Comisarul european pentru migraţie prezice un dezastru

Comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos a prezis joi, într-un interviu pentru cotidianul belgian Le Soir, un 'dezastru' dacă acordul privind migrația pe Marea Mediterană încheiat de UE cu Turcia 'va eșua', informează France Presse.

23 mart. 2017, 13:06
Comisarul european pentru migraţie prezice un dezastru

Acordul, menit să stopeze sosirile în masă de migranți pe coastele Greciei dinspre Turcia, ‘funcționează bine’, în pofida amenințărilor repetate din ultimele săptămâni venite din partea liderilor turci, a subliniat Avramopoulos. ‘Chiar și la cel mai ridicat nivel de tensiuni, nici măcar o singură persoană nu a traversat marea’, a dat el asigurări. ‘Dacă acest acord eșuează, va fi un dezastru’, a atenționat comisarul grec.

Comisarul european pentru migrație a deplâns ‘situația diplomatică nefastă pentru toată lumea’ cauzată de puternicele tensiuni dintre Turcia și UE în ultimele săptămâni, după interzicerea mai multor mitinguri electorale pro-Erdogan la care ar fi trebuit să participe miniștri turci, în Germania și Olanda.

Ca reacție, liderii turci, cu președintele Recep Tayyip Erdogan în frunte, și-au intensificat invectivele la adresa statelor europene, mergând până la o taxa pe Angela Merkel, cancelarul federal german, pentru ‘practici naziste’ și amenințând cu denunțarea acordului privind migrația încheiat la 18 martie 2016 cu UE.

Citeşte şi Un comisar european avertizează: Sistemul de gestionare a refugiaţilor se va prăbuşi în 10 zile

Acest acord, combinat cu închiderea frontierelor țărilor din Balcani, a permis stoparea afluxului masiv de migranți care a provocat o gravă criză a migrației în Europa, între vara lui 2015 și primăvara lui 2016.

Șeful diplomației turce Mevlut Cavusoglu a amenințat săptămâna trecută că va pune capăt ‘unilateral’ acestui acord. ‘Am putea deschide drumul pentru cei 15.000 de refugiați pe care noi nu vi-i trimitem în fiecare lună și să vă sufocăm’, a avertizat ulterior ministrul de interne turc, Suleyman Soylu.


loading...