Companiile energetice de stat ar putea trece din nou în subordinea Ministerului Economiei

Companiile energetice de stat, aflate în prezent în subordinea Departamentului pentru Energie, vor trece din nou la Ministerul Economiei, transmite Agerpres. Ele vor fi integrate în cadrul unui nou departament care se va ocupa de privatizări, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Economiei.

RomaniaTV.net
19 mart. 2014, 08:17
Companiile energetice de stat ar putea trece din nou în subordinea Ministerului Economiei

Proiectul de act normativ prevede înființarea, în subordinea Ministerului Economiei, a Departamentului pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (DPAPS), care urmează să preia atât portofoliul de companii din cadrul Departamentului pentru Energie, cât și societățile din cadrul Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie.

‘Se înființează Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Economiei, care funcționează în coordonarea ministrului Economiei, prin reorganizarea Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, denumit în continuare O.P.S.P.I., și prin preluarea atribuțiilor Departamentului pentru Energie de instituție publică implicată privind privatizarea’, se arată în textul proiectului de ordonanță de urgență.

În nota de fundamentare, autorii proiectului explică faptul că această modificare este necesară pentru eficientizarea procesului de privatizare a companiilor de stat.

Proiectul de ordonanță de urgență mai prevede că activitățile în domeniul administrării și privatizării se realizează pe baza ordinelor emise de ministrul Economiei.

‘Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Departamentul (noul DPAPS — n.r.) exercită atribuțiile Ministerului Economiei privind calitatea de acționar al statului la societățile naționale, companiile naționale și celelalte societăți din energie din portofoliul Ministerului Economiei, cu respectarea mandatului acordat D.P.A.P.S. potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență’, se mai arată în textul proiectului de act normativ.

Totodată, nota de fundamentare prevede și faptul că noul DPAPS se poate ocupa și de privatizarea companiilor aflate în portofoliul altor ministere.

‘De asemenea, se stabilește că D.P.A.P.S. poate derula procesul de pregătire și realizare a privatizării unor operatori economici aflați în portofoliul altor ministere, instituții publice, structuri sau autorități publice, precum și exercitarea, în numele Ministerului Economiei, pe perioada procesului de pregătire și realizare a privatizării a operatorilor economici respectivi, a drepturilor și obligațiilor aferente activității de administrare și privatizare a acestora, în conformitate cu mandatul dat prin hotărâre a Guvernului’, spun autorii proiectului în nota explicativă.

Guvernul are în plan privatizarea în acest an a companiilor Electrica, Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, prin listarea la bursă a unor participații minoritare, conform memorandumului încheiat cu FMI.