Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Codului Muncii şi a Codului Administrativ. Amenzi usturătoare pentru angajatorii care nu oferă concediu salariaților

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea și completarea Codului Muncii și a Codului Administrativ cu privire la acordarea de drepturi suplimentare pentru salariați.

17 oct. 2022, 16:34
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Codului Muncii şi a Codului Administrativ. Amenzi usturătoare pentru angajatorii care nu oferă concediu salariaților

A fost promulgată legea în care sunt prevăzute noi modificări și completări ale Codului muncii și Codului administrativ. Printre aceste modificări se află și acordarea de concediu în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie.

Concediul de îngrijire constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului de indemnizație de șomaj pentru incapacitatea temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare.

În privința problemelor medicale grave, dar și a condițiilor pentru acordarea concediului de îngrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului Muncii și Solidarității Sociale și al ministrului Sănătății.

Citește și: Codul Muncii se modifică iarăși! Ce avantaje vor avea angajații din România

Angajatorii care nu acordă concediul de îngrijitor salariaților care îndeplinesc condițiile vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Salariatul are dreptul de a absenta până la 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situații neprevăzute, care provin dintr-o situație de urgență familială cauzată de boală sau accident, care fac indispensabilă prența angajatului. Salariatului îi revine obligația de a informa în prealabil angajatorul  și recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru, conform actului normativ.

Modalitatea de recuperarea a perioadei absentate este stabilită de comun acord de către angajator și salariat.

De asemenea, o altă prevedere introdusă constă în obligația angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea scrisă a angajatulu, cu respectarea dispoziției Legii nr. 210/1999.  Concediul paternal nu este condiționat de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului. Încălcarea acestei obligații este sancționată cu amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Citește și: Bugetarii pot munci 5 zile pe lună de acasă. Codul Muncii şi Codul Administrativ au fost modificate