Complexul Energetic Oltenia anunţă ce cariere se închid până în 2025

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, a anunţat că singurele cariere pe care le va închide în următorii cinci ani sunt cele care îşi vor epuiza resursele sau cele a căror operare va deveni ineficientă din cauza costurilor foarte mari, situaţie în care se regăsesc carierele Peşteana, Husnicioara şi Lupoaia.

RomaniaTV.net
24 aug. 2020, 18:23
Complexul Energetic Oltenia anunţă ce cariere se închid până în 2025

„Singurele cariere care se vor închide până în anul 2025 sunt acelea care îşi vor epuiza resursele în această perioadă sau cele a căror operare va deveni ineficientă din cauza costurilor foarte mari. În această situaţie se regăsesc carierele Peşteana, Husnicioara şi Lupoaia. Personalul existent în aceste cariere în 2025 rămas după ieşirea la pensie a unui număr considerabil de angajaţi, va fi redistribuit în celelalte cariere pentru functionarea acestora la capacitate, în vederea asigurării necesarului de cărbune pentru termocentralele Rovinari şi Turceni”, a anunţat Complexul Energetic Oltenia.

De asemenea, din 2026, carierele Jilţ Sud şi Jilţ Nord se vor reorganiza într-o singură carieră, la fel şi carierele Tismana şi Pinoasa.

„Necesarul de lignit pentru asigurarea funcţionării grupurilor energetice pe cărbune (trei grupuri în Rovinari şi două în Turceni) va fi asigurat din perimetrele Roşia si Tismana-Pinoasa pentru Rovinari, iar pentru Turceni va fi asigurat din perimetrele Jilţ si Roşiuţa”, mai precizează compania.

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia – CEO, unul dintre cei mai mari producători naţionali de electricitate, include închiderea etapizată a unor capacităţi de producţie şi exploatări miniere, externalizarea unor activităţi, investiţii în parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari şi Işalniţa, modernizarea microhidrocentralei de la Turceni. Construirea noilor capacităţi de producţie va presupune crearea de noi locuri de muncă, însă pe durata procesului de tranziţie, pe măsură ce se vor optimiza capacităţile de productie, va avea loc o recalibrare a costurilor care va conduce la o ajustare a personalului la noul model de afacere, acţune care va fi realizată prin pensionare, reconversie sau disponibilizare voluntară. Planul va fi transmis Comisiei Europene de către reprezentanţii companiei şi ai Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin Consiliul Concurenţei.

„Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de un ajutor de salvare în valoare de 1,2 miliarde lei, urmând să-l ramburseze în termen de cel mult şase luni sau, în cazul în care situaţia financiară a companiei nu permite acest lucru, să transmită Comisiei Europene fie un plan de restructurare, fie un plan de lichidare. În acest context, soluţia viabilă, singura luată în calcul de conducerea companiei şi de către guvern, o reprezintă continuarea activităţii şi, implicit, înaintarea unui plan de restructurare care include un plan de decarbonare ce necesită investiţii semnificative în următorii ani. Astfel, CEO va începe un proces de modernizare şi dezvoltare a unor capacităţi noi de producţie prin diversificarea resurselor, celor pe bază de cărbune urmând să le fie adăugate soluţii mai puţin sau deloc poluante precum unităţi de producţie pe bază de gaze naturale şi parcuri fotovoltaice. Toate aceste investiţii noi sunt prevăzute în Planul de decarbonare care se va desfăşura pe perioada 2021 – 2026 şi se ridică la suma de cca 7 miliarde lei”, potrivit unui comunicat al Directoratului companiei.

CEO va continua producţia pe bază de cărbune, dar într-o proporţie care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investiţii de cca 2 miliarde lei.

„Planul de restructurare şi decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacităţi de producţie şi exploatări miniere, precum şi externalizarea unor activităţi. Sunt prevăzute investiţii în unităţi noi de producţie cu o capacitate instalată cumulată de cca 2.000 MW. Astfel, se are în vedere: construcţia a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari şi Işalniţa cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea şi modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacităţi noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de cca 1.300 MW, la Turceni şi Işalniţa. Construirea de noi capacităţi de producţie va presupune crearea unui număr semnificativ de noi locuri de muncă în regiune, pe durata procesului investiţional, dar şi reconversia profesională pentru unii dintre salariaţii CEO”, precizează conducerea Complexului Energetic Oltenia.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că săptămâna aceasta va fi transmis către Comisia Europeană planul de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO), valoarea acestuia fiind de 3,5 miliarde de euro. Premierul a precizat că acest plan de restructurare va garanta viitorul Complexului Energetic Oltenia.

Citeşte şi Planul de relansare economică al PNL. Se va mai construi un reactor până în 2030 şi 12 miliarde de euro vor fi investiţi în energie