Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu anunță că „fumul de la Crevedia se îndreaptă spre Capitală” și sfătuiește populația „să închidă geamurile”

Reamintim că o explozie a avut loc, sâmbătă, la o stație GPL din Crevedia, pe DN1A. Există mai mulți răniți iar autoritățile au trimis la fața locului un elicopter SMURD și zeci de ambulanțe.

26 aug. 2023, 21:33
Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu anunță că „fumul de la Crevedia se îndreaptă spre Capitală” și sfătuiește populația „să închidă geamurile”

Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, anunță că „fumul se îndreaptă spre Capitală” și sfătuiește populația „să închidă geamurile” după explozia de la Crevedia: „Risc crescut cu pulberi în suspensie, PM10. Există o creștere de particule în Otopeni, Balotești, Buftea. Fumul se îndreaptă spre Capitală. Recomandam cetățenilor să închidă geamurile. Incendiul e în plină desfășurare. Sperăm să fie cât mai puține victime. În ceea ce privește creșterile, se observă o curbă de creștere care deocamdată nu e semnificativă. Trebuie să ne raportăm și la viteza vântului”, a declarat Andrei Corlan pentru Digi24.

Explozie catastrofală la o stație GPL din Crevedia! Doi oameni au murit și cel puțin 16 sunt răniți. UPDATE: noi explozii, sunt răniţi şi jurnalişti. A fost activat Planul Roșu de Intervenție| VIDEO

Reamintim că o explozie a avut loc, sâmbătă, la o stație GPL din Crevedia, pe DN1A. Există mai mulți răniți iar autoritățile au trimis la fața locului un elicopter SMURD și zeci de ambulanțe.

Pe zona de nord se observă în prezent o creştere a concentraţiei de particule de PM10, respectiv în Baloteşti, Voluntari, Otopeni şi Buftea, în urma exploziei urmată de incendiu care s-a produs sâmbătă seara la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, dar deocamdată nu putem vorbi decât de nişte creşteri nesemnificative, a declarat pentru AGERPRES Şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan.

„Noi am făcut o celulă de criză la Ministerul Mediului, cu toate instituţiile subordonate, adică Garda de Mediu, Inspecţia, Monitorizarea, Agenţia, respectiv Meteorologia. Într-adevăr, acum pe zona de nord se observă o creştere a concentraţiilor de particule PM 10, pe zonele Baloteşti, Voluntari, Otopeni şi Buftea. Vântul bate spre Capitală, din direcţia deplasare către vest, sud-vest cu 10-15 km/h. Deocamdată nu vorbim decât de nişte creşteri nesemnificative, dar dacă norul de fum va continua să se îndrepte spre Capitală putem la un moment dat să vorbim de un fenomen de poluare”, a precizat Corlan.

Acesta a spus că a fost trimis autolaboratorul Agenţiei de Mediu la faţa locului pentru a identifica exact categoria de poluanţi din această emisie. „În momentul de faţă incendiul arde cu putere, pompierii intervin cu dificultate, Garda de Mediu este acolo. După ce incendiul va fi potolit aşteptăm informaţii privind cauzele incendiului pentru a putea să facem încadrările pe legislaţia noastră de mediu. Având în vedere că lucrurile sunt într-o continuă mişcare acestea sunt informaţiile preliminare pe care vi le putem da. Vom afla mai multe pe măsură ce se fac modelări pe legislaţia de mediu pe emisiile din atmosferă pentru a stabili dacă un fenomen poate genera poluare. Se fac modelări pe 60 de minute. Aşteptăm de la colegii de la agenţie, avem autolaboratorul, o să comunicăm în timp real populaţiei dacă sunt riscuri semnificative”, a subliniat specialistul GNM.

Şeful Gărzii de Mediu recomandă populaţiei să stea în casă, să închidă geamurile, pentru că aceste particule în suspensie într-o anumită concentraţie pot fi foarte periculoase pentru căile respiratorii, mai ales pentru cei care suferă de afecţiuni pneumologie.

Potrivit unei estimări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru intervalul 26 august, ora 20:40 – 27 august, ora 06:00, se apreciază că direcţia vântului va fi din sector est-nord-estic, cu viteze medii de 10 – 15 km/h şi rafale în jurul a 30 km/h, astfel încât evoluţia norului de fum va fi de dispersie şi uşoară deplasare către vest-sud-vest.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind evoluţia norului de fum din
zona Crevedia – judeţul Dâmboviţa, se apreciază că direcţia vântului va fi din sector est-nord-estic, cu viteze medii de 10 – 15 km/h şi rafale în jurul a 30 km/h, astfel încât evoluţia norului de fum va fi de dispersie şi uşoară deplasare către vest-sud-vest. Cerul va fi mai mult senin”, precizează ANM

„Există și decese, nu pot să vă confirm dacă unu sau două”, a declarat ministrul Sănătății la România TV

O explozie a avut loc, sâmbătă, la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, deflagraţia fiind urmată de un incendiu.  În urma exploziei, traficul pe DN 1A este blocat complet. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert. Populaţia a fost evacuată pe o rază de 300 de metri. Efectivele de intervenţie au fost suplimentate. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că sunt persoane decedate, fără a preciza numărul acestora. Opt ersoane au fost transportate la spitale. Primarul din Crevedia afirmă că acolo era mai degrabă un depozit de GPL, după ce activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de ISU. Ministrul Sănătăţii afirmă că dacă nu vor fi locuri în spitalele specializate pentru arşi, victimele vor fi transferate în străinătate sau la alte spitale de mari arşi din ţară.

Alexandru Rafila, în alertă, după explozia de la Crevedia. ”Dacă nu vor fi locuri în spitalele pentru arși victimele vor fi transferate imediat în străinătate”
Şase victime ale exploziei care s-a produs, sâmbătă seară, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia vor fi transportate la spital în Bucureşti cu arsuri „considerabile” pe suprafaţa corpului, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, două persoane au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe din Târgovişte, ele prezentând atac de panică şi vărsături, arată sursa citată.

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că, în urma exploziei de la o staţie GPL din Crevedia, o persoană a murit şi şapte au fost rănite, fiind transportate la spitalele Floreasca, Universitar şi Bagdasar Arseni. Dintre răniţi, patru sunt intubaţi.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, explozia care a avut loc la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a produs rănirea mai multor persoane. Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanţă Bucureşti Ilfov şi Dâmboviţa şi SMURD, care au acordat asistenţă medicală de urgenţă şi au transportat victimele la spitale de urgenţă din Capitală: Floreasca, Universitar şi Bagdasar Arseni.

”Din informaţiile pe care le avem până în prezent, s-au înregistrat 7 răniţi (4 dintre aceştia sunt intubaţi) şi un deces. Cifrele sunt provizorii şi le vom actualiza pe măsură ce apar noi informaţii”, a transmis, sâmbătă seară, Ministerul Sănătăţii.