CONCEDIU DE ODIHNĂ 2023. Ce se întâmplă dacă mai aveţi zile libere din anii trecuţi

Dacă salariații au zile de concediu de odihnă neluate din 2021, ele trebuie acordate până în iunie anul acesta, în caz contrar se anulează.

25 feb. 2023, 12:56
CONCEDIU DE ODIHNĂ 2023. Ce se întâmplă dacă mai aveţi zile libere din anii trecuţi
Câte zile de concediu de odihnă pe an au românii. Cine primeşte zile în plus în funcţie de vechime

Zilele de concediu de odihnă neluate din anul 2021 trebuie să fie acordate, în natură, cel târziu până la mijlocul anului 2023, potrivit legislației muncii.

“În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, scrie în Codul muncii.

Zile libere 2023. Săptămâna de lucru de 4 zile, vinerea liberă pentru sănătatea angajaţilor

Mai exact, zilele de concediu de odihnă rămase din 2021 se reportează şi pot fi solicitate până la 30 iunie 2023. Compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neluate până la sfârșitul anului 2021 este posibilă doar în cazul salariaților care pleacă de la angajatorul lor.

Legislația muncii stabilește că toți salariații au dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihnă plătit de angajator cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare, raportat la perioada de activitate prestată. Cu toate acestea, se pot conveni cu angajații zile suplimentare de concediu de odihnă.

SALARII 2023. Bugetarii care îşi pot dubla veniturile în acest an, majorare anunţată de 100%

Bine de știut: Perioadele de concediu medical sunt considerate perioade de activitate prestată și nu afectează concediul de odihnă.

Totodată, banii cuveniți pe perioada concediului de odihnă nu pot fi sub nivelul salariului de bază, plus alte adaosuri permanente, corespunzătoare perioadei în care, dacă nu ar fi fost în concediu, i-ar fi primit. Indemnizaţia de concediu de odihnă este calculată în Codul muncii ca medie zilnică a drepturilor salariale (adică salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent numai) din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu. De asemenea, nu are relevanță că angajatul își ia acum concediul restant de un an, de pildă – indemnizația de concediu nu este influențată de faptul că angajatul nu beneficiază acum de zilele de concediu aferente anului curent, ci de cele restante din 2022 sau chiar 2021.

Zile libere 2023. Sărbători legale 2023. Ce zile libere vom avea în 2023

Calendarul de zile libere 2023 arată că vom avea parte de 15 zile libere de la stat. Dintre acestea, doar 3 pică în weekend, față de 6 câte am avut în 2022.

14 aprilie – Vinerea Mare
16 aprilie (duminică) – Prima zi de Paște Ortodox 2023
17 aprilie (luni) —A doua zi de Paște ortodox 2023
1 mai (luni)— Ziua Muncii
1 iunie (joi) — Ziua Copilului
4 iunie (duminică) – Rusalii 2023- prima zi
5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august (marți) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri)— Ziua Națională a României
25 decembrie (luni)- Prima zi de Crăciun 2023
26 decembrie (marți) — A doua zi de Crăciun 2023

Anul 2023 pare să fie unul foarte bun pentru planificat vacanțe, în speranța că eventualele crize din aviație nu vor mai fi la fel de intense, iar tu te vei putea bucura de o vacanță în afara țării fără probleme.