Complexul Energetic Hunedoara estimează pierderi cu 80% mai mici decât anul trecut

Producătorul de energie Complexul Energetic Hunedoara estimează pierderi de 169,17 milioane lei în acest an, cu 80,3% mai mici faţă de cele de anul trecut, de 858,35 milioane lei, arată proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în dezbatere de Ministerul Energiei.

26 iul. 2017, 08:02
Complexul Energetic Hunedoara estimează pierderi cu 80% mai mici decât anul trecut

„Nivelul pierderii este datorat în principal condiţiilor economice în care îşi desfăşoară activitatea societatea, prin eliminarea pieţei reglementate, energia electrică fiind vândută la preţurile pieţei libere. Handicapul natural pe care Complexul Energetic Hunedoara îl are, ca urmare a faptului că utilizează cel mai scump combustibil, este accentuat de sistemul concurenţial de pe piaţa de energie, în care preţul de vânzare este coborât de către sectoarele energiei regenerabile”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Autorii documentului spun că la nivelul societăţii au fost luate măsuri de reorganizare şi restructurare în condiţiile legii, iar efectele acestora se vor vedea în anii următori.

Compania şi-a bugetat totodată venituri totale de 664,75 milioane lei şi cheltuieli totale în sumă de 833,9 milioane lei.

Elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest s-a realizat ţinând cont că veniturile totale au în vedere şi ajutorul de stat pentru închiderea minelor de cărbune neviabile pentru anul 2017, în sumă de 198,83 milioane lei.

De asemenea, numărul de personal prognozat pentru finele anului este de 3.773 de persoane, faţă de 4.942 angajaţi la sfârşitul anului trecut.

Numărul salariaţilor scade ca urmare a disponibilizării colective a unui număr de 1.086 persoane în acest an.

În plus, încetează rapoartele de muncă pentru 393 salariaţi până la sfârşitul acestui an, urmare a ieşirilor voluntare la pensie, conform prevederilor legale, fără a beneficia de plăţi compensatorii, „rezultând necesitatea angajării unui număr de 310 persoane specializate, pentru ca activitatea în subteran să nu fie afectată”, arată documentul.

Cheltuielile cu personalul sunt estimate în acest an la 347,8 milioane lei.

Sunt totodată prevăzute în buget cheltuieli cu plăţi compensatorii aferente disponibilizării colective de personal.

În anul 2017 se prevăd plăţi restante în sumă de 834,57 milioane lei.

Procesul privind insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara, deschis la Tribunalul Hunedoara, a fost suspendat până la judecarea unui alt dosar disjuns, care se află la Curtea de Apel Alba Iulia.

Tribunalul Hunedoara a respins, în 7 februarie, cererea de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara solicitată de CEH şi a disjuns într-un alt dosar deschiderea procedurii de insolvenţă la solicitarea creditorilor.

Conform tabelului de creanţe întocmit de către administratorul judiciar, datoriile Complexului Energetic Hunedoara se ridică la 1,43 miliarde lei.

Compania de stat a precizat, la acea dată, că ieşirea din insolvenţă a societăţii nu se datorează îmbunătăţirii situaţiei economice şi financiare, lucru care va genera probleme majore în activitatea curentă.

Citeşte şi Complexul Energetic Oltenia raportează afaceri în creştere cu 30% şi profit brut de 260 milioane lei, în 5 luni