Concediu și indemnizație de creștere a copilului, simultan pentru ambii părinți, conform unui Proiect Legislativ

O inițiativă legislativă oferă posibilitatea ambilor părinți să beneficieze simultan de concediu creștere a copilului și indemnizație.

19 oct. 2022, 21:21
Concediu și indemnizație de creștere a copilului, simultan pentru ambii părinți, conform unui Proiect Legislativ

Cristina Rizea, deputat neafiliat, membră REPER, a depus o inițiativă legislativă prin care ambii părinți să beneficieze simultan, atât de concediu de creștere a copilului, cât și de acordarea indemnizației de creștere a copilului.

Potrivit propunerii legislative, statul susține ambii părinți pentru a sta în concediul pentru creșterea copilului, simultan sau, în perioade separate, așa cum este în prezent. De exemplu, ambii părinți pot opta pentru concediu de creștere a copilului în primele șase luni de la naștere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinți.

Propunerea, care modifică și completează OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, prevede ca minim o lună din perioada de concediu de creștere a copilului să fie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept. Deci, din totalul de 24 de luni, respectiv 36 de luni în cazul nașterii unui copil cu handicap, cel puțin o lună se alocă părintelui care nu a solicitat concediul inițial.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Codului Muncii şi a Codului Administrativ. Amenzi usturătoare pentru angajatorii care nu oferă concediu salariaților

Dacă părintele care nu a solicitat concediul inițial refuză acest drept, perioad respectivă nu poate fi transmisă părintelui care a solicitat concediul. Inițiativa legislativă încurajează ambii părinți să opteze pentru drepturile prevăzute de lege.

„Politicile dedicate sprijinirii familiilor sunt o prioritate pentru Partidul REPER şi trebuie să devină direcţii prioritate pentru statul român. (…) În anumite cazuri, necesitatea prezenţei ambilor părinţi în etapa incipientă a vieţii unui copil este imperativă. De la educaţia timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea şi dezvoltarea competenţelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinţi, în cazul în care aceştia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur. În ciuda faptului că există deja zile libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, consider că acestea sunt insuficiente pentru nevoile pe care creşterea copilului le presupune”, a declarat Cristina Rizea.

Potrivit deputatului, prin modificările propuse. tatăl poate opta să beneficieze de cele șase luni oricând, putând să fie alături de mamă în primele șase luni de creștere a copilului.

„Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinţi nu este suprasolicitat de responsabilităţile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”, a mai precizat aceasta.

Proiectul nu modifică durata concediului de creștere a copilului și nu obligă părinții la o anumită conduită, doar flexibilizează opțiunile pe care aceștia le au.

Statul deja permite ambilor părinţi să îşi împartă cele 24, respectiv 36 de luni de concediu. Astfel, prezenta iniţiativă nu are niciun impact bugetar diferit de cel generat de legislaţia în vigoare.

Citește și: Un nou tip de concediu pentru angajaţii din România. Vor putea primi 30 de zile libere în plus