Comediantul Micutzu, înjurături și manele pe scena Filarmonicii Banatului din Timișoara, după ce lui Jador i-a fost interzis concertul

Micutzu, unul dintre cei mai îndrăgiți comedianți de la noi, a urcat pe scena Filarmonicii Banatului din Timișoara, marți, în cadrul unui spectacol la care au fost mai mulți artiști.

04 mai 2022, 16:03
Comediantul Micutzu, înjurături și manele pe scena Filarmonicii Banatului din Timișoara, după ce lui Jador i-a fost interzis concertul

Comediantul Micutzu, înjurături și manele pe scena Filarmonicii Banatului din Timișoara, după ce lui Jador i-a fost interzis concertul

Micutzu, actor de stand-up comedy, a pus manele și a înjurat pentru a arăta că „se poate”. Asta după ce, în urmă cu două săptămâni, concertul maneliștilor Jador și Aza Dau Moda fusese interzis.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și autoritățile din oraș au fost acuzate de discriminare după ce au interzis concertul lui Jador la Filarmonica Banat. A fost foarte criticat de toată lumea. Unii au început să comenteze faptul că comedianții puteau să înjure pe scenă, iar artiștii nu aveau voie să cânte manele.

Ca să confirme, comediantul Micutzu, a urcat marţi 3 mai pe scena Filarmonicii Banatul, unde a pus să cânte o melodie a lui Jador şi a folosit cuvinte obscene ca să arate că se poate. „A zis cineva pe Facebook «Bă, dacă nu îl lăsaţi pe Jador să cânte, îi lăsaţi pe ăştia să zică p**a?». Noi am spus «Corect, aşa că iată şi Jador şi p**a»”, a spus Micutzu, potrivit unei înregistrări publicate pe Facebook de mezzosoprana Aura Twarowska.

Citește și Jador, accident în trafic. Vedeta şi-a făcut maşina praf: „Numai mie mi se întâmplă, m-au nenorocit!”

Mezzosoprana, care a şi concurat pentru postul de director al Filarmonicii „Banatul”, împotriva actualului director, a declarat că astfel de spectacole nu îşi au locul pe scena Filarmonicii „Banatul”.

„Noi, artiştii »clasici» numim scenele operelor, teatrelor, filarmonicilor lemn sfânt. Întotdeauna urcăm pe scenă cu respect şi recunoştinţa, studiem, ne pregătim, ne îmbrăcăm în ţinute alese, ne machiem/coafăm, ne controlăm atitudinea şi mişcarea scenică. Atenţie!

Postarea mea nu e despre artist, despre arta lui, sau despre preferinţele publicului din sală. Trăim în democraţie, fiecare are dreptul să aleagă, după gusturile şi educaţia lui. Consider, însă, că acest tip de spectacol nu îşi are loc pe scena Filarmonicii, după cum nici un concert simfonic nu îşi are locul într-un pub, sau un spectacol de operă, nu ştiu…, zic repede, pe un teren de cricket”, a scris artista.

Jador, mesaj pentru Dominic Fritz după ce nu a fost de acord să-l lase să cânte la Sala Filarmonicii din Timişoara: „Îmi e foarte rușine că sunt în această situație. E urât să fii discriminat”

Jador trebuia să susțină un concert la Sala Filarmonicii din Timișoara, biletele fuseseră deja puse în vânzare, iar concertul urma să aibă loc pe 17 mai, de la ora 20:00. Ulterior, însă, directorul interimar, Ovidiu Andriș, a declarat presei că anunțatul concert nu va mai avea loc.

Jador i-a transmis lui Dominic Fritz că nu înțelege motivele pentru care i-a anulat concertul și i-a dat asigurări că este un tânăr educat, care a terminat o facultate, și care nu merita să fie discriminat în acest fel.

„În ultima vreme m-au sunat majoritatea televiziunilor de la noi pe subiectul la Filarmonica de la Timișoara nu m-a lăsat să cânt acolo. Mi-am dat seama din start. Țigan, manele. Primarul am înțeles că nu a fost de acord și o fată care a făcut consiliul.

Ce voiam să zic e că oricum nu o să mai vin niciodată să cânt la Timișoara. Da, sunt țigan. Mă bucur că sunt. Și mi-am depășit condiția. Am făcut o facultate, am făcut un master. Am încercat să îmi depășesc condiția. E greu să pleci de pe câmp cu oile și să ajungi Jador. E foarte greu, domnule primar. Sper ca cu acest mesaj oamenii din Timișoara care discriminează țiganii sau un gen muzical… nu-mi dau nici eu seama exact ce discriminează. Poate needucația mea. Poate am părul prea negru, poate sunt prea negru și îi deranjează. În muzica pe care o cânt nu o să găsiți dezacorduri, domnule primar, greșeli gramaticale. Altfel, ce ar putea fi? Ritmul vă deranjează? Suntem români cu toții sau țigani sau unguri sau ce om fi noi. Ați plecat în Italia, Germania, Spania și ați simțit discriminarea.

Când faci un lucru din toată inima ta… știți cum iubesc să cânt, domnule primar din Timișoara? Cum vă iubiți dumneavoastră copiii. Și nu mă lăsați să fac ce îmi place mie mai mult pe lumea asta…

Îmi e foarte rușine că am ajuns în situația asta. E foarte urât să fii discriminat. Am avut atâtea exemple. Holocaust. Război între oameni care vorbesc aceeași limbă. Suntem oameni cu toții. Cu educație, fără educație, cum om fi noi. Sunt țigan, ăsta sunt eu. Eu am fost la școală, domnule primar”, a transmis Jador.

Citește și Dominic Fritz îi dă replica lui Jador, după ce cântărețul l-a acuzat că i-a anulat concertul de la Filarmonica din Timişoara: „Şi eu îmi doresc să joc fotbal pe Arena Naţională, dar acum n-o să încep să vând bilete”