Comisia Europeană pregăteşte o decizie radicală: Se cere interzicerea vânzării țigărilor celor născuți după 2010

Decizie radicală privind fumatul, chiar pe continentul european. Organizatorii au la dispoziție 6 luni pentru a deschide colectarea de semnături, iar în cazul în care va aduna 1 milion de declarații de susținere în decurs de un an, din cel puțin 7 state membre diferite, apoi Comisia va decide dacă dă sau nu curs cererii.

24 aug. 2022, 18:15
Comisia Europeană pregăteşte o decizie radicală: Se cere interzicerea vânzării țigărilor celor născuți după 2010

Comisia Europeană a înregistrat miercuri o Inițiativă cetățenească europeană (ICE) intitulată „Apel pentru a realiza un mediu fără tutun și prima generație europeană fără tutun până în 2030”, anunță instituția UE.  Astfel, una dintre solicitări este interzicerea vânzării țigărilor celor născuți după 2010.

Danemarca a fost prima ţară care şi-a propune ca toţi tinerii născuţi după anul 2010 să nu ajungă vreodată să fumeze şi chiar analizează posibilitatea interzicerii vânzării produselor cu nicotină către aceste generaţii de persoane, transmite agenţia AFP.

În prezent, legea din Danemarca interzice celor cu vârsta mai mică de 18 ani să cumpere tutun sau să fumeze ţigări electronice.

“Scopul nostru este ca toţi cei născuţi în 2010 şi după aceea să nu înceapă să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.

Dacă este necesar, suntem gata să interzicem vânzările către această generaţie prin ridicarea treptată a limitei de vârstă” la care pot fi achiziţionate produsele cu nicotină, a declarat Magnus Heunicke, ministrul danez al Sănătăţii.

Commission_decides_to_register_new_European_Citizens__Initiative_on_tobacco

Comisia Europeană: este nevoie de 7 milioane de semnături

Acum, o inițiativă cetățenească vrea să ajungă la prima generație din UE fără tutun. Practic, solicitarea depusă la Comisia Europeană prevede ca cei născuți după anul 2010 să nu mai poată cumpăra deloc țigări în statele membre ale Uniunii Europene asta în contextul în care România este mult peste media UE la capitolul fumători. 5 milioane sunt la noi în țară, adică 32% din totalul populației.

Potrivit sursei citate, organizatorii inițiativei solicită CE să propună o legislație care să salveze noile generații de la dependența de tutun, să acționeze împotriva pericolelor de mediu aferente și împotriva fumatului. Mai exact, ei solicită Comisiei să propună acte juridice pentru a pune capăt vânzării de produse din tutun și nicotină cetățenilor născuți începând cu 2010.

Inițiativa solicită, de asemenea, măsuri specifice pentru a obține plaje și maluri de râu fără tutun și fără mucuri de țigară, pentru a crea o rețea europeană de parcuri naționale fără tutun și fără mucuri de țigară, pentru a extinde spațiile fără vapori în aer liber și pentru a elimina publicitatea la tutun și prezența acesteia în producțiile audiovizuale și în mediile sociale.

Până în 2030 nu vor mai exista fumători! Măsura, criticată pentru că ar încălca liberul arbitru, presupune creşterea progresivă a vârstei minime de la care o persoană poate cumpăra ţigări

Întrucât această inițiativă cetățenească europeană îndeplinește condițiile formale, Comisia a considerat că este admisibilă din punct de vedere juridic.

Mai departe, organizatorii au la dispoziție 6 luni pentru a deschide colectarea de semnături, iar în cazul în care va aduna 1 milion de declarații de susținere în decurs de un an, din cel puțin 7 state membre diferite, apoi Comisia va decide dacă dă sau nu curs cererii.

Până în 2030 nu vor mai exista fumători – unul dintre principalele obiective ale autorităţilor britanice privind sănătatea publică

Iar fumatul nu este singura problemă care-i trimite ce cetăţenii acestei ţări în spitale. Obezitatea este şi ea una dintre principalele probleme de sănătate cu care se confruntă britanicii. Astfel, în ultimii ani, autorităţile au încercat inclusiv să impună reducerea nivelului de zahăr din băuturi.

Această intenţie s-a lovit, însă, de opoziţia mai multor membri ai partidului premierului Boris Johnson, care au considerat că aceste constrângeri nu înseamnă altceva decât încălcarea liberului arbitru. Guvernul conservator a amânat recent o politică de combatere a obezităţii, punând sub semnul întrebării cât de departe ar merge cu astfel de măsuri în timpul unei crize a costului vieţii.

Datele guvernamentale au arătat că taxele pe tutun au strâns 10,28 miliarde de lire sterline  pentru bugetul public în 2021/2022.

Sajid Javid, ministrul britanic al Sănătăţii, a precizatcă fumatul este „cea mai mare cauză de boală şi deces care poate fi prevenită„. El a declarat că guvernul va demara un proces de analiză a vaping-ului ca substitut al fumatului.

Citeste si Boris Johnson recunoaşte că Marea Britanie antrenează militari ucraineni pe teritoriul său: „Instruim ucraineni atât în Polonia, cât şi în Regatul Unit”