Comisiile juridice ale Parlamentului vor formula un punct de vedere la scrisoarea preşedintelui privind referendumul

Birourile permanente reunite au sesizat miercuri Comisiile juridice ale Senatului și Camerei Deputaților pentru a formula, într-o săptămână, un punct de vedere la scrisoarea președintelui Klaus Iohannis privind declanșarea referendumului pe tema continuării luptei împotriva corupției.

01 feb. 2017, 09:14
Comisiile juridice ale Parlamentului vor formula un punct de vedere la scrisoarea preşedintelui privind referendumul

„S-a dat termen Comisiilor juridice ale Camerei Deputaților și Senatului de șapte zile pentru a formula un punct de vedere. Apoi sesizarea președintelui va veni în plenul reunit pentru a fi discutată”, a afirmat miercuri liderul USR, Nicușor Dan, după ședința Birourilor permanente reunite. 

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis săptămâna trecută președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunța că a declanșat procedura privind organizarea unui referendum național prin care poporul să-și exprime voința cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice.

Citeşte şi: Membrii CSM au votat în unanimitate sesizarea Curţii Constituţională pentru conflict între puteri LIVE VIDEO

 

Publicat: (acum 3 ore) // Actualizat: (acum 6 min) // Sursa: romaniatv.net // EDITEAZĂ
Autor: 

Preşedintele Klaus Iohannis va participa la şedinţa CSM de miercuri dimineaţă, de la ora 9.00, unde urmează să fie avizată OUG privind modificarea Codului penal, a anunţat Administraţia Prezidenţială. El a declarat că membrii CSM au căzut de acord că trebuie sesizată Curtea Constituţională în privinţa ordonanţelor de urgenţă pentru modifciarea Codurilor penale.

 
 
 
 
 

UPDATE Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat cu unanimitate de voturi sesizarea Curții Constituțională pentru a constatat existența unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului Penal și al Codului de Procedură Penală.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a propus suplimentarea ordinii de zi a şedinţei plenului cu iniţiativa de sesizare a Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă, fiind admisă de membrii plenului, potrivit News.ro.

Iniţiativa de sesizare a CCR a fost a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, fiind susţinută şi completată de membrii CSM.

Andrea Chiş, membru CSM, a spus că sesizarea ar trebui completată cu o cerere ca în decizia Curţii Constituţionale, în cazul în care se va constata existenţa unui conflict de natură constituţională între cele două puteri, să se arate şi care sunt consecinţele ordonanţei de urgenţă. Ea a precizat că CCR ar putea să se pronunţe expres şi asupra valabilităţii OUG de modificare a codurilor penale.

Un alt membru al CSM a arătat că nu credea că va ajunge să vadă un astfel de mod de a legifera într-o ţară democratică. Acesta a arătat că în cadrul sesizării privind existenţa unui conflict de natură constituţională ar trebui să fie vizat implicit faptul că CSM a fost în imposibilitatea de a da aviz pe OUG de modificare a codurilor penale, întrucât Guvernul a adoptat deja ordonanţa.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că în sesizarea  CCR trebuie să se arate că Executivul trebuie să aibă în vedere principiile constituţionale atunci când legiferează şi să fie conştient de faptul că nu poate depăşi acest cadru legal, iar Curtea Constituţională să se pronunţe şi asupra consecinţelor actului normativ.

Andrea Chiş a intervenit şi a spus că ar trebui ca membrii CSM să voteze public în cazul sesizării CCR, act care ar însemna şi o exprimare publică a susţinerii iniţiativei preşedintelui CSM.

Propunerea a fost acceptată, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat, în unanimitate, la vedere, sesizarea CCR cu un conflict de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptate marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM.

 

UPDATE Klaus Iohannis a părăsit şedinţa CSM.

Prezenţa mea la CSM se datorează faptului că avemo situaţie neobişnuită.

Pot să spun că am aflat opinia membrilor CSM.

Dna preşedinte CSM este hotărâtă să sesieze Curtea Constituţională pentru conflict între instituţii şi am văzut că are susţinere din partea tuturor membrilor CSM.

Mă bucur că întreg sistemul este de partea CSM.

Conflictul dintre Guvern şi puterea judecătorească este evident. După sesizarea CCR, judecătorii au libertatea inclusiv să anuleze acest act normativ.

Problema este că nu se poate proceda într-un stat de dreptcum a procedat guvernul. Dacănu înţelege asta, vom face toţi paşii prevăzuţi de Constituţie.

Guvernul trebuie să explice public de ce a procedat aşa.

 

UPDATE Şedinţa CSM a început, Klaus Iohannis a luat cuvântul.

Klaus Iohannis:

Indignarea în societate este profundă.

Am luat decizia de a prezida această şedinţă ca să aflu părerea dvs şi să vedem ce se poate face.

Este o ofensă adusă justiţiei.

Propun să completăm ordinea de zi cu un punct care s-ar putea numi declanşarea unui conflict constituţional privind puterile statului.

Mariana Ghena, preşedinte CSM:

Urma să vă propun iniţierea unui astfel de demers, privind declanşarea unui conflict constituţional.

Klaus Iohannis:

Sunt 100% de partea dvs. Nu aş face eu sesizarea, să nu se spună că dictez eu ce să facă CSM.


UPDATE Augustin Lazăr, procurorul general, a sosit la şedinţa CSM.

Este o bună provocare pentru autoritatea judecătorească, se va vedea câtă substanţă are.

Se va vedea cine trebuie să atace ordonanţele la Curtea Constituţională, pentru că derapajul este evident.

Pentru a avea o aplicare a legii eficace trebuie să ai instrumente juridice eficace. Tocmai instrumentele care sunt cele mai eficace sunt eliminate.


UPDATE Klaus Iohannis a ajuns la sediul CSM şi face o declaraţie.

Este inadmisibil, această chestiune este intolerabilă.

După ce discut cu membrii CSM, o să vă spun ce vom face.

 

Judecătoarea Mariana Ghena, preşedintele CSM, a declarat miercuri dimineaţă că preşedintele Klaus Iohannis prezidează şedinţa la care va participa.

Ea a mai spus că măsurile Guvernului nu justifică graba cu care au fost luate, iar CSM nu va lua o decizie pripită în privinţa ordonanţelor.

„La grabă nu trebuie să răspundem cu greşeli”, a spus Mariana Ghena.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avut o încă de marţi noapte o poziţie legată de adoptarea ordonanţelorde urgenţă. CSM consideră că adoptarea, marţi seară, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, în condiţiile în care plenul CSM ar urma să se întrunească abia miercuri dimineaţă pentru a-l aviza, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale, a declarat, Daniela Leca, purtătorul de cuvânt al CSM, la un post TV.

„Consiliul consideră că adoptarea proiectului în condiţiile date, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care plenul Consiliului avea abilitarea conferită de lege în a-l exprima”, a spus Daniela Leca, la Realitatea TV.

Mii de persoane au ieşit în stradă în Capitală şi în marile oraşe, marţi seară, să protesteze după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind graţierea unor fapte, precum şi modificarea codurilor penale, prin Ordonanţă de Urgenţă. În Piaţa Victoriei s-au strâns 15.000 de oameni. Câţiva au forţat gardul e laGuvern, iar jandarmii au folosit gazele lacrimogene.


loading…
 
 
 
 
 

1 Comenteaza // Vezi comentarii

 
 
 
 
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
 

 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 

01 feb 09:38
Răspunde | Votează email 0 email

ROMAN MANDRU

Ar trebui ca documentul final al CSM sa sematerializeze intr-o DIPLOMA DE EXCELENTA pentru Guvern …e, totusi prima data in istorie cand avem , chiar azi, toti politicienii curati ca lacrima!
 
 
 
 
1
EUR
4.5038
RON
01 Feb
noapte1 °
zi9 °
 
 
 
 

 
 
 
 
24 H