Comerțul ambulant, interzis în București. Amenzile sunt uriașe

Poliţiştii locali vor putea confisca bunurile comercializate ilicit de către vânzători ambulanţi neautorizaţi pe drumurile publice ale Municipiului Bucureşti, în parcaje publice, locuri de joacă sau în pieţe, conform unei hotărâri aprobate joi de către Consiliul General al Capitalei, cu 28 de voturi "pentru", 3 abţineri şi unul "împotrivă".

31 mart. 2023, 11:08
Comerțul ambulant, interzis în București. Amenzile sunt uriașe

Comerţul neautorizat cu produse alimentare şi nealimentare în sediu fix şi ambulant va fi interzis în București din aprilie. Un proiect iniţiat de către consilierul municipal USR Nicorel Nicorescu modifică şi completează hotărârea Consiliului General al Capitalei nr 118 din 21 iulie 2004.

De asemenea, se interzice comercializarea neautorizată a produselor alimentare şi nealimentare în parcajele publice, locurile de joacă pentru copii, în pieţe şi în locurile publice din proximitatea pieţelor ori în alte locuri publice neautorizate pe raza Municipiului Bucureşti.

Nerespectarea acestor prevederi se va sancţiona cu amenzi de la 1.000 de lei la 2.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 3.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele juridice. Totodată, bunurile care au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea contravenţiilor se confiscă. Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se va face de către primarul general al Capitalei, primarii sectoarelor, poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, din cadrul poliţiilor locale de sector şi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Citește și: Schimbări majore de la 1 aprilie. Rate bancare majorate, facturi la energie modificate, țigări mai scumpe, dar și bani mai mulți pentru anumiți bugetari

Potrivit referatului de aprobare, în activitatea zilnică, poliţiştii locali se confruntă „frecvent cu fenomenul vânzătorilor ambulanţi, mai ales în principalele intersecţii, care oferă spre comercializare diverse bunuri, fără a respecta procedura de autorizare” prevăzută de lege.

„Apreciem că măsura confiscării bunurilor comercializate în mod ilicit de către vânzătorii ambulanţi neautorizaţi are un efect preventiv superior simplei aplicări a unei amenzi contravenţionale, de cele mai multe ori neplătită de către persoana sancţionată, cu atât mai mult cu cât multe dintre bunurile oferite spre vânzare în mod neautorizat pot pune în pericol sănătatea populaţiei: alimente ambalate, produse”, prevede documentul.

Citește și: Amenzi uriașe pentru cei care plantează flori sau copaci pe spațiile verzi din jurul blocurilor. Toți românii trebuie să știe!

În raportul de specialitate se menţionează că prin HCGMB 118/2004 sunt permise numai comercializarea ziarelor, revistelor, florilor, abonamentelor şi cartelelor de orice tip, care se va desfăşura în structuri de vânzare cu sediu fix, amplasate cu respectarea planurilor de urbanism şi cu acordul PMB.