Un nou tip de concediu pentru angajaţii din România. Vor putea primi 30 de zile libere în plus

Veşti bune pentru angajaţii din România. Mulţi dintre ei vor putea beneficia de alte până la 30 de zile libere pe lângă concediul de odihnă. Concediul se va acorda doar celor ce au fost angajați cel puțin șase luni în ultimul an.

15 oct. 2022, 18:24
Un nou tip de concediu pentru angajaţii din România. Vor putea primi 30 de zile libere în plus

Unii angajați cu contracte de muncă vor putea beneficia de o perioadă de 30 de zile libere pe lângă zilele de concediu de odihnă. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege care ar urma să modifice Codul Muncii şi care a fost votat zilele trecute de Senat.

Potrivit proiectului, unii angajați pot beneficia de un concediu plătit de maximum 30 de zile dacă are grijă de o persoană care îndeplinește criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap. Proiectul va ajunge în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Durata concediului pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități va fi de cel mult 30 de zile calendaristice pe an. Acest concediu medical se va putea acorda doar salariaților care au un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni în ultimul an, potrivit avocatnet.ro.

Citeşte şi: Pensii 2022. Ce concedii sunt luate în considerare când se calculează vechimea în muncă pentru angajaţii din România

Pentru a putea cere un astfel de concediu, salariatul care îngrijește o persoană cu dizabilități va trebui s-o însoțească, cu acordul acesteia, la evaluările medicale de specialitate, investigaţii şi evaluarea psihologică, ce sunt necesare întocmirii dosarului de încadrare în grad de handicap.

Totodată, va trebui să fie prezent și la evaluarea realizată de Serviciul de evaluare complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Indemnizaţia pentru cele 30 de zile de concediu pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități va fi de 85% din baza de calcul, care, potrivit OUG 158/2005, este, de principiu, media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni.

Citeşte şi: Două noi tipuri de concedii din această săptămână. Ordinul a fost semnat şi se aplică imediat

Tot anul acesta a mai apărut un tip de concediu medical plătit. Mai exact, începând cu luna aprilie, cei ce au grijă de bolnavi de cancer pot cere anual un concediu plătit de 45 de zile.