Comisia Europeană este dispusă să finanţeze construcţia unui al doilea pod peste Dunăre între Bulgaria şi România

Comisia Europeană este pregătită să cofinanțeze construcția unui al treilea pod peste Dunăre între România și Bulgaria, precum și un proiect de îmbunătățire a navigației pe fluviu, scrie presa bulgară. Fondurile pot veni din programul Connecting Europe Facility (CEF), dar înainte de asta Bulgaria și România trebuie să semneze un acord pentru a începe construcția podului.

01 nov. 2022, 21:06
Comisia Europeană este dispusă să finanţeze construcţia unui al doilea pod peste Dunăre între Bulgaria şi România

Subiectele au fost discutate în cadrul unei videoconferințe între comisarul pentru transporturi Adina Vălean și ministrul transporturilor bulgar Hristo Alexiev, relatează Economic.bg.

Deschiderea Comisiei Europene pentru proiect dă speranță că „Podul peste Dunăre 3” poate fi lansat, mai scriu jurnaliștii din țara vecină, citaţi de Economica.net. Potrivit lor, în ultimii ani, Bulgaria și România au depus doar cereri pentru construcția podului, fără a finaliza activități concrete.

Comisarul european Vălean a transmis că Bulgaria ar trebui să grăbească pregătirea proiectului noului pod peste Dunăre, astfel încât acesta să poată fi prezentat până la jumătatea lunii ianuarie 2023 în actualul apel de propuneri din cadrul mecanismului CEF. Ministrul bulgar a informat că Bulgaria a transmis deja României un draft de acord pentru un al treilea pod, asupra căruia se așteaptă opinia vecinului din nord.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă a salutat decizia anunțată de Nokian Tyres PLC de a investi în România 650 de milioane de euro

România este legată de țara de la sud de Dunăre prin două poduri: Giurgiu – Ruse (Podul Prieteniei – inaugurat în 1954) și Calafat – Vidin (New Europe Bridge – inaugurat în 2013).

Noul pod peste Dunăre între Giurgiu și Ruse ar putea avea secțiune combinată de autostradă și cale ferată. Proiectul unui al doilea pod peste Dunăre între Giurgiu și Ruse nu este tocmai unul nou, însă în primăvara anului 2021 o companie din Bulgaria a realizat randări video cu noua legătură rutieră și feroviară.

Noul pod va reprezenta o conexiune feroviară și rutieră eficientă între Giurgiu – România și Ruse – Bulgaria, spun bulgarii de la Large Infrastructure Projects Ltd. (www.largeinfraprojects.eu). Aceștia susțin că podul nou este unul dintre proiectele lor, compania lor fiind un dezvoltator de proiecte mari în infrastructura de transport și managementul apei.

Citeşte şi: Investiție majoră în România! Finlandezii de la Nokian Tyres, care erau responsabili pentru 80% din anvelopele din Rusia, vor investi 650 de milioane de euro într-o uzină în Oradea