Comisia Europeană, după afirmaţiile premierului Dăncilă privind mutarea ambasadei la Ierusalim: Poziţia UE rămâne neschimbată

Publicat: Luni, 25 Martie 2019 09:51 // Actualizat: Luni, 25 Martie 2019 15:09 // Sursa: romaniatv.net

Poziţia Uniunii Europene rămâne neschimbată, a declarat luni Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, la conferinţa de presă zilnică, atunci când a fost invitată de jurnalişti să comenteze afirmaţiile premierului român Viorica Dăncilă despre mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

UPDATE "Nu sunt prea singură că am de făcut vreun comentariu specific. Pot pur şi simplu să spun că poziţia UE rămâne neschimbată. Da, am văzut informaţiile cu privire la ceea ce a spus premierul (României, Viorica Dăncilă). Am văzut totodată şi reacţia preşedintelui (României, Klaus Iohannis) şi de aceea mă limitez doar la acest lucru", a transmis Maja Kocijancic.

La insistenţele jurnaliştilor, care au subliniat faptul că o astfel de decizie are un impact diplomatic - făcând referire la anularea vizitei pe care trebuia să o efectueze luni în România regele Iordaniei şi a unui forum iordaniano-român - purtătoarea de cuvânt a executivului european a apreciat că nu este rolul ei să comenteze aceste evoluţii. ''Pot doar repeta că poziţia Uniunii Europene a rămas neschimbată'', a insistat Kocijancic.

''Avem contacte regulate cu toate ţările membre pe toate subiectele relevante, dar permiteţi-mi să vă amintesc ce am spus, şi anume remarcile premierului, dar şi cele ale preşedintelui. Deci, după cum am spus, poziţia Uniunii Europene nu s-a schimbat'', a reiterat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, întrebată dacă va cere clarificări suplimentare din partea guvernului român pe această temă şi dacă UE va încerca să convingă executivul de la Bucureşti că nu aceasta este calea de urmat.

_______

Comisia Europeană a transmis "că nu comentează comentarii", cu referire la declaraţiile Vioricăi Dăncilă despre mutarea Ambasadei României la Ierusalim, potrivit Digi24.ro.

Comisia Europeană aminteşte totodată că în ceea ce priveşte Ierusalimul, poziţia Uniunii Europene, din care România este parte, rămâne neschimbată şi ea susţine soluţia celor două state, Israel şi Palestina, ambele cu capitala la Ierusalim.

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului", a declarat Viorica Dăncilă duminică, în SUA.

Klaus Iohannis a reacţionat, sounând că, prin declarațiile referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, premierul Viorica Dăncilă demonstrează, "încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe" și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român.

Ambasada Israelului la Bucureşti îşi exprimă speranţa ca reprezentanţa diplomatică a României să se mute de la Tel Aviv la Ierusalim, poziţie exprimată după anunţul făcut în acest sens, duminică, de premierul Viorica Dăncilă.

Pe de altă parte, un înalt responsabil palestinian a criticat duminică anunţul României privind mutarea ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim ca fiind o "încălcare flagrantă a drepturilor palestiniene, a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU'', relatează dpa.

Citeşte şi: Viorica Dăncilă a anunţat că Ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim. Apoi a revenit: Este o opinie personală

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ambasada romaniei in israel Comisia Europeană Klaus Iohannis Viorica Dăncilă
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
26 mar 08:15
Răspunde | Votează email 0 email
costica alexa
De ce sa nu mutam ambasada la Ierusalim ? ca UE nu vrea,sper ca Dancila sa nu fie ghiocel si sa-l provoace pe Iohannis sa spuna de ce se opune .
1
EUR
4.7786
RON
16 Dec
noapte 1 °
zi 13 °
Ultimele joburi adaugate
24 H