Comisiile de evaluare au constatat pagube produse de secetă pe o suprafaţă totală de 1,3 milioane de hectare

Până în prezent, seceta a produs pagube pe o suprafaţă de  1,3 milioane de hectare, din cele 2,9 milioane care au fost însămânţate în toamna anului trecut, potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. 

RomaniaTV.net
04 iun. 2020, 11:02
Comisiile de evaluare au constatat pagube produse de secetă pe o suprafaţă totală de 1,3 milioane de hectare

„La această oră avem centralizate procese verbale de constatare întocmite de către comisiile evaluare pe o suprafaţă totală de 1,3 milioane hectare din cel 2,9 milioane care au însămânţate în toamnă. Judeţele cele mai calamitate sunt: Constanţa, cu 329.000 hectare, Tulcea cu 122.000 hectare, Botoşani -105.000 hectare, Ialomiţa – 103.000 hectare, Timiş – 75.000 de hectare şi Buzău, cu 69.000 de hectare”, a precizat Oros.

În ceea ce priveşte irigaţiile, şeful MADR a subliniat că a fost repornită staţia de la Sultana care va asigura irigarea a 20.000 de hectare, iar în scurt timp se vor finaliza reparaţiile la staţia Făurei, astfel că alte 40.000 de hectare cu culturi agricole vor putea beneficia de irigaţii.

Citeşte şi: Fermierii vor fi despăgubiţi cu sume considerabile pentru pierderile cauzate de secetă. Ce sume vor primi aceştia

„Săptămâna trecută am pornit o staţie de punere sub presiune şi de repornire la Sultana, care nu a fost repornită din 2007, şi are posibilitatea să irige încă 20.000 hectare. La Făurei s-au terminat reparaţiile la acea staţie, deşi nu erau prinse în programele şi în contractele care veneau din urmă pentru a fi reabilitate, dar împreună cu fermierii, care s-au implicat, şi cu cei de la ANIF, suntem cu reparaţiile la final. Mai trebuie să rezolvăm problema unui post trafo (staţia de transformare n.r.) care între timp a dispărut de acolo. Această staţie nu a fost repornită din 1992, iar dacă reuşim să o repornim şi avem speranţa că în curând, mai avem posibilitatea să irigăm încă 40.000 de hectare”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Citeşte şi: Preşedintele CCIR: Suntem ţara în care se moare de secetă la un kilometru de Dunăre; nu se poate să facem agricultură pe acatiste

Conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice emise de ANM, valabilă până pe 11 iunie. 

În cultura neirigată de porumb, pe profilul de sol 0-50 cm, seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va semnala pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Crişana, Banat, estul, local nordul, sudul şi sud-vestul Munteniei, estul, centrul şi sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat vestul, nordul şi estul Moldovei. În Maramureş şi Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, nordul, local în centrul, sudul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul, estul, centrul, sudul şi sud-vestul Moldovei, izolat nord-estul Banatului, aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime.