Nicolae Ciucă a salutat decizia anunțată de Nokian Tyres PLC de a investi în România 650 de milioane de euro

Prima fabrică de cauciucuri cu emisii zero de dioxid de carbon, care va fi construită la Oradea, va produce anual 6 milioane de cauciucuri.

01 nov. 2022, 16:35
Nicolae Ciucă a salutat decizia anunțată de Nokian Tyres PLC de a investi în România 650 de milioane de euro

Premierul Nicolae Ciucă a salutat, marţi, decizia anunţată de Compania Nokian Tyres PLC de a investi în România 650 de milioane de euro. „Prima fabrică de cauciucuri cu emisii zero de dioxid de carbon, care va fi construită la Oradea, va produce anual 6 milioane de cauciucuri şi va genera aproximativ 500 de locuri de muncă”, a adăugat şeful Executivului.

Premierul Ciucă, anunțul momentului despre creșterea pensiilor și a salariului minim din 1 ianuarie: „Putem spre 15% și 3.000 de lei”
„Salut decizia anunţată de Compania Nokian Tyres PLC de a investi în România 650 de milioane de euro. Prima fabrică de cauciucuri cu emisii zero de dioxid de carbon, care va fi construită la Oradea, va produce anual 6 milioane de cauciucuri şi va genera aproximativ 500 de locuri de muncă. Decizia finală, luată în urma analizării a peste 40 de locaţii din Europa, s-a bazat pe criterii de performanţă precum disponibilitatea forţei de muncă calificate, avantajele logistice şi stabilitatea mediului de afaceri. Mă bucur că am avut ocazia de a prezenta, în cadrul întâlnirii recente cu reprezentanţii companiei, la Palatul Victoria, oportunităţile pe care Guvernul României le poate genera pentru investitorii străini, inclusiv din perspectiva celor care urmăresc relocarea afacerilor din regiune”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit unei postări de marţi pe pagina de Facebook a Guvernului.

El a adăugat că Executivul este deschis către investiţii, fapt pentru care consideră că investiţiile străine în ţara noastră, care au crescu cu peste 46% în primele luni ale anului 2022, depăşind 6,4 milarde euro, vor beneficia de o nouă dinamică, prin operaţionalizarea Agenţiei de Investiţii şi Comerţ Exterior.

„Aşa cum am anunţat public, Guvernul este deschis către investiţii, atât prin bugetul naţional fără precedent alocat în acest sens, cât şi prin sprijinirea şi încurajarea deciziilor de a dezvolta noi afaceri în ţara noastră. În acest sens, colaborarea cu autorităţile locale, dar şi disponibilitatea de a stimula acest gen de decizii prin instrumente de sprijin guvernamental reprezintă calea către dezvoltare economică susţinută. Am încredere că investiţiile străine din România, care au crescut deja cu peste 46 la sută în primele luni ale acestui an, depăşind cota de 6,4 miliarde euro, vor beneficia de o nouă dinamică, prin operaţionalizarea Agenţiei de Investiţii şi Comerţ Exterior”, a completat prim-ministrul Ciucă.

Nicolae Ciucă, vești bune pentru români după întrevederea cu Ursula von der Leyen: „România, mai aproape de aderarea la Spațiul Schengen”

Consiliul de Administraţie al Nokian Tyres a luat decizia de a investi într-o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România. Noua fabrică greenfield va fi amplasată în Oradea, în apropierea graniţei cu Ungaria. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope cu potenţial de extindere în viitor. Site-ul va găzdui, de asemenea, o unitate de distribuţie pentru depozitarea şi distribuţia anvelopelor. Investiţia totală este estimată la aproximativ 650 de milioane de euro.

Construcţia este programată să înceapă la începutul anului 2023, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Se preconizează că producţia de anvelope comerciale va începe la începutul anului 2025.

„Această investiţie este o decizie strategică semnificativă care permite creşterea noastră viitoare. O unitate de producţie de clasă mondială în Europa este un pas esenţial în obţinerea unei capacităţi suplimentare şi crearea unei platforme de producţie echilibrate pe măsură ce începem să construim noul Nokian Tyres fără Rusia”, spune Jukka Moisio, preşedinte şi CEO al Nokian Tyres.

„Doresc să mulţumesc vicepreşedintelui Nokian Tyres, Adrian Kaczmarczyk şi echipei sale pentru încrederea acordată oraşului Oradea. Localizarea celei mai investiţii străine din România, în Oradea, va consolida poziţia de actor economic regional al oraşului. Utilizând cea mai nouă tehnologie de producţie şi fiind prima fabrică cu zero emisii de CO2 din industrie, contribuie şi mai mult la dezvoltarea sustenabilă a oraşului şi economiei locale. În egală măsură doresc să mulţumesc primului ministru al României, domnul Nicolae Ciucă şi echipei sale ministeriale pentru sprijinul decisiv acordat pentru localizarea investiţiei în România. În cazul unor astfel de investiţii sprijinul guvernamental este crucial şi desigur munca începe de acum înainte. Acesta este cel mai important proiect pentru dezvoltarea economiei locale, dar desigur vom continua să fim consecvenţi şi la fel de profesionişti şi pentru alte investiţii care se vor localiza la Oradea. Nu în ultimul rând doresc să mulţumesc echipei municipiului Oradea şi Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea pentru modul în care au dus aceste negocieri în special dlui. Mihai Jurca şi Alinei Silaghi. Munca abia începe şi vom continua să consolidăm această investiţie şi să atragem altele” a precizat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.

Numărul planificat de angaţia al fabricii din România este de aproximativ 500.  Fabrica se va concentra pe producţia de anvelope de pasageri şi SUV de dimensiuni mai mari, care vor fi vândute în principal pe piaţa din Europa Centrală.

„Europa Centrală este o piaţă importantă pentru noi, iar investiţia arată angajamentul nostru faţă de piaţă. Noul site va fi amplasat strategic aproape de clienţii noştri. După o evaluare amănunţită a peste 40 de locaţii şi mai mulţi factori, cum ar fi disponibilitatea forţei de muncă calificate, avantajele logistice şi mediul de afaceri stabil, a fost clar că Oradea a fost cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, a declarat Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

„Ne-am angajat să construim o fabrică cu emisii zero de CO2 – prima din industria noastră. Locaţia site-ului din România susţine acest obiectiv, deoarece putem utiliza energia verde produsă în apropierea sitului. În plus, evaluăm critic procesele de producţie pentru a găsi cele mai sustenabile modalităţi de a produce anvelope”, mai precizează Kaczmarczyk.

În iunie 2022, Consiliul de Administraţie al Nokian Tyres a decis să iniţieze o ieşire controlată din Rusia. Din cauza războiului şi a sancţiunilor ulterioare, înăsprite, nu mai este fezabil şi nici sustenabil ca Nokian Tyres plc să îşi continue operaţiunile în Rusia. În octombrie, Nokian Tyres a semnat un acord pentru a-şi vinde operaţiunile ruseşti. Pentru a asigura aprovizionarea cu produsele sale, Nokian Tyres a decis la începutul anului sa îşi accelereze planurile de a investi in noi capacitati de productie în Europa, iar fabrica românească este un element cheie al acestor planuri.

În plus, Nokian Tyres continuă să crească capacitatea fabricilor sale din Finlanda şi SUA, cu scopul de a deveni mai diversificate din punct de vedere geografic în operaţiunile sale de producţie.