Concedieri masive în 2023. Care sunt domeniile cel mai puternic afectate

Criza începe să se simtă din ce în ce mai puternic în România, motiv pentru care marile companii au început să facă restructurări. Și mai mulți oameni vor fi dați afară în 2023, avertizează directorul unei mari companii de consultanță. 

26 ian. 2023, 08:43
Concedieri masive în 2023. Care sunt domeniile cel mai puternic afectate

Se pregătesc atât demiteri individuale, cât și colective. Întregi departamente din marile companii vor fi închise în 2023, avertizează Gabriela Pleșa, director general Global Mobility.

„Asistăm la procese de reorganizare în cadrul companiilor și în egală măsură la restructurări semnificative, ceea ce implică concedieri colective inclusiv.

În luna iunie anul trecut am gestionat primul proces de restructurare din retailul non alimentar pentru o companie care a renunțat la toate operațiunile din România, adică aproximativ 170 de angajați au fost concediați”, a declarat specialistul, într-un interviu pentru Profit.ro.

 

Care sunt cele mai afectate domenii de activitate / Câți oameni vor fi dați afară

 

Companiile din IT, industria lemnului, construcții și HORECA sunt primele care au început concedierile.

„În industria lemnului spre exemplu, din cauza conflictului producția s-a diminuat extrem de tare astfel că s-au văzut nevoiți să ajusteze numărul de personal. Pe de altă parte, și din cauza tehnologiilor noi implementate se iau decizii de restructurare a numărului de posturi.

Avem în discuții restructurări în cadrul unui alt retailer non alimentar, care intenționează să reducă numărul punctelor de lucru din România din cauza consumului extrem de diminuat față de anul trecut (…)

Avem semnale din industria IT în anumite companii. Însă, din fericire, este o industrie care are o capacitate de absorbție rapidă și de integrare în alte companii. Sunt restructurări planificate inclusiv în companii de construcții, care se pregătesc pentru o restructurare în a doua parte a anului curent, din cauza volumului redus de lucrări pe care le estimează. S-ar putea să avem surprize și să nu fie cazul”, a mai punctat reprezentantul companiei de consultanță, pentru sursa citată.

10-15% din personalul din companii va fi dat afară, a transmis Gabriela Pleșa.

„Sunt companii care vor să facă restructurări, însă nu pot să determine un volum real. Majoritatea mizează pe un procent de 10-15%. Nu avem o preconizare exactă despre ceea ce se va întâmpla peste 3 luni”, a comentat Gabriela Pleșa.