Comisia Europeană, după afirmaţiile premierului Dăncilă privind mutarea ambasadei la Ierusalim: Poziţia UE rămâne neschimbată

Poziţia Uniunii Europene rămâne neschimbată, a declarat luni Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, la conferinţa de presă zilnică, atunci când a fost invitată de jurnalişti să comenteze afirmaţiile premierului român Viorica Dăncilă despre mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Romania TV
25 mart. 2019, 07:51
Comisia Europeană, după afirmaţiile premierului Dăncilă privind mutarea ambasadei la Ierusalim: Poziţia UE rămâne neschimbată

UPDATE „Nu sunt prea singură că am de făcut vreun comentariu specific. Pot pur şi simplu să spun că poziţia UE rămâne neschimbată. Da, am văzut informaţiile cu privire la ceea ce a spus premierul (României, Viorica Dăncilă). Am văzut totodată şi reacţia preşedintelui (României, Klaus Iohannis) şi de aceea mă limitez doar la acest lucru”, a transmis Maja Kocijancic.

La insistenţele jurnaliştilor, care au subliniat faptul că o astfel de decizie are un impact diplomatic – făcând referire la anularea vizitei pe care trebuia să o efectueze luni în România regele Iordaniei şi a unui forum iordaniano-român – purtătoarea de cuvânt a executivului european a apreciat că nu este rolul ei să comenteze aceste evoluţii. ”Pot doar repeta că poziţia Uniunii Europene a rămas neschimbată”, a insistat Kocijancic.

”Avem contacte regulate cu toate ţările membre pe toate subiectele relevante, dar permiteţi-mi să vă amintesc ce am spus, şi anume remarcile premierului, dar şi cele ale preşedintelui. Deci, după cum am spus, poziţia Uniunii Europene nu s-a schimbat”, a reiterat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, întrebată dacă va cere clarificări suplimentare din partea guvernului român pe această temă şi dacă UE va încerca să convingă executivul de la Bucureşti că nu aceasta este calea de urmat.

_______

Comisia Europeană a transmis „că nu comentează comentarii”, cu referire la declaraţiile Vioricăi Dăncilă despre mutarea Ambasadei României la Ierusalim, potrivit Digi24.ro.

Comisia Europeană aminteşte totodată că în ceea ce priveşte Ierusalimul, poziţia Uniunii Europene, din care România este parte, rămâne neschimbată şi ea susţine soluţia celor două state, Israel şi Palestina, ambele cu capitala la Ierusalim.

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă duminică, în SUA.

Klaus Iohannis a reacţionat, sounând că, prin declarațiile referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, premierul Viorica Dăncilă demonstrează, „încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe” și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român.

Ambasada Israelului la Bucureşti îşi exprimă speranţa ca reprezentanţa diplomatică a României să se mute de la Tel Aviv la Ierusalim, poziţie exprimată după anunţul făcut în acest sens, duminică, de premierul Viorica Dăncilă.

Pe de altă parte, un înalt responsabil palestinian a criticat duminică anunţul României privind mutarea ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim ca fiind o „încălcare flagrantă a drepturilor palestiniene, a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU”, relatează dpa.

Citeşte şi: Viorica Dăncilă a anunţat că Ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim. Apoi a revenit: Este o opinie personală

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Cabral și-a găsit nevasta cu doi bărbați! „Deci, nu te mai suport!”
Fanatik.ro
Vouchere de 1600 de lei pentru acești români. Cine sunt beneficiarii
Capital.ro
Bani pentru românii care STAU LA CASĂ. Sume mai mari în 2024. Se depune dosar din luna AUGUST
Playtech.ro
Antonia, în cea mai minusculă ținută! S-a văzut TOT, nu a avut nicio reținere să apară așa
DailyBusiness
Taxa care scade cu mai mult de 50%! Românii vor economisii mii de lei
Adevarul
Război mondial sau amenințări deșarte? Generalul care a reprezentat România la Comandamentul NATO dă răspunsul
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
O afacere care te umple de bani. Planta care se vinde cu 100 de lei gramul
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
Imagini sfâșietoare de la priveghiul Biancăi! Momentul în care soțul ei izbucnește în plâns
Cancan.ro
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat Survivor All Stars de la Pro TV
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Ce restricții de circulație vor fi în weekendul 1 -2 iunie: Pe A2 și alte drumuri naționale circulația va fi oprită complet pentru o anumită categorie de autovehicule
Capital.ro
NOUA OBLIGAȚIE pentru toată România. Se aplică de mâine, 1 IUNIE
StirileBZI
Creșterea salariului minim va duce la un val de scumpiri. Experții spun că este un efect de domino
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
ANUNȚ despre Kate Middleton! Informația momentului după DIAGNOSTICUL de CANCER
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'