Comandantul Gardienilor Revoluţiei ameninţă SUA cu „un răspuns decisiv” dacă ameninţările lui Trump vor fi puse în aplicare

Iranul va distruge navele de război americane dacă acestea ameninţă securitatea Republicii Islamice în Golful Persic, a afirmat joi comandantul Gardienilor Revoluţiei, Hossein Salami, la o zi după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat Teheranul în legătură cu 'hărţuirea' navelor americane, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
23 apr. 2020, 12:46
Comandantul Gardienilor Revoluţiei ameninţă SUA cu „un răspuns decisiv” dacă ameninţările lui Trump vor fi puse în aplicare

„Le spunem americanilor că suntem absolut hotărţi şi serioşi şi că orice acţiune va fi primită cu un răspuns decisiv, care va fi eficient şi rapid”, a avertizat la televiziunea de stat generalul de dizivie Hossein Salami.

„Le-am dat ordin forţelor noastre navale să distrugă orice forţă teroristă americană în Golful Persic care ameninţă securitatea navelor militare sau nemilitare ale Iranului”, a completat generalul la televiziunea de stat.

„Securitatea Golfului Persic este parte a priorităţilor strategice ale Iranului”, a subliniat el.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri, la câteva ore după ce Gardienii Revoluţiei au anunţat lansarea pe orbită a primului satelit militar al Iranului, că a ordonat marinei militare a SUA să deschidă focul asupra oricăror vase iraniene care hărţuiesc navele americane.

Preşedintele Trump a precizat ulterior că nu a modificat regulile de angajare militară.

În urmă cu o săptămână, Pentagonul a acuzat Teheranul de ‘manevre periculoase’ pe mare. Conform Washingtonului, 11 vedete rapide ale Corpului Naval al Gardienilor Revoluţiei Iraniene (IRGCN) au trecut ‘la o distanţă extrem de mică şi cu mare viteză’ de nave americane ce patrulau în Golf.

Criza care durează de ani de zile între Washington şi Teheran s-a agravat după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al-Qods, însărcinată cu operaţiunile externe, la 3 ianuarie într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) în apripiere de Bagdad.

Armata iraniană a ripostat la 8 ianuarie şi a tras o salvă de rachete asupra unor poziţii americane în Irak.

Citeşte şi: Donald Trump a semnat decretul anti-imigraţie. Străinii nu vor mai avea voie să intre în SUA ca să muncească