Comisia de la Veneţia critică modul în care a fost desfiinţată SIIJ, USR iese la atac împotriva ministrului Justiţiei şi a lui Iohannis: „Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu s-au folosit de război pentru a da o lovitură Justiţiei”

Comisia de la Veneţia confirmă în avizul publicat luni poziţia USR în problema desfiinţării SIIJ, despre care a spus că, în forma actuală, aceasta este de fapt doar o reorganizare a Secţiei Speciale.

21 mart. 2022, 19:44
Comisia de la Veneţia critică modul în care a fost desfiinţată SIIJ, USR iese la atac împotriva ministrului Justiţiei şi a lui Iohannis: „Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu s-au folosit de război pentru a da o lovitură Justiţiei”

USR a publicat pe pagina de Facebook a partidului un semnal de alarmă, în ziua în care Comisia de la Veneţia pare că dă dreptate partidului condus interimar de Cătălin Drulă, care a susţinut din primul moment că legea desfiinâării SIIJ nu este una bună şi că ştirbeşte considerabil atribuâiile DNA şi DIICOT.

„Desființarea SIIJ nu ar trebui să fie un obiectiv în sine. Obiectivul desființării SIIJ ar trebui să asigure o mai mare eficacitate în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor – majoritatea importantă, corupția – comisă de judecători și procurori. Este neplauzibil ca o structură a procurorilor nespecializați la nivelul parchetelor de pe lângă Înaltul Curtea de Casație și Justiție și cei de pe lângă curțile de apel vor fi mai bine plasați să efectueze investigații asupra acuzațiilor de corupție de către judecători și procurori decât cel Parchetul de specialitate existent DNA.

Având în vedere autonomia relativă a DNA și DIICOT și independența funcțională, specializarea acestora, experiența și mijloacele tehnice de care dispun eliminare, Comisia de la Veneția regretă că, spre deosebire de proiectul de lege pe care l-a evaluat în 2021 (care ar fi revenit la situația la care era înainte de 2018), legiuitorul nu a restabilit competenţele acestor specialişti de urmărire penală. În consecință, Comisia de la Veneția recomandă restabilirea competențele acestor parchete specializate de a investiga și de a urmări penal infracțiunile din competența lor săvârșite de judecători și procurori.”, se arată în decizia Comisiei de la Veneția.

USR mai susţine în postarea de pe Facebook că pentru toate aceste motive, dar şi pentru că a refuzat să aştepte avizul Comisiei, ministrul Cătălin Predoiu trebuie să-şi prezinte demisia de urgenţă, iar, dacă nu o face, se impune demiterea lui.

Citeşte şi: Lovitură de teatru în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Se ia în calcul exhumarea: soţul şi soacra artistei, suspecţi de omor!

„Cătălin Predoiu trebuie să plece!

Comisia de la Veneția a confirmat ce a spus USR:

Competențele DNA și DIICOT trebuie restabilite în anchetarea magistraților;

Proiectul lui Predoiu a fost adoptat în grabă de frica avizului Comisiei de la Veneția.

Astăzi a fost publicat raportul Comisiei de la Veneția cu privire la proiectul lui Predoiu de reînființare a Secției Speciale. Secția Specială nu a fost desființată, ci i-au schimbat numele.
Susținut de Klaus Iohannis, PSD și PNL, de penali și oamenii plantați de Liviu Dragnea în sistemul de justiție, Predoiu a înlocuit Secția Specială cu o nouă structură de intimidat magistrații.
Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu s-au folosit de război pentru a da o lovitură justiției, o lovitură DNA, DIICOT și luptei împotriva corupției. Cu mult cinism, președintele a promulgat proiectul tocmai în ziua vizitei vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, în România.

Stelian Ion: „Cătălin Predoiu trebuie să plece. El și Klaus Iohannis au acționat cu premeditare. Raportul Comisei de la Veneția e clar. Noi vom propune o modificare legislativă pentru a repara stricăciunile făcute acum prin proiectul lui Predoiu.”

Comisia de la Veneția a fost sesizată de către USR în privința proiectului făcut de Cătălin Predoiu, printr-o solicitare depusă de deputatul Iulian Bulai în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în luna ianuarie.”, se arată pe pagina de Facebook a USR.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi, vizită în Ucraina. Ce a discutat şeful Parchetului European cu anchetatorii ucraineni