Comisia Europeană consideră procedura Brexit „problemă internă” a Marii Britanii. Theresa May cere să discute cu preşedintele CE

Comisia Europeană consideră că decizia justiţiei britanice privind necesitatea votului Parlamentului pentru declanşarea procedurii Brexit reprezintă o "problemă internă", refuzând să o comenteze şi precizând că premierul Theresa May a cerut să discute cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

03 nov. 2016, 18:28
Comisia Europeană consideră procedura Brexit „problemă internă” a Marii Britanii. Theresa May cere să discute cu preşedintele CE

Comisia Europeană consideră că decizia justiţiei britanice privind necesitatea votului Parlamentului pentru declanşarea procedurii Brexit reprezintă o „problemă internă”, refuzând să o comenteze şi precizând că premierul Theresa May a cerut să discute cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

„Decizia justiţiei britanice reprezintă o problemă juridică şi constituţională internă”, a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de publicaţia EUObserver.

În contextul deciziei judiciare anunţate joi, premierul britanic, Theresa May, s-a adresat Comisiei Europene pentru a cere să discute prin telefon cu Jean-Claude Juncker vineri, a precizat oficialul european.

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis joi că premierul Theresa May nu poate declanşa procedura de ieşire a Marii Britanii din UE fără aprobarea Parlamentului, întrucât referendumul din 23 iunie a avut doar caracter consultativ, nu obligatoriu. Decizia judiciară riscă să întârzie sau chiar să blocheze intenţia Guvernului Theresa May de a declanşa procedura formală de scoatere a ţării din Uniunea Europeană. Theresa May a semnalat că va declanşa procedura de ieşire din UE prin invocarea Articolului 50 al Tratatului UE până în martie 2017.

Cetăţenii Marii Britanii trebuie să aibă o nouă şansă de a se exprima, eventual printr-un referendum, în privinţa apartenenţei ţării la Uniunea Europeană, a afirmat săptămâna trecută fostul premier laburist britanic Tony Blair. Tony Blair consideră că acordul Marii Britanii privind părăsirea Uniunii Europene va trebui supus aprobării cetăţenilor, pentru a se stabili care sunt condiţiile ieşirii din Blocul comunitar. Politicianul laburist, care a sugerat recent că ar intenţiona să devină din nou prim-ministru, consideră că acordul UE-Marea Britanie pe tema Brexit trebuie aprobat în Parlament, prin alegeri parlamentare anticipate ori printr-un nou referendum.

„Dacă vrem să menţinem accesul la piaţa unică a Uniunii Europene, vor apărea diverse obligaţii care ne vor fi impuse, privind libertatea de circulaţie, obligaţii juridice…; atunci vom pune următoarea problemă: libertăţile de care ne vom bucura sunt atât de substanţiale încât chiar vrem să părăsim Uniunea Europeană? O altă posibilitate este să avem o formă mai dificilă de Brexit, să părăsim definitiv piaţa comună, iar atunci trebuie să calculăm problemele, dificultăţile, formele de restructurare economică şi socială necesare pentru a avea succes în această situaţie”, a explicat Tony Blair.

„Dacă va deveni clar fie că acesta este un acord care nu merită aprobat sau unul care va avea implicaţii serioase, oamenii ar putea decide că nu îl vor; vor trebui să existe modalităţi, fie prin Parlament, fie prin alegeri anticipate, posibil printr-un nou referendum, în care oamenii să îşi exprime punctele de vedere”, a subliniat Blair, citat de BBC.
Tabăra favorabilă Brexit a obţinut la limită victoria în referendumul din 23 iunie, iar mulţi lideri politici şi analişti au atras atenţia că mulţi alegători nu au ştiut ce presupune ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.