putând merge până la desfacerea contractelor de muncă.

Imediat după declanşarea acestui scandal, şi Poliţia a început o anchetă în acest caz.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Buzău, în acest caz au fost audiate cinci persoane angajate ale Spitalului Judeţean Buzău, între care şeful Secţiei de Pediatrie, dr. Carmencita Matei şi asistentul şef al aceleiaşi secţii.

De asemenea, anchetatorii au solicitat spitalului mai multe documente necesare cercetărilor.

Potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, Alina Bădulescu, cei şase copii filmaţi la începutul săptămânii legaţi de pat în Spitalul Judeţean Buzău locuiesc într-o casă de tip familial şi au grave afecţiuni neuropsihice, unii fiind diagnosticaţi cu ADHD, iar alţii cu retard mintal. Cei şase minori locuiesc alături de alţi 11 copii instituţionalizaţi şi au fost internaţi în spitalul buzoian în urma unor probleme respiratorii.

Alina Bădulescu a precizat că micuţii erau vizitaţi zilnic de îngrijitorii care îi supraveghează în casa de tip familial şi care le aduceau hrană sau alte lucruri de care aveau nevoie.

Dosarul penal în cazul copiilor legaţi de paturi la Spitalul Judeţean Buzău a fost preluat de procurorii Parchetului Judecătoriei Buzău, care fac cercetări pentru rele tratamente aplicate minorului, purtare abuzivă şi punerea în primejdie a unei persoane aflate în neputinţa de a se îngriji.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania