Comisia Europeană taie peste 500 de milioane de euro din PNRR-ul Bulgariei. Motivul incredibil pentru care a fost luată decizia

Bulgaria pierde peste 1 miliard de leva (aproximativ 578 de milioane de euro) din Planul de Redresare și Reziliență (PNRR). Rebeka Borisova a scris un articol în care explică motivele pentru care Comisia Europeană a ajuns la o astfel de decizie.

06 iul. 2022, 13:08
Comisia Europeană taie peste 500 de milioane de euro din PNRR-ul Bulgariei. Motivul incredibil pentru care a fost luată decizia

Finanțarea Planului bulgar de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi redusă cu 578 de milioane de euro (puțin peste 1,13 miliarde de leva). Motivul reducerii este că economia bulgară se dezvoltă mai bine decât era de așteptat și Bulgaria nu are nevoie de un sprijin nerambursabil atât de mare. Astfel, suma planificată inițial de 6,27 miliarde euro pentru implementarea unor proiecte importante va fi redusă la 5,69 miliarde euro.

Până acum, Bulgaria nu a primit nici măcar 1 euro prin cunoscutul plan, pentru că aprobarea acestuia a fost foarte tergiversată, în timp ce alte țări au primit deja avansurile și pun în aplicare proiecte, arată publicaţia Sega.

Comisia Europeană corectează şi PNRR-ul României

Există corecții nu numai pentru planul bulgar. Fondurile pentru Franța, România și Polonia, de exemplu, au fost și ele reduse, deoarece acestea, la fel ca Bulgaria, au făcut față mai bine loviturilor economice cauzate de pandemie. În același timp, Spania și Germania sunt cele mai afectate și vor primi mai multe granturi UE pentru redresare.

Comisia Europeană face acum corecțiile la sumele pentru ajutor nerambursabil, deoarece a trebuit să prelucreze date actualizate pentru statele membre de la Eurostat. Încă din perioada în care a fost adoptat mecanismul NextGenerationEU, s-a afirmat că până la 30 iunie 2022 vor exista recalculări bazate pe datele actualizate privind PIB-ul și șomajul pentru fiecare țară.

Bulgaria trebuie să caute alte surse de finanţare

„Tăierea” finanțării granturilor de la UE înseamnă că Bulgaria va trebui să caute alte surse pentru unele dintre proiectele incluse în plan – ori bani de la bugetul de stat, ori cofinanțare privată. În principiu, Bulgaria are oportunitatea de a profita de partea de împrumut a mecanismului european de redresare – potrivit acestuia, ea are o „cotă” de până la 4,5 miliarde de euro.

Însă, pentru a accesa aceste fonduri împrumutate, guvernul (orice ar fi acesta) va trebui să lucreze în continuare la plan, trimițând amendamentele spre aprobare Comisiei Europene. Termenul limită pentru depunerea modificărilor este până în august 2023.

În luna martie, ziarul Sega scria că planul prezentat la Bruxelles este mult prea ambițios și că fondurile europene nu sunt suficiente pentru toate proiectele incluse în acesta. Acum, odată cu reducerea grantului, subfinanțarea va deveni și mai mare.

Citeşte şi: Dmitri Medvedev: „Ideea de a pedepsi o ţară care are cel mai mare potenţial nuclear este absurdă”